Töltött ünnepi kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Zsuzsamama56
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt231 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
20g tej11 kcal
-
6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
8g víz0 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
-
3g tojássárgája11 kcal
-
7g tej4 kcal
Összesen
540
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
380g finomliszt1383 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
23 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
120g tej67 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g víz0 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
40g tej22 kcal
Összesen
3237
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
32g finomliszt116 kcal
-
4.2g porcukor16 kcal
-
4.2g vaj30 kcal
-
0.6g instant élesztő2 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.6g tojás6 kcal
-
10.1g tej6 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
4.2g víz0 kcal
A töltelékhez
A kenéshez
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
3.4g tej2 kcal
Összesen
272
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 250.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.9 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 51.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 247 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 114 micro
Összesen
540
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 72.5 g
Zsír
-
Összesen 100.5 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 505 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1501.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 156 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 669 mg
-
Nátrium 203 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 497.2 g
-
Cukor 189 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 310.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 611 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 331 micro
-
Kolin: 369 mg
-
Retinol - A vitamin: 487 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 1483 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 685 micro
Összesen
3237
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
272
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
38 dkg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
5 dkg vaj
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
120 ml tej
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
A töltelékhez
-
20 dkg marcipán
A kenéshez
-
1 db tojássárgája
-
4 ek tej
Elkészítés
A tésztához
- Kivajazunk vékonyan egy 24 cm átmérőjű csatos tortakarikát.
- Az összes hozzávalót mérjük ki a dagasztógép táljába úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába.
- Ezután takarjuk le a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt kelesszük duplájára.
- Vékony liszten hosszúkás téglalapra (kb. 30x40 cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan ecseteljük meg vízzel.
- Egy nagy lyukú reszelővel reszeljük rá a marcipánt, majd egyenletesen hintsük el rajta az alaposan lecsurgatott meggyet.
- Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.
- Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Közben egyszer kenjük át a kalácsot tejjel.
- Ha megsült, takarjuk le konyharuhával, és így hagyjuk kihűlni. Kivesszük a formából, és kihűlés után szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2132
- Feltöltés dátuma: 2014. május 03.
Ajánló
Tárolás: Letakarva 1 hétig is puha marad.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Zsuzsamama56
321 recept
Igazi ünnepi finomság! Én valódi marcipánt használtam, ami nagyon jól dominál a sütiben, de nem reszeltem, hanem apró darabokra csipkedtem bele, mivel nagyon puha.