r
Nosalty Logó

Szabolcsi kötött-tészta leves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Orsika17
Szabolcsi kötött-tészta leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Tészta

Levesalap

Összesen 278 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Tészta

Levesalap

Összesen 1113 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Tészta

Levesalap

Összesen 33 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    355.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    750.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    238 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    206 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    634 micro
  • β-karotin
    2311 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2047 micro
Összesen 278 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    32.4 g

Zsír

  • Összesen
    45.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    209 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1421.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    297 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    584 mg
  • Nátrium
    270 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    145.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    3003.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    952 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    238 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    823 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    331 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    2535 micro
  • β-karotin
    9243 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    8187 micro
Összesen 1113 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    43 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    18 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    77 micro
  • β-karotin
    279 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    247 micro
Összesen 33 kcal

Hozzávalók

Tészta

Levesalap

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet egy tálba öntjük, belekeverjük a csipet sót, majd fészket csinálunk a közepébe, tésztát gyúrunk.
  2. A tojást egy villával elkezdjük a közepében keverni, amíg egy sűrű masszát kapunk, ezután kézzel gyúrjuk tovább. A liszt mennyisége egy körülbelüli érték, annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a tojás felvesz. Onnan tudjuk, hogy jó a tészta, hogy már nem ragad a kezünkhöz.
  3. A tésztát pár percig hagyjuk letakarva pihenni, addig a zsírt felolvasztjuk, hogy belekeverhessük a paprikát és a borsot.
  4. A tésztából bucit formázunk, és az ebből vágott szeleteket (1 ujjnyi vastag) fogunk nyújtani, nyújtógép segítségével. 2 tésztalappal dolgozunk egyszerre, ugyanis a vékonyra nyújtott tészta hamar szárad, és törni fog. A lapokat 1-2 fokozatig nyújtjuk, hogy szép vékonyak legyenek. A kinyújtott lapot megkenjük a fűszeres zsírral, és felcsavarjuk (érdemes a szélén kis helyet üresen hagyni, hogy összetapadjon). Ezt a tésztaszalagot fogjuk, és elkezdünk csomókat kötni, minden csomó után elszakítjuk.
  5. Amíg a levesalapot elkészítjük, a csomókat egy kendőn elterítjük, száradni hagyjuk. Egyszerre érdemes nagyobb mennyiségű tésztát készíteni (3-4 tojásból), és kiadagolva lefagyasztani. Biztos lehet szárítva is tárolni, de én még nem próbáltam.

Levesalap

  1. A megtisztított és felkarikázott sárgarépát és fehérrépát az olajon megfuttatjuk, majd felöntjük vízzel. A leírt vízmennyiség körülbelüli érték, én mindig forró vízzel öntöm fel, hogy ne hűtse vissza az edényt. Beletesszük az ételízesítőt (vagy leveskockát). Hozzáadunk 1 nagy marék fagyasztott borsót, és a kimagozott paprikát egészben.
  2. Amikor a sárgarépa félig kész, beletesszük a felkockázott burgonyát és a petrezselyemzöldet (opcionális, én szeretem, jó ízt ad a levesnek).
  3. Amikor újra fő a víz, mehet bele a tészta. Mivel a krumpli sok sót vesz fel, ilyenkor szoktam ízesíteni, a borssal óvatosan bánok, mert a tésztában lévő borsos zsírból fog kiszivárogni a levesbe is.
  4. Amikor a krumpli már megpuhult, addigra a tészta is kész, kihalásszuk a paprikát. Ha hűtőbe tesszük a levest, akkor a csomókat egy műanyag dobozba szedjük, hogy ne áztassa el a leveslé és megtartsa a belseje a különleges állagát.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 94
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 29032
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Orsika17 7 recept

Nagymamámtól tanultam ezt a receptet évekkel ezelőtt, kiskoromban gyakran készítette. A tészta elkészítése eléggé macerás, de amint elkészül a leves, minden fáradságot kárpótol, és persze az utána begyűjtött elismerés is. 

Hozzávalók

Tészta

Levesalap

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...