Tésztakrokodil
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Olaszné Anci
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 13% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
167g finomliszt607 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
83g tej47 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
1g só0 kcal
-
9 kcal
-
5g vaj33 kcal
A töltelékhez
-
67g párizsi182 kcal
-
33g sajt117 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
20g főtt tojás31 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1124
kcal
- 13% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
250g tej140 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
4g só0 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
-
200g párizsi546 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
60g főtt tojás93 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
3373
kcal
- 13% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
36.7g finomliszt133 kcal
-
7.3g tejföl15 kcal
-
18.3g tej10 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
1.8g friss élesztő2 kcal
-
1g vaj7 kcal
A töltelékhez
-
14.7g párizsi40 kcal
-
7.3g sajt26 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
4.4g főtt tojás7 kcal
-
4g tojás5 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
247
kcal
- 13% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.3 g
Zsír
-
Összesen 43.4 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2364.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 397 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 426 mg
-
Nátrium 1402 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 107.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 238 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 138 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 231 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 239 micro
Összesen
1124
kcal
- 13% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.8 g
Zsír
-
Összesen 130.3 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 616 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7094.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 223 mg
-
Kálcium 1192 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 172 mg
-
Foszfor 1277 mg
-
Nátrium 4206 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 411.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 322.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 714 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 113 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 413 micro
-
Kolin: 419 mg
-
Retinol - A vitamin: 694 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 235 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 718 micro
Összesen
3373
kcal
- 13% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 520.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 308 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
247
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és duplájára kelesztjük. Egy tyúktojásnyit félreteszünk.
- A töltelékhez a hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk.
- A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk (nekem 3 kroki lett belőle). A téglalap hosszában, mindkét oldalon, 1/3-1/3 részt derelyevágóval bevágunk, 2,5 cm-enként srégen úgy, hogy középen 1/3 rész tészta végig egyben maradjon. Ezen a középső 1/3 részen mindhárom téglalapon elosztjuk a tölteléket. Először a nagyobbik részt hajtjuk egymásra, hogy hegyben végződjön (ez a feje). Sorban, felváltva jobbról-balról ráhajtogatjuk a tésztacsíkokat. A farok résznél már egyre vékonyítva tekerjük a tésztát. Elővesszük a félretett darabot, és egy fél cm átmérőjű tésztakígyót sodrunk egy kis részéből. A fej legfelső részén kialakítjuk az állatok szemöldökét (ez egy orr felé néző hármas). 3x2 db szilvamag formájú tésztadarab lesz a szemük. Egy-egy kis darab sodrott tésztát az orra hegyére teszünk orrlyuknak. 9 db 3 cm-es egyenlő szárú háromszöget nyújtunk, ezek lesznek a lábai. Egyik oldalukon, az egyik csúcs felé nézve, két bevágást ejtünk.
- A krokodil testét ráhelyezzük kikent sütőlapra félkörívben.
- A fejrésznél mindkét oldalra teszünk egy-egy lábacskát, egy darabot pedig az állat farka hegyétől 4-5 cm-re, a belső oldalához. A kis darabokat tojással ragasztjuk a törzshöz. Ollóval becsipkedjük a fejrészt mindkét oldalon, és a hátán is becsipkedjük a tésztát.
- Tojással lekenjük, és mehet a sütőbe, ahol szép pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 126
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 13659
- Feltöltés dátuma: 2011. október 17.
Ajánló
Elkészíthetitek az édes változatát is. Dió, mák, alma, túró stb.... A sós változatot gombás, zöldséges raguval, darálthúsos töltelékkel is készítettem már. Képes segítséget a www.kuharka.hu oldalon találtok.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
Olaszné Anci
191 recept
Már régóta készítem a krokodilokat néha több, néha kevesebb sikerrel. Nem mindig sikerült egyformán! Először úgy belejöttem, hogy a szomszédoknak is krokodilt osztogattam, az egyik gyerekem a munkahelyére vitt, a másik az iskolába, a harmadik meg a receptjét kapta el ! A negyedik csak azért úszta meg a krokodil "osztást", mert nem élünk egy városban. A lényeg, hogy óriási sikere volt ! Most gondoltam csak arra, hogy megosszam a receptet veletek, hátha még van, aki nem ismeri.