r
Nosalty Logó

Szedres-tejszínhabos édes pogácsa (Blackberry shortcake)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Szedres-tejszínhabos édes pogácsa (Blackberry shortcake)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Összesen 1476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Összesen 5898 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Összesen 349 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    101.4 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    304 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1140 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    640 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    874 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    851 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    272 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 1476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    69.3 g

Zsír

  • Összesen
    405.7 g
  • Telített zsírsav
    250 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    117 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1218 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4560.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    604 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    996 mg
  • Nátrium
    2559 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    509.2 g
  • Cukor
    116 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    677.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3497 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    125 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3406 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1089 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    374 micro
Összesen 5898 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    202 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 349 kcal

Hozzávalók

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Elkészítés

A pogácsákhoz

  1. A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral, majd belekockázunk 170 grammot a vajból. Elmorzsoljuk az alapanyagokat, míg nedves homok állagot nem kapunk. Ekkor hozzácsorgatjuk a lisztes keverékhez a hideg tejszínt és gyors mozdulatokkal kohézív tésztát gyúrunk. Fóliába csavarva mélyhűtőbe tesszük 30 percre.
  2. Előmelegítjük a sütőnket 230 fokra (légkeveréssel) és kivajazunk egy gáztepsit. A tésztát kinyújtjuk nagyjából kétujjnyi vastagságúra, majd 8 egyenlő téglalapot vágunk belőle.
  3. A maradék vajat felolvasztjuk. Négy téglalapot a tepsire helyezünk, mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal, majd rájuk tesszük a maradék négy téglalapot. A tetejüket is megkenjük vajjal és megszórjuk nádcukorral.
  4. 10-15 percig sütjük, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz és enyhén megemelkedik. A sütőből kivett pogácsákat hagyjuk langyosra hűlni, ekkor kettészedjük és ismét megkenjük belül olvasztott vajjal.

A töltelékhez

  1. A szedreket megmossuk, majd félbevágjuk és egy tálban elkeverjük a cukorral, a lime héjával és levével. Összeállításig állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
  2. A tejszínt elkezdjük felverni, majd ha már kissé sűrűbb, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd teljesen keményre verjük.
  3. Minden pogácsát felnyitunk, az alsó részre kanalazunk a szederből és a tejszínhabból is. Ráhelyezzük a felső réteget, amire szintén teszünk egy kanál habot, majd mentalevéllel díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 554
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 22.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tojásmentes receptek

Receptjellemzők

Szedres-tejszínhabos édes pogácsa (Blackberry shortcake)
Lakos Benedek 394 recept

Nekünk, magyaroknak talán nehezen értelmezhető kategória az édes pogácsa, azonban Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban nagy divatja van ezeknek az omlós, vajas aprósüteményeknek. Gyakran töltelék is kerül beléjük, gyakran nem is olyan aprók: jelen esetben mindkét állítás igaz. Az alábbi recept a klasszikus strawberry shortcake-en csavar egyet, a piros eper helyére lédús, későnyári szedret helyez. És még annyi minden mást is!

Hozzávalók

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...