Tojásos nokedli 4.- libazsírral
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
A nokedli tésztához
-
167g finomliszt607 kcal
-
46g tojás58 kcal
-
10g libazsír90 kcal
-
2g só0 kcal
-
83g víz0 kcal
A kész tojásos nokedlihez, személyenként
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
A nokedli tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
60g libazsír540 kcal
-
14g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
A kész tojásos nokedlihez, személyenként
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 24.4 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 222 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1733.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 294 mg
-
Nátrium 1251 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 148.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 184 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 314 micro
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 146.3 g
Zsír
-
Összesen 105.8 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 1332 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10398.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 444 mg
-
Kálcium 379 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 1766 mg
-
Nátrium 7504 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 766.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 891.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 567 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 420 micro
-
Kolin: 1103 mg
-
Retinol - A vitamin: 566 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1885 micro
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 524.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 378 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A nokedli tésztához
- Nokedlitésztát készítünk: a lisztbe ütjük a tojásokat, beletesszük a szobahőrmérsékletű,puha libazsírt,sózzuk.
- Hozzáadagolunk apránként kb. fél litervizetés addig dolgozzuk, amíg egynemű nem lesz.
- Fazékban vizet forralunk. Ebbe nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tésztát apránként, szűrővel kiszedjük, egy nagyobb lábasba rakosgatjuk, majd amíg meleg, erre isrácsurgatunk 2 ek olvasztott zsírt és jól összerázzuk.
- 2 tojást fejenként leütünk, elkeverünk benne fejenként 1 ek tejfölt és 1 kk sót.
- A nokedlit felforrósítjuk - mindig csak annyit, amennyit egyszerre megeszünk - és ráöntjük a tojást.
- Addig forgatjuk állandóan figyelve, közepes lángon, amíg a tojás krémesre sül a külsején.
- Azonnal tálaljuk, a hagyományos vizes-ecetes fejessalátával.
- Receptkönyvben: 366
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 44399
- Feltöltés dátuma: 2010. július 12.
Ajánló
A klasszikus vizes-ecetes fejessaláta levelekkel tálaljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Megjelentek az első hatalmas szabadföldi saláták. Amikor meglátom őket, Pavlovi-reflexszerűen a tojásos nokedli ugrik be - és onnantól nem is tudok másra gondolni. Ez felettébb bosszantó, mert nagyon utálok nokedlit csinálni. Aprócska háztartásom felszerelése közben vettem egy nokedliszaggatót. Nagyon jónak tűnt, mostanra azonban kiismertem a kis szenyát és bizony gyatra egy konstrukció. Már megvan a következő áldozat, azzal álom nokedlit szaggatni, azt mondják. És mivel továbbra sem veszem meg a hűtőpultban figyelő késznokedlit, ezért 40 fok ide vagy oda, bizony nekiálltam. Nekiálltam, hogy tojásos nokedlit csináljak a salátához. Nem ám fordítva... És ha már nekiállok, megint csak úgy csináljuk, ahogy réges-régen nagyiék. Zsírral. Finom, lesz, rezgős, csak úgy csúszik le az ember torkán, és eszembe jutnak a kacsáink még régen otthon, Magyarországon, akik közelharcot vívtak a megmaradt, már nem épp friss nokedliszemekért és egymást kergetve rohanták körbe egy-egy szemmel az udvart. Emlékszem, egyszer átjött hozzánk a szomszéd egy nagy tál nokedlivel, ami egy bográcsozásból maradt meg. Azt mondta, a kacsáknak adná. Ki is öntöttük a földre, majd a jószágok rárepültek. Az egyikük felfészkelte magá a nokedli hegy tetejére, és önfeledten túrta a csőrével a szemeket. Nem sokkal azután, hogy kiöntöttük nekik, már egy szem sem volt belőle. A kacsák a végelgyengülés határán kifeküdve szuszogtak a fűben. Az egyik a szárnyát lógatta, a másik a lábát csúsztatta hátra. Muszáj volt lazítaniuk, hiába, nagy meló volt. És csak szuszogtak. Néha elhangzott egy gyengécske "Háp...", de inkább nyöszörgés volt. Igen, a kacsák szeretik a nokedlit. Hát, most se kacsa, se udvar- de legalább van saláta. Így készült az én tojásos nokedlim. Úgy, ahogyan mi esszük otthon.