Szerelmes dervis csókja
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
33g finomliszt121 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
3g tejföl7 kcal
A töltelékhez
-
50g datolya127 kcal
-
25g víz0 kcal
-
25g narancslé12 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
20g tejföl40 kcal
A töltelékhez
-
300g datolya761 kcal
-
150g víz0 kcal
-
150g narancslé71 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
21.2g finomliszt77 kcal
-
10.6g vaj76 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.2g porcukor1 kcal
-
2.1g tejföl4 kcal
A töltelékhez
-
31.8g datolya81 kcal
-
15.9g víz0 kcal
-
15.9g narancslé7 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 15.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.6 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 67 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 32.8 g
Zsír
-
Összesen 93.5 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 444 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1081.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 89 mg
-
Kálcium 225 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 526 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 375.4 g
-
Cukor 188 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 401.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 799 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 173 micro
-
Kolin: 234 mg
-
Retinol - A vitamin: 769 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 229 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 631 micro
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 9.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 114.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.9 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 42.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
1 db tojássárgája
-
0.5 teáskanál sütőpor
-
1 teáskanál porcukor
A töltelékhez
-
1.5 dl víz
-
0.5 tk szerecsendió
-
1 teáskanál zöld kardamom
Elkészítés
A tésztához
- A hideg vajat összemorzsoljuk a liszt, sütőpor, a fűszerek és a porcukor keverékével. Beleütjük a tojássárgáját, összedolgozzuk. Ha a tészta nem áll össze kellőképpen, adhatunk hozzá egy kevés tejfölt. Hűtőbe tesszük.
- Vágjuk össze durva darabokra a datolyát. Tegyük lábasba, adjuk hozzá az összes maradék hozzávalót, és közepes lángon kevergetve, kb. 10 perc alatt sűrítsük jó lekvár sűrűségűre. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, de ne teljesen, hogyne álljon össze.Próbáljuk meg kihalászni belőle a kardamomot. (Természtesen a kardamom vagy a rózsavíz kihagyható, de a használatuktól ne féljünk. A rózsavíznek fogjuk még érezni az illatát főzés közben, de aztán csendben elpárolog, és az íze sem lesz erős. Épp csak egy felhang a többi mellett. Érdemes kipróbálni.)
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és kezdjünk el jó diónyi darabokat tépkedni belőle. Formázzuk gombócokká, majd a hüvelykujjunkkal nyomjunk tág mélyedést a közepébe. Ezt töltsük meg a lekvárral, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ez nagyjából 30 darabot ad ki.
- Előmelegített sütőben, alul-felül álláson, 180 fokon süssük, amíg szépen pirulni nem kezd (nagyjából fél óra).Ne süssük túl, nem áll jól neki. :-)
- Mézzel megcsurgatva tálaljuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 11539
- Feltöltés dátuma: 2009. december 13.
Ajánló
Magányosoknak ajánlott búfelejtésre. Szerelmeseknek vallomásra. Èlettani hatássa: erösen savasít! Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Édesség az Ezeregyéjszaka meséiből. A töltelék alapja egy muszlim kultúrából származó pitetöltelék. A datolya megvolt, csak ki kellett találni, mi legyen vele. Nem a leggyorsabb sütemény, de messzi tájakra repít. És miközben készült, az illatok között eszembe jutott Sahrijár király, amint Sahrazád (Seherezádé) meséit hallgatja, rablókról, dzsinnekről, dervisekről, és a végén szerelmes lesz. Hát így történt. Készíthetjük a batyut nagyobbra is, csináljuk úgy, ahogy szívünk diktálja... Használhatunk a sütéshez muffinformát is, ha nagyobb kosárkákat szeretnénk gyártani. Ebben az esetben csak béleljük ki a tésztával a formákat, és töltsük meg a lekvárral. Ebből a mennyiségből 12 formára való lesz.