Töltött burgonyagombóckák sajtszószban átsütve
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Marti48
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 5% Zsír
gombóc tészta
-
500g burgonya289 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
25g gépsonka35 kcal
-
25g krémtúró28 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
sajtszósz
-
17g kockasajt57 kcal
-
100g tej56 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
sütés
Összesen
994
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 5% Zsír
gombóc tészta
-
1000g burgonya578 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
50g gépsonka69 kcal
-
50g krémtúró56 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
sajtszósz
-
34g kockasajt114 kcal
-
200g tej112 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
sütés
Összesen
1985
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 5% Zsír
gombóc tészta
-
61.2g burgonya35 kcal
-
12.2g finomliszt45 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
töltelék
-
3.1g gépsonka4 kcal
-
3.1g krémtúró3 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
sajtszósz
-
2.1g kockasajt7 kcal
-
12.2g tej7 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
sütés
Összesen
121
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.4 g
Zsír
-
Összesen 24.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3783.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 204 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 412 mg
-
Nátrium 2998 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 155 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 334.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 108 micro
-
Kolin: 210 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 283 micro
Összesen
994
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.9 g
Zsír
-
Összesen 49.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 412 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7566.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 408 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 823 mg
-
Nátrium 5996 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 310.1 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 668.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 149 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 217 micro
-
Kolin: 420 mg
-
Retinol - A vitamin: 199 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 566 micro
Összesen
1985
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 462.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 367 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
121
kcal
Hozzávalók
gombóc tészta
-
20 dkg finomliszt
-
2 ek olívaolaj
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
töltelék
-
5 dkg gépsonka
-
5 dkg krémtúró
-
1 db tojássárgája
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
sajtszósz
sütés
Elkészítés
gombóc tészta
- A héjában megfőtt, és áttört burgonyát elvegyítjük az olívaolajjal vagy zsírral (3 dkg), a liszttel és a tojással, ízlés szerint megsózzuk, és az egészet összegyúrjuk, majd pihentetés nélkül kinyújtjuk. Ha túl lágy a tészta, tegyünk hozzá még egy kis lisztet.
- A ca. 0.5 cm vastagra kinyújtott tésztát vágjuk fel ca. 3x3 cm-es négyzetekre, és mindegyik közepébe tegyünk 1-1 kk tölteléket. A négy sarkot hajtsuk be, majd formáljunk kezünkkel gombócokat belőlük.
- 2 l vizet forraljunk fel, és miután a gombócokat beletetettük, redukált hőmérsékleten 3-4 percig főzzük őket, azaz addig, amíg feljönnek a víz tetejére, majd leszűrjük.
töltelék
- A sonkát éles, széles késsel aprózzuk fel nagyon picire. (Mintha petrezselymet apróznánk.)
- Egy kis tálkában keverjük össze a krémsajttal, a tojássárgájával jó habosra, sózzuk-borsozzuk.
sajtszósz
- Kaparjuk el a megtisztított fokhagymát. Egy kisebb teflon serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a fokhagymát, és daráljuk bele a borsot. Röviden futtassuk meg ezeket a vajban, majd öntsük fel a tejjel.
- A felforralt fokhagymás-borsos tejet sózzuk, és a feldarabolt macisajtokat olvasszuk fel benne.
sütés
- Vékonyan kivajazott tűzálló edénybe rendezzük a gombócokat, leöntjük a sajtszósszal, tetejükre teszünk paradicsom karikákat, és előmelegített sütőben ca. 25 percen keresztül pirítjuk.
- Ekkor megszórjuk a paradicsomok tetejét a ízlés szerinti mennyiségű, frissen reszelt parmezánnal, és további 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe, addig, amíg a sajt ráolvad a paradicsomra.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 227
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 9041
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 25.
Ajánló
Érdemes kipróbálni különböző töltelékkel - itt jót játszhat a saját fantázia!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Marti48
317 recept
Itteni olasz éttermekben elterjedt finomság. A legkülönbözőbb (gombás, pesztos, húsos... stb.) töltelékekkel készíthetjük. Elhatároztam, hogy házilag elkészítem. Lévén az olaszok különleges "töltött gnocci"-ja nem más, mint a mi "édes gombócunk", csak "sósan" :). A tészta Horváth Ilona receptje alapján készült. Ha netán maradna belőle, töltsük meg a gombóckákat pl. bazsalikom pesztoval. A hosszú leírástól nem kell megrettenni, mert mialatt fő a krumpli, könnyen és gyorsan elkészíthető úgy a töltelék, mint a sajtszósz!