r
Nosalty Logó

Töpörtyűs pogácsa - sült hagymás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Töpörtyűs pogácsa - sült hagymás
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 3806 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 345 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    65.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    515.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    249 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.1 g

Zsír

  • Összesen
    261.4 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    584 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2063.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    792 mg
  • Nátrium
    747 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    274 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    345.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1050 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    388 micro
  • Kolin:
    527 mg
  • Retinol - A vitamin:
    997 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    630 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    776 micro
Összesen 3806 kcal
  • 9% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    186.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 345 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, áttörjük, kihűtjük.
  2. A lisztet kimérjük, rakunk bele sót, borsot, sütőport, majd a margarinnal elmorzsoljuk.
  3. A vizet meglangyosítjuk, rakunk bele cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejét megszórjuk kevés liszttel.
  4. Ha felhabosodott az élesztőnk, beleöntjük a margarinos liszthez, hozzárakjuk a két egész tojást, a töpörtyűkrém felét és a kihűlt, áttört burgonyát.
  5. Alaposan összegyúrjuk, majd legalább fél órát hagyjuk meleg helyen kelni a tésztánkat.
  6. Ezalatt a hagymát megpucoljuk, összevágjuk, és egy körülbelül fél evőkanálnyi zsíron aranybarnára sütjük.
  7. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjünk a maradék tepertőkrémmel, rászórjuk a sült hagymát is, és hajtogatjuk.
  8. Hajtogatás: megfogjuk a jobb szélét a tésztának és a közepéig behajtjuk, erre ráhajtjuk a bal szélét és az egészet újra félbe, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, szaggatjuk, tepsibe tesszük, tetejüket lekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Tepsi mérete: 40x35
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4673
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 07.

Ajánló

Természetesen igazi töpörtyűvel is lehet dolgozni, akkor azt a részt, amit a tésztába rakunk daráljuk le, a másk felét meg darabuljuk fel, és úgy szórjuk a tésztára. A hagyma se kötelező elem, nyugodtan ki lehet hagyni. Én egyszer szoktam hajtogatni, olyankor szinte szétesik a pogácsa, annyira leveles lesz, de én így szeretem, ha valaki kicsit tömörebbet akar, hajtogassa többször, és a hajtogatások közt mindig legyen egy 10-15 perc pihenő. Figyeljünk arra is, hogy ne süssük túl, ha már szép színű a teteje, vegyük ki, mert könnyen kiszárad! Ebből az adagból körülbelül másfél gáztepsinyi lesz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ismét egy nagyi recept, igaz erősen módosítva, hisz nagyika sose rakott bele hagymát, ill. a margarin helyett is zsír volt a tésztában. A legfinomabb pedig akkor volt, mikor a disznóvágások után csinálta friss töpörtyűből, de azért ezt is meg lehet enni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...