Tiramisu inf3rno konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
wsedfcgjmt
adag
Előkészítés
perc
süti sütés nélkül
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
Krémhez
-
25g mascarpone101 kcal
-
60g habtejszín175 kcal
-
2g habfixáló9 kcal
-
12 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
33g cukor128 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
Piskótához
-
28g babapiskóta105 kcal
-
40g feketekávé4 kcal
Összesen
566
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
Krémhez
-
250g mascarpone1010 kcal
-
600g habtejszín1752 kcal
-
24g habfixáló90 kcal
-
30g vaníliás cukor116 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
330g cukor1277 kcal
-
10g lapzselatin35 kcal
Piskótához
-
280g babapiskóta1053 kcal
-
400g feketekávé36 kcal
Összesen
5646
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
Krémhez
-
11.7g mascarpone47 kcal
-
28g habtejszín82 kcal
-
1.1g habfixáló4 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
-
10.3g tojás13 kcal
-
15.4g cukor60 kcal
-
0.5g lapzselatin2 kcal
Piskótához
-
13.1g babapiskóta49 kcal
-
18.7g feketekávé2 kcal
Összesen
264
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 31.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.4 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 92 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 195 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 97 micro
Összesen
566
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86.5 g
Zsír
-
Összesen 315.5 g
-
Telített zsírsav 130 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 62 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1386 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2509.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 534 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 385 mg
-
Foszfor 777 mg
-
Nátrium 740 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 623.7 g
-
Cukor 501 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 919.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1984 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 297 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 680 mg
-
Retinol - A vitamin: 1954 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 360 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 974 micro
Összesen
5646
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 117.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.1 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 42.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
264
kcal
Hozzávalók
Krémhez
-
25 dkg mascarpone
-
3 csomag habfixáló
-
3 csomag vaníliás cukor
Piskótához
-
4 dl feketekávé (kevés amarettoval, de a kávé helyett lehet eperszószt (30dkg eper, 2.5 dl tej, cukor, mixer) is használni, ha az szimpatikusabb)
Elkészítés
Krémhez
- Tegyük fel a kávét. Amíg a kávé lefő, tegyük a habtejszínt a fagyasztóba, körülbelül 15 perc elég neki, de maradhat tovább is. (Egy óránál tovább semmiképp se hagyjuk bent, mert ha kifagy belőle a víz, akkor onnantól használhatatlan. Ha csak a benne lévő zsír dermed meg, azzal nincs probléma, ki lehet kaparni a dobozából. Minél hidegebb a tejszín, annál könnyebb belőle habot verni.)
- Amíg a tejszín hűl, addig tegyünk fel kevés vizet egy edényben, ezzel fogjuk gőzölni a tojást. (Az elején nyugodtan fel lehet tenni maximum fokozatra a gázt, amíg felforr a víz, és csak utána visszavenni. Főzőlapnál már macerásabb, ott jobb, ha alapból takarékon van.)
- Amíg a víz melegszik, addig tegyük a lapzselatint egy kevés vízbe, hogy megszívja magát.
- Amíg a zselatin magába szívja a vizet, addig keverjük simára a tojást és a cukrot habverővel. (Csak annyi a lényeg, hogy egyenletesen elkeveredjenek.)
- Mire ez megtörténik, addigra a vizünk már remélhetőleg felforrt. Vegyük a gázt takarékra, tegyük föléje a tojásos masszát, és kezdjük el melegíteni. (Addig kell melegíteni, amíg csípős nem lesz. Akkor jó, ha belemártjuk az ujjunkat, és érezzük, hogy egy kicsit éget. Hőmérővel sosem néztem meg, de biztos, hogy valamivel 40 fok felett lehet a hőmérséklete. Ennek leginkább fertőtlenítés szempontjából van jelentősége. Aki nem fél a szalmonellától, vagy fél, hogy rántottát kap, az nyugodtan kihagyhatja ezt a lépést.)
- Miután a tojás felmelegedett (max 10 perc), vegyük le a tűzről, nyomjuk ki a felesleges vizet a zselatinból, és tegyük be a tojásba. A zselatin szépen feloldódik a langyos masszában. (Ha nem melegítettük előzőleg a tojást, akkor kénytelenek leszünk felmelegíteni a zselatint, hogy feloldódjon. Ehhez egy kevés meleg víz elég. Ne tegyük tűzre, ha a tojás melegítés nem ment, mert abból csak baj lesz. Lehet kapni hidegen elkeverhető port is. Nekem azzal nincsenek jó tapasztalataim, a lapzselatinnal viszont garantáltan betonkemény krém lesz, amit tiramisu kockákra tudunk majd vágni. Ha ez nem szempont, akkor jó a hidegen elkeverhető változat is, vagy rábízhatjuk magunkat a habfixálóra, amit a tejszínhez adunk, bár ez utóbbit még sosem próbáltam.)
- Indítsuk el a habverőt, és egészen kihűlésig keverjük a tojásos masszánkat. (Itt nem érdemes spórolni az idővel, mert ha nem kihűlésig keverjük, akkor megolvasztja a zsírt a tejszínben, és könnyen folyóssá válhat a krémünk. Körülbelül 5-10 percről van szó évszaktól függően. Nagy melegben érdemes ezután a hűtőbe tenni a tojásos masszát, amíg a tejszínnel foglalkozunk.)
- Ha megvan a tojásos rész, akkor vegyük ki a hűtőből a tejszínt, és verjük fel keményre azt is a habfixálóval és a vaníliás cukorral. (A vaníliás cukrot már az elején beletehetjük, a habfixálót pedig körülbelül 3 perc után, amikor már kezd krémesedni. Ezek után további 2-3 percig kell verni, és kész a tejszínhab. Akkor jó, ha egyáltalán nem folyós, ezt viszont tényleg csak hideg tejszínnel lehet elérni.)
- Először lágyítsuk fel a mascarponét a tojásos habbal, majd ezt az elegyet keverjük el a tejszínhabbal. A tejszínhabnál mindenképp figyeljünk arra, hogy ne törjön össze a hab. Lehetőség szerint csak fakanállal, vagy spatulával dolgozzunk, nagy széles mozdulatokkal a kevergetés helyett. Ha idáig eljutottunk, akkor kész a krémünk, és foglalkozhatunk a tiramisu összeállításával, ami körülbelül 15 percet fog igénybe venni.
- Tegyük az asztalra a piskótákat, a kávét és a krémet. A piskótákat mártsuk a kávéba, ami remélhetőleg eddigre már kihűlt. (Egy másodperc merülés elég nekik. Ha sokáig marad bent, akkor szétmállik, ha nem mártjuk be rendesen, akkor száraz lesz.)
- A kávés piskótákat rétegezzük egy (vagy több) lehetőleg szögletes edénybe úgy, hogy egy irányba mutassanak. Ha nem jön ki hosszra, akkor nyugodtan el lehet törni.
- Az első réteg piskótára tegyünk egy réteg krémet, majd szépen simítsuk el azt. (Az első rétegre lehet opcionális dolgokat tenni, mint pl csoki reszelék, eper, cseresznye, lekvár, stb... A gyümölcsöket nehéz elvágni, úgyhogy a tökéletes, cukrászdai tiramisura jellemző kocka forma velük nem garantált.)
- Csináljunk egy második réteget is ugyanúgy, mint az előzőt.
- A második réteg tetejére lehet kakaót, fahéjat, vagy bármi egyéb opcionális dolgot szórni.
- Legalább néhány óra kell neki a hűtőben mire a hab megdermed és a piskóta meglágyul. Amennyiben kristálycukorral dolgoztunk, azt is meg kell várni, amíg felolvad. (Lehetőleg fedjük le, vagy ne tartsuk füstölt húsok mellett.)
- Forró késsel vágjuk kocka formára, és úgy tálaljuk, bár nálunk már a dobozából el szokott tűnni mire a tálalásra kerülne a sor... ;-)
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 21417
- Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 25.
Ajánló
Mivel desszertről van szó, ezért nyilván desszertbort, pezsgőt, vagy habzóbort lehet mellé ajánlani. A száraz vörössel elég kemény kontrasztot alkotnának... :-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
wsedfcgjmt
7 recept
Imádom az olasz konyhát, és már nagyon régóta el szerettem volna készíteni ezt az édességet. Azért is volt logikusabb nyáron elkészíteni, mert a jégkrémtől könnyen megfázok, ez viszont szintén hűvösebb édesség, de mégsem annyira fagyos, mint a jégkrém. Az eredeti receptet egy ismerősöm ajánlotta az apróséf oldaláról, azt módosítottam a saját szájízem szerint.