r
Nosalty Logó

Tökvelő

MosolygÓ
Tökvelő
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

251
Kalória
12.9g
Fehérje
17.3g
Szénhidrát
15.3g
Zsír
406.4g
Víz
277.2g
Koleszterin
4g
Élelmi rost
11.6g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 251 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 503 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 41 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    277 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1378.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    262 mg
  • Nátrium
    887 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    406.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    67 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    243 mg
  • Retinol - A vitamin:
    116 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    301 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1335 micro
Összesen 251 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.9 g

Zsír

  • Összesen
    30.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    554 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2756.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    241 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    525 mg
  • Nátrium
    1773 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    812.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    286 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    135 mg
  • D vitamin:
    134 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    486 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    601 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2669 micro
Összesen 503 kcal
  • 3% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    146 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    67 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    220 micro
Összesen 41 kcal

Elkészítés

  1. A tököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, és félretesszük egyéb ételekhez. Itt és most a héját és a magját sós vízben megfőzzük. Nem kell neki sok idő, épp csak néhány perc, hiszen zsenge. Leöntjük a vizet (nem, arról nem tudok, hogy ezt is felhasználták volna...).
  2. Olajon hagymát pirítunk, rá a tök héja és magja, kis pirítás után mehet rá annyi tojás jól összekeverve, amennyiből szeretnénk. Ki milyenre szereti a rántottát, olyanra süsse ezt is. Kicsit levesesebb lesz, a képen is látszódik, a töktől van.
  3. Ugyanúgy lehet variálni, mint a rántottát, kolbásszal, szalonnával, snidlinggel, pirospaprikával...

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 5 p

Nagyanyámtól tanultam a receptet. Amikor még minden megtermett a kertben, és a szegénységből fakadt, hogy semmi ehetőt nem dobunk ki, mindent felhasználunk, alakulhatott ki ez az étel. Mostanában, amikor kora tavasszal a zsenge tök aranyárban van, drágának tűnhet, de ha azt számoljuk, hogy a töltött tökből kimaradó héját és magjait felhasználjuk, már nem annyira vészes a dolog. Nekem a kedvenceim közé tartozik, és a család is enné, ha nem ez lenne a neve. De hát ha egyszer így hívják?? :) A tojások száma természetesen változtatható, függően attól, hogy ember enne belőle.

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...