Szilvás gombóc mézzel és fahéjjal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
AnitaSztaricsek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
Gombóc
-
83g finomliszt303 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
42g margarin299 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
175g szilva76 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
6g méz19 kcal
-
3g juharszirup7 kcal
Fahéjas forgatáshoz
-
12g margarin84 kcal
-
33g zsemlemorzsa132 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g porcukor13 kcal
Összesen
1041
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
Gombóc
-
500g finomliszt1820 kcal
-
600g burgonya347 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
1g só0 kcal
Töltelék
-
1050g szilva454 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
38g méz114 kcal
-
15g juharszirup39 kcal
Fahéjas forgatáshoz
-
70g margarin502 kcal
-
200g zsemlemorzsa790 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g porcukor77 kcal
Összesen
6235
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
Gombóc
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
20.7g burgonya12 kcal
-
8.6g margarin62 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
0.7g tojássárgája2 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
-
36.2g szilva16 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
1.3g méz4 kcal
-
0.5g juharszirup1 kcal
Fahéjas forgatáshoz
-
2.4g margarin17 kcal
-
6.9g zsemlemorzsa27 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
Összesen
215
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.4 g
Zsír
-
Összesen 48.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 830.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 262 mg
-
Nátrium 341 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.4 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 239.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 503 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 448 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 642 micro
-
β-crypt 60 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 259 micro
Összesen
1041
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 110.4 g
Zsír
-
Összesen 291.5 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 134 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 87 g
-
Koleszterin 577 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4981.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 263 mg
-
Kálcium 662 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 395 mg
-
Foszfor 1572 mg
-
Nátrium 2046 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 806.5 g
-
Cukor 201 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 1438.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3020 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 183 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 385 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 539 micro
-
Kolin: 644 mg
-
Retinol - A vitamin: 2687 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 3849 micro
-
β-crypt 361 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1557 micro
Összesen
6235
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 171.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 133 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
215
kcal
Hozzávalók
Gombóc
-
6 közepes db burgonya
-
25 dkg margarin
-
2 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
1 késhegynyi só
Töltelék
-
15 közepes db szilva
-
3 kávéskanál fahéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 teáskanál cukor
-
1.5 ek méz
Fahéjas forgatáshoz
-
7 dkg margarin
-
2 bögre zsemlemorzsa
-
2 kávéskanál fahéj
-
2 csapott ek porcukor
Elkészítés
Gombóc
- Megmossuk alaposan a krumplikat, majd egy edénybe helyezzük őket, pont, hogy ellepje a víz, és puhára főzzük. Miután puha lett, hagyjuk kihűlni, és a héjától megszabadítjuk.
- Krumplinyomóval összenyomjuk, hozzáadjuk a margarint, a tojásokat és a sót, alaposan összekeverjük, majd jöhet a liszt. Hagyjuk kicsit pihenni, közben elkészítjük a szilvákat. Alaposan megmossuk, kimagozzuk őket, és összekeverjük a hozzávalókkal, majd hagyjuk pihenni, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
- A tésztát egy nagyon lisztezett felületre helyezzük, kicsit átgyúrjuk, addig ameddig egy kellemesen puha masszát nem kapunk. Közben felrakunk egy jó nagy adag lábos vizet a tűzhelyre kis sóval és egy kis olajjal/margarinnal a gombócoknak.
- Kinyújtjuk kb. 1-cm vastagra a tésztát, és kis négyzeteket vágunk belőle, majd belehelyezzük a szilvákat, és gombócokat formázunk belőle Kb. 15-17 gombócunk lesz.
- Elkészítjük a zsemlemorzsát. Először a margarint felolvasztjuk, majd hozzárakjuk a zsemlemorzsát, addig kevergetjük, még szép aranybarna nem lesz (ne hagyjuk magára, mert hamar leég), ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a többit hozzávalót.
- Amint a víz felforrt, mehetnek a gombócok a vízbe (én úgy szoktam, hogy egy nagy kanálra ráhelyezem, és egy pár másodpercig tartom a vízbe, és utána "dobom" bele, hogy ne ragadjon le annyira az aljára). Ha készek a gombócok, feljönnek a víz tetejére, és már forgathatjuk is bele a szép zsemlemorzsába. Ha netán maradna még szilvánk, akkor egy lábosba helyezzük őket, kis vajat rakunk alá, felforraljuk, és a gombócokra rakhatjuk, mint kiegészítés.
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1580
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 31.
Ajánló
Egy finom bor mellé tökéletes.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
AnitaSztaricsek
26 recept
Nagypapám mondta mindig, hogy Édesanyja milyen finom szilvás gombócot készített Neki mikor kisgyermek volt, így kikísérleteztem egy majdnem olyan finomat. Miután megkóstolta, azt mondja: "eszembe jutott újra gyereknek lenni" : )