Töpörtyűs pogácsa - sült hagymás
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
75g finomliszt273 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
13g tej7 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
50g tepertő379 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g sertészsír17 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
50g tej28 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
200g tepertő1514 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
27.1g finomliszt99 kcal
-
18.1g burgonya10 kcal
-
9g margarin65 kcal
-
9.9g tojás13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g szódabikarbóna0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
4.5g tej3 kcal
-
2.3g élesztő2 kcal
-
18.1g tepertő137 kcal
-
8.1g vöröshagyma3 kcal
-
0.7g sertészsír6 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 65.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 515.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 198 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 86.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 263 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 249 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 157 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86.1 g
Zsír
-
Összesen 261.4 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 584 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2063.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 227 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 792 mg
-
Nátrium 747 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 274 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 345.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1050 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 388 micro
-
Kolin: 527 mg
-
Retinol - A vitamin: 997 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 630 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 776 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 23.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 186.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Hozzávalók
-
30 dkg finomliszt
-
10 dkg margarin
-
2 db tojás
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
0.5 teáskanál cukor
-
0.5 dl tej
-
2.5 dkg élesztő
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
0.5 ek sertészsír
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, áttörjük, kihűtjük.
- A lisztet kimérjük, rakunk bele sót, borsot, sütőport, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
- A vizet meglangyosítjuk, rakunk bele cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét megszórjuk kevés liszttel.
- Ha felhabosodott az élesztőnk, beleöntjük a margarinos liszthez, hozzárakjuk a két egész tojást, a töpörtyűkrém felét és a kihűlt, áttört burgonyát.
- Alaposan összegyúrjuk, majd legalább fél órát hagyjuk meleg helyen kelni a tésztánkat.
- Ezalatt a hagymát megpucoljuk, összevágjuk, és egy körülbelül fél evőkanálnyi zsíron aranybarnára sütjük.
- Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjünk a maradék tepertőkrémmel, rászórjuk a sült hagymát is, és hajtogatjuk.
- Hajtogatás: megfogjuk a jobb szélét a tésztának és a közepéig behajtjuk, erre ráhajtjuk a bal szélét és az egészet újra félbe, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, szaggatjuk, tepsibe tesszük, tetejüket lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben megsütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 40x35
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4673
- Feltöltés dátuma: 2011. október 07.
Ajánló
Természetesen igazi töpörtyűvel is lehet dolgozni, akkor azt a részt, amit a tésztába rakunk daráljuk le, a másk felét meg darabuljuk fel, és úgy szórjuk a tésztára. A hagyma se kötelező elem, nyugodtan ki lehet hagyni. Én egyszer szoktam hajtogatni, olyankor szinte szétesik a pogácsa, annyira leveles lesz, de én így szeretem, ha valaki kicsit tömörebbet akar, hajtogassa többször, és a hajtogatások közt mindig legyen egy 10-15 perc pihenő. Figyeljünk arra is, hogy ne süssük túl, ha már szép színű a teteje, vegyük ki, mert könnyen kiszárad! Ebből az adagból körülbelül másfél gáztepsinyi lesz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Ismét egy nagyi recept, igaz erősen módosítva, hisz nagyika sose rakott bele hagymát, ill. a margarin helyett is zsír volt a tésztában. A legfinomabb pedig akkor volt, mikor a disznóvágások után csinálta friss töpörtyűből, de azért ezt is meg lehet enni.