r
Nosalty Logó

Szaftos karácsonyi pulyka

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Nosalty
Szaftos karácsonyi pulyka
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A pulykához

A szószhoz

908
Kalória
142.6g
Fehérje
9.1g
Szénhidrátok
29.6g
Zsír
517.5g
Víz
464.4g
Koleszterin
1.3g
Rost
4.1g
Cukor
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulykához

A szószhoz

Összesen 908 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulykához

A szószhoz

Összesen 7279 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulykához

A szószhoz

Összesen 122 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    142.6 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    464 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3289 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    1209 mg
  • Nátrium
    1641 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    517.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    51 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    384 mg
  • Retinol - A vitamin:
    199 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 908 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1140.6 g

Zsír

  • Összesen
    236.4 g
  • Telített zsírsav
    110 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    3716 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    26311.6 g
  • Cink
    93 mg
  • Szelén
    1142 mg
  • Kálcium
    806 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    1420 mg
  • Foszfor
    9669 mg
  • Nátrium
    13130 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.5 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    4140.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1677 micro
  • B6 vitamin:
    33 mg
  • B12 Vitamin:
    62 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    146 mg
  • D vitamin:
    400 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    406 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    480 micro
  • Kolin:
    3074 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1591 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    460 micro
  • β-crypt
    353 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    358 micro
Összesen 7279 kcal
  • 20% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    69.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 122 kcal

Elkészítés

A pulykához

  1. A pulykát megmossuk, papírtörlővel kívül-belül megtöröljük.
  2. A narancsot felkockázzuk, a fokhagymagerezdeket felezzük, a hagymafejet is felaprítjuk. Mindet betömködjük a pulyka hasába, a kakukkfű és a rozmaring háromnegyedével.
  3. A vajat megolvasztjuk, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a narancs levét, és alaposan megkenjük vele a pulykát.
  4. A mellére rátesszük a szalonnaszeleteket, majd az egész pulykát befóliázzuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 40-60 percenként (ahogy időnk engedi) kivesszük, és átkenjük a saját szaftjával és a martadék narancsos vajjal.
  5. A pulykánál elvileg kilónként 40 perccel kell számolnunk, így egy ekkora pulyka kb. 200 perc alatt készül el - de ez nagyon sokban függ a sütőtől. Ha van húshőmérőnk, akkor használjuk - ha nincs, úgy tudjuk megállapítani, hogyan állunk, hogy könnyen meg tudjuk mozgatni a szárnyakat és a combokat.
  6. Ha átsült (ekkor pulykánál 3 óra kb) kivesszük a sütőből, és lefedve 30 percig pihentetjük. Ha letelt, levesszük róla a fóliát, és visszatoljuk a sütőbe még 20-30 percre, míg szép, piros színe lesz.
  7. Ha jónak ítéljük, akkor kivesszük, visszatesszük rá a fóliát, és még 30 percig pihentetjük.

A szószhoz

  1. Amíg a pulyka másodszor is pihen, megcsináljuk a szószt: a vajat megolvasztjuk egy kis lábosban, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével.
  2. A pulyka tepsijéből kanállal kiszedjük a pulyka kisült szaftjait (vagy kiöntjük) és kb 2,5 decit hozzáöntünk a szószhoz. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kakukkfüvet és rozmaringot.
  3. Pár percig kevergetve főzzük kis lángon, míg kicsit be nem sűrűsödik.
  4. A pulykát felvágjuk (a mellét először hosszában, majd két oldalt keresztben) és a szósszal meglocsolva, tetszőleges körettel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Tökéletes karácsonyi ünnepi fogás - nem lesz vele sok dolgunk, csak 40 percenként át kell kenni, majd a végén párszor pihentetni. cserébe szaftos és omlós lesz, és garantáltan az egész családot jól tudjuk belőle lakatni!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Steak-taco

Ez a szuper, színes steak-taco gyorsan és egyszerűen elkészíthető, nagyon látványos és finom: igazi, szájban olvadó ízrobbanás. A steaket pácoljuk, szaftosra sütjük, majd melegített ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!