r
Nosalty Logó

Szilvás gombóc mézzel és fahéjjal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
AnitaSztaricsek
Szilvás gombóc mézzel és fahéjjal
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Gombóc

Töltelék

Fahéjas forgatáshoz

1041
Kalória
18.4g
Fehérje
134.4g
Szénhidrátok
48.6g
Zsír
239.8g
Víz
96.2g
Koleszterin
7.6g
Rost
33.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Gombóc

Töltelék

Fahéjas forgatáshoz

Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Gombóc

Töltelék

Fahéjas forgatáshoz

Összesen 6235 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Gombóc

Töltelék

Fahéjas forgatáshoz

Összesen 215 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    18.4 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    830.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    262 mg
  • Nátrium
    341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    239.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    503 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    448 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    642 micro
  • β-crypt
    60 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 1041 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    110.4 g

Zsír

  • Összesen
    291.5 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    134 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    87 g
  • Koleszterin
    577 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4981.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    263 mg
  • Kálcium
    662 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    395 mg
  • Foszfor
    1572 mg
  • Nátrium
    2046 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    806.5 g
  • Cukor
    201 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

Víz

  • Összesen
    1438.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3020 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    183 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    385 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    644 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2687 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    3849 micro
  • β-crypt
    361 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1557 micro
Összesen 6235 kcal
  • 4% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 215 kcal

Elkészítés

Gombóc

  1. Megmossuk alaposan a krumplikat, majd egy edénybe helyezzük őket, pont, hogy ellepje a víz, és puhára főzzük. Miután puha lett, hagyjuk kihűlni, és a héjától megszabadítjuk.
  2. Krumplinyomóval összenyomjuk, hozzáadjuk a margarint, a tojásokat és a sót, alaposan összekeverjük, majd jöhet a liszt. Hagyjuk kicsit pihenni, közben elkészítjük a szilvákat. Alaposan megmossuk, kimagozzuk őket, és összekeverjük a hozzávalókkal, majd hagyjuk pihenni, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
  3. A tésztát egy nagyon lisztezett felületre helyezzük, kicsit átgyúrjuk, addig ameddig egy kellemesen puha masszát nem kapunk. Közben felrakunk egy jó nagy adag lábos vizet a tűzhelyre kis sóval és egy kis olajjal/margarinnal a gombócoknak.
  4. Kinyújtjuk kb. 1-cm vastagra a tésztát, és kis négyzeteket vágunk belőle, majd belehelyezzük a szilvákat, és gombócokat formázunk belőle Kb. 15-17 gombócunk lesz.
  5. Elkészítjük a zsemlemorzsát. Először a margarint felolvasztjuk, majd hozzárakjuk a zsemlemorzsát, addig kevergetjük, még szép aranybarna nem lesz (ne hagyjuk magára, mert hamar leég), ezután levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a többit hozzávalót.
  6. Amint a víz felforrt, mehetnek a gombócok a vízbe (én úgy szoktam, hogy egy nagy kanálra ráhelyezem, és egy pár másodpercig tartom a vízbe, és utána "dobom" bele, hogy ne ragadjon le annyira az aljára). Ha készek a gombócok, feljönnek a víz tetejére, és már forgathatjuk is bele a szép zsemlemorzsába. Ha netán maradna még szilvánk, akkor egy lábosba helyezzük őket, kis vajat rakunk alá, felforraljuk, és a gombócokra rakhatjuk, mint kiegészítés.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 15 perc

Nagypapám mondta mindig, hogy Édesanyja milyen finom szilvás gombócot készített Neki mikor kisgyermek volt, így kikísérleteztem egy majdnem olyan finomat. Miután megkóstolta, azt mondja: "eszembe jutott újra gyereknek lenni" : )

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Eredeti pozsonyi kiflik

A pozsonyi kifli (szlovákul Bratislavský rožok; németül Pressburger Kipfel) egy ívelt, omlós, édes sütemény mákkal vagy dióval töltve, tojással megkenve, fényesre sütve. Kb. 200 éve ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!