Szabolcsi kötött-tészta leves
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Orsika17
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
Tészta
-
14g tojás17 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
Levesalap
-
20g sárgarépa7 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
50g zöldborsó41 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
625g víz0 kcal
Összesen
278
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
Tészta
-
55g tojás69 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
Levesalap
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
2500g víz0 kcal
Összesen
1113
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
Tészta
-
1.7g tojás2 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.9g sertészsír8 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
Levesalap
-
2.4g sárgarépa1 kcal
-
2.7g fehérrépa2 kcal
-
3g burgonya2 kcal
-
6g zöldborsó5 kcal
-
3g paprika0 kcal
-
1.4g petrezselyem0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
75.6g víz0 kcal
Összesen
33
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 355.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 750.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 238 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 206 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 634 micro
-
β-karotin 2311 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2047 micro
Összesen
278
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 32.4 g
Zsír
-
Összesen 45.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 209 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1421.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 297 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 197 mg
-
Foszfor 584 mg
-
Nátrium 270 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 145.9 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 3003.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 952 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 238 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 823 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 331 micro
-
Kolin: 250 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 2535 micro
-
β-karotin 9243 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 8187 micro
Összesen
1113
kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 43 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 18 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 90.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 77 micro
-
β-karotin 279 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 247 micro
Összesen
33
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
1 db tojás
-
10 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
2 ek sertészsír
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 kávéskanál bors
Levesalap
-
1 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db burgonya
-
200 g zöldborsó
-
1 közepes db paprika
-
1 csokor petrezselyem
-
1 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál ételízesítő
-
2.5 l víz
Elkészítés
Tészta
- A lisztet egy tálba öntjük, belekeverjük a csipet sót, majd fészket csinálunk a közepébe, tésztát gyúrunk.
- A tojást egy villával elkezdjük a közepében keverni, amíg egy sűrű masszát kapunk, ezután kézzel gyúrjuk tovább. A liszt mennyisége egy körülbelüli érték, annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a tojás felvesz. Onnan tudjuk, hogy jó a tészta, hogy már nem ragad a kezünkhöz.
- A tésztát pár percig hagyjuk letakarva pihenni, addig a zsírt felolvasztjuk, hogy belekeverhessük a paprikát és a borsot.
- A tésztából bucit formázunk, és az ebből vágott szeleteket (1 ujjnyi vastag) fogunk nyújtani, nyújtógép segítségével. 2 tésztalappal dolgozunk egyszerre, ugyanis a vékonyra nyújtott tészta hamar szárad, és törni fog. A lapokat 1-2 fokozatig nyújtjuk, hogy szép vékonyak legyenek. A kinyújtott lapot megkenjük a fűszeres zsírral, és felcsavarjuk (érdemes a szélén kis helyet üresen hagyni, hogy összetapadjon). Ezt a tésztaszalagot fogjuk, és elkezdünk csomókat kötni, minden csomó után elszakítjuk.
- Amíg a levesalapot elkészítjük, a csomókat egy kendőn elterítjük, száradni hagyjuk. Egyszerre érdemes nagyobb mennyiségű tésztát készíteni (3-4 tojásból), és kiadagolva lefagyasztani. Biztos lehet szárítva is tárolni, de én még nem próbáltam.
Levesalap
- A megtisztított és felkarikázott sárgarépát és fehérrépát az olajon megfuttatjuk, majd felöntjük vízzel. A leírt vízmennyiség körülbelüli érték, én mindig forró vízzel öntöm fel, hogy ne hűtse vissza az edényt. Beletesszük az ételízesítőt (vagy leveskockát). Hozzáadunk 1 nagy marék fagyasztott borsót, és a kimagozott paprikát egészben.
- Amikor a sárgarépa félig kész, beletesszük a felkockázott burgonyát és a petrezselyemzöldet (opcionális, én szeretem, jó ízt ad a levesnek).
- Amikor újra fő a víz, mehet bele a tészta. Mivel a krumpli sok sót vesz fel, ilyenkor szoktam ízesíteni, a borssal óvatosan bánok, mert a tésztában lévő borsos zsírból fog kiszivárogni a levesbe is.
- Amikor a krumpli már megpuhult, addigra a tészta is kész, kihalásszuk a paprikát. Ha hűtőbe tesszük a levest, akkor a csomókat egy műanyag dobozba szedjük, hogy ne áztassa el a leveslé és megtartsa a belseje a különleges állagát.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 29032
- Feltöltés dátuma: 2016. január 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Orsika17
7 recept
Nagymamámtól tanultam ezt a receptet évekkel ezelőtt, kiskoromban gyakran készítette. A tészta elkészítése eléggé macerás, de amint elkészül a leves, minden fáradságot kárpótol, és persze az utána begyűjtött elismerés is.