r
Nosalty Logó

Szerelmes dervis csókja

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
P.
Szerelmes dervis csókja
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

399
Kalória
5.5g
Fehérje
62.6g
Szénhidrátok
15.6g
Zsír
67g
Víz
74g
Koleszterin
4.6g
Rost
31.3g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 399 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2389 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 253 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.6 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    67 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    128 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 399 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    32.8 g

Zsír

  • Összesen
    93.5 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    444 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1081.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    225 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    526 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    375.4 g
  • Cukor
    188 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    401.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    799 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    769 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    229 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    631 micro
Összesen 2389 kcal
  • 3% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    114.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    42.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 253 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A hideg vajat összemorzsoljuk a liszt, sütőpor, a fűszerek és a porcukor keverékével. Beleütjük a tojássárgáját, összedolgozzuk. Ha a tészta nem áll össze kellőképpen, adhatunk hozzá egy kevés tejfölt. Hűtőbe tesszük.
  2. Vágjuk össze durva darabokra a datolyát. Tegyük lábasba, adjuk hozzá az összes maradék hozzávalót, és közepes lángon kevergetve, kb. 10 perc alatt sűrítsük jó lekvár sűrűségűre. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, de ne teljesen, hogyne álljon össze.Próbáljuk meg kihalászni belőle a kardamomot. (Természtesen a kardamom vagy a rózsavíz kihagyható, de a használatuktól ne féljünk. A rózsavíznek fogjuk még érezni az illatát főzés közben, de aztán csendben elpárolog, és az íze sem lesz erős. Épp csak egy felhang a többi mellett. Érdemes kipróbálni.)
  3. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és kezdjünk el jó diónyi darabokat tépkedni belőle. Formázzuk gombócokká, majd a hüvelykujjunkkal nyomjunk tág mélyedést a közepébe. Ezt töltsük meg a lekvárral, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ez nagyjából 30 darabot ad ki.
  4. Előmelegített sütőben, alul-felül álláson, 180 fokon süssük, amíg szépen pirulni nem kezd (nagyjából fél óra).Ne süssük túl, nem áll jól neki. :-)
  5. Mézzel megcsurgatva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 30 perc

Édesség az Ezeregyéjszaka meséiből. A töltelék alapja egy muszlim kultúrából származó pitetöltelék. A datolya megvolt, csak ki kellett találni, mi legyen vele. Nem a leggyorsabb sütemény, de messzi tájakra repít.  És miközben készült, az illatok között eszembe jutott Sahrijár király, amint Sahrazád (Seherezádé) meséit hallgatja, rablókról, dzsinnekről, dervisekről, és a végén szerelmes lesz. Hát így történt. Készíthetjük a batyut nagyobbra is, csináljuk úgy, ahogy szívünk diktálja... Használhatunk a sütéshez muffinformát is, ha nagyobb kosárkákat szeretnénk gyártani. Ebben az esetben csak béleljük ki a tésztával a formákat, és töltsük meg a lekvárral. Ebből a mennyiségből 12 formára való lesz.   

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!