Szedres-őszibarackos csodapuding
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
31g cukor121 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
38g tej21 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
5 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A gyümölcsös réteghez
Összesen
493
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
250g cukor968 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
300g tej168 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A gyümölcsös réteghez
Összesen
3954
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
12.4g cukor48 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
14.9g tej8 kcal
-
10.9g tojás14 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
9.9g finomliszt36 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A gyümölcsös réteghez
Összesen
195
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 288.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 108.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 189 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 161 micro
-
β-crypt 43 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 210 micro
Összesen
493
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 63.9 g
Zsír
-
Összesen 150.6 g
-
Telített zsírsav 85 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1043 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2309 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 701 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 807 mg
-
Nátrium 463 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 600.4 g
-
Cukor 424 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 867.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1510 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 666 mg
-
Retinol - A vitamin: 1316 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1286 micro
-
β-crypt 346 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1681 micro
Összesen
3954
kcal
- 4% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 114.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
195
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g cukor
-
300 ml tej
-
4 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
-
200 g finomliszt
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
A gyümölcsös réteghez
Elkészítés
A tésztához
- A vajat kihabosítjuk a cukorral: kézi mixerrel keverjük legalább 2-3 percig, míg habos és világos nem lesz. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat elkeverjük a tejjel és a vaníliával, a fehérjékből pedig kemény habot verünk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval.
- Folyamatos keverés mellett a cukros vajhoz felváltva hozzáadjuk a tojásos tejet és a lisztet, amíg egységes masszát nem kapunk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tésztába a tojáshabot is.
A gyümölcsös réteghez
- Az őszibarackokat megmossuk, majd kereszt alakú bevágást ejtünk egy éles késsel mindegyik alján. Lobogó vízbe engedjük őket 1-2 perc erejéig, majd rögtön átmerjük őket egy nagy tál jeges vízbe. Ha a hideg fürdőben is eltöltöttek pár percet, meghámozzuk őket.
- A cukrot a lime-ok reszelt héjával és kifacsart levével valamint a mentalevelekkel egy késes aprítóba tesszük és addig dolgozzuk, amíg el nem tűnnek belőle a nagyobb darabok, és az egésznek olyan állaga lesz, mint a nedves homoknak.
- A barackot felkockázzuk, a szedret megmossuk és egy nagy sütőtál aljába tesszük. Alaposan elkeverjük a cukros keverékkel, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, hogy a gyümölcsök megpuhuljanak és szaftosra süljenek.
- Ekkor kivesszük a tálat a sütőből és elegyengetjük a tetején a bekevert tésztát, majd visszatoljuk a sütőbe és 35 percig sütjük, gőzös sütőben. Ehhez helyezzünk a sütő aljába egy tepsit vagy edényt, amit töltsünk meg forró vízzel.
- A pudingot 10 perces pihentetés után már tálalhatjuk is, enyhe porcukros szórással, tejszínhabbal, esetleg fagylalttal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 55 perc
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1235
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
363 recept
Egyszerre vannak szezonban, oly' sok mindenben különböznek: a szeder és az őszibarack mégis csodásan mutatnak, ahogy egy ízes töltelékké válnak ebben a szaftos süteményben. Persze erre nem képesek egyedül: kerül még melléjük két ütős ízesítő is, hogy a puding tényleg a lehető legemlékezetesebb legyen.