Tejszínes kalács 2.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
63g finomliszt228 kcal
-
3 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
31g habtejszín91 kcal
-
19g tej11 kcal
-
0g só0 kcal
-
5 kcal
-
13g mazsola37 kcal
Összesen
425
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
150g tej84 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g mazsola299 kcal
Összesen
3400
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
40g finomliszt146 kcal
-
2 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
13.2g tojás17 kcal
-
20g habtejszín58 kcal
-
12g tej7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
8g mazsola24 kcal
Összesen
272
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 321.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 45.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
425
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.2 g
Zsír
-
Összesen 99.7 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 818 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2573.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 218 mg
-
Kálcium 567 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 191 mg
-
Foszfor 1162 mg
-
Nátrium 410 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 539.8 g
-
Cukor 140 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 361.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 930 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 177 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 409 micro
-
Kolin: 540 mg
-
Retinol - A vitamin: 917 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 150 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 820 micro
Összesen
3400
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 205.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 73 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
272
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
3 db tojás
-
2.5 dl habtejszín
-
1.5 dl tej
-
1 csipet só
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
- Az élesztőt a tej felében egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk.
- A hozzávalókat az egyik tojássárgája, a vaníliás cukor és a mazsola kivételével összedolgozzuk. Ehhez a keverőgépünk gyúrófejét is használhatjuk. Ha szükséges, tejjel lazítjuk, vagy lisztezzük, ha ragadna.
- Az alaposan összedolgozott, lágy tésztát letakarjuk, duplájára kelesztjük.
- A kelt tésztába dolgozzuk a mazsolát.
- 2/3-1/3 arányban elosztjuk a tésztát, és mindkét cipóból 3-3 adagot osztunk.
- Lisztes vagy olajos kézzel a 3 nagyobb cipóból egyenként kb. 35-40 centis, kb. 3 centi vastag hengert sodrunk. A 3 kisebb cipóból fele olyan hosszú hengereket sodrunk.
- A 3-3 szálat összefonjuk. A nagyobb fonatot a papírral bélelt sütőlemezre tesszük, vékonyan megkenjük a maradék tojássárgájával, majd a kisebb fonatot óvatosan a tetejére tesszük, finoman rányomkodjuk, azt is megkenjük.
- A tésztát, egy darab sütőpapírral lazán takarva, szűk fél órát a sütőlemezre helyezve pihentetjük.
- Finoman megkenjük tejjel, majd az előmelegített sütőbe rakjuk.
- Akkor vesszük ki, amikor a teteje már barna.
- Megkenjük egy decinyi tejben feloldott vaníliás cukorral.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 60x60
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 9050
- Feltöltés dátuma: 2011. április 24.
Ajánló
Vaj, lekvár, méz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Inkább tanácsokat írnék: minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű vagy langyos. Ne emelgessük a letakart tészta fedőjét, mert összeesik, a kelesztésnél ügyeljünk arra, hogy ne legyen huzat. Várjuk meg, amíg langyosra hűl, mert a mondás igaz: a kelt tészta melegen megfekszi a gyomrunkat, szeletelni sem lehet forrón. Nálunk mazsola nélkül készül. Sajnos, csak én szeretném azzal is. Textilbe hajtva, lazán zacskózva másnaposan is puha.