Svéd hercegnőtorta - karácsonyi módra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szegedi Eszter
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
Piskóta
-
41g tojás52 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
1g víz0 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
29 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
Töltelék
-
25g csokoládé137 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
6 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
1g cukor2 kcal
Díszítőelemek és bevonat
-
63g cukorfondant216 kcal
-
0g porcukor1 kcal
Összesen
1180
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
Piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
240g cukor929 kcal
-
8g víz0 kcal
-
180g finomliszt655 kcal
-
229 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
Töltelék
-
200g csokoládé1092 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
46 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
5g cukor19 kcal
Díszítőelemek és bevonat
-
500g cukorfondant1730 kcal
-
2g porcukor8 kcal
Összesen
9427
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
Piskóta
-
12.1g tojás15 kcal
-
8.8g cukor34 kcal
-
0.3g víz0 kcal
-
6.6g finomliszt24 kcal
-
2.2g kukoricakeményítő8 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
Töltelék
-
7.4g csokoládé40 kcal
-
18.4g habtejszín54 kcal
-
7.4g cukor28 kcal
-
8.1g tojás10 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
9.2g vaj66 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
Díszítőelemek és bevonat
-
18.4g cukorfondant64 kcal
-
0.1g porcukor0 kcal
Összesen
346
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17 g
Zsír
-
Összesen 58.8 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 364 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 668 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 261 mg
-
Nátrium 200 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 148.3 g
-
Cukor 119 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 95.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 485 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 478 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 317 micro
Összesen
1180
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 136.2 g
Zsír
-
Összesen 470.4 g
-
Telített zsírsav 277 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 142 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 2909 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5344 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 228 mg
-
Kálcium 847 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 531 mg
-
Foszfor 2084 mg
-
Nátrium 1601 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1186.4 g
-
Cukor 954 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 763.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3883 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 512 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 308 micro
-
Kolin: 1574 mg
-
Retinol - A vitamin: 3822 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 747 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2537 micro
Összesen
9427
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
346
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
240 g cukor
-
1 evőkanál víz
-
180 g finomliszt
-
60 g kukoricakeményítő
-
1 teáskanál vaníliaaroma
Töltelék
-
500 ml habtejszín
-
20 dkg cukor
-
4 db tojás
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
25 dkg vaj
Díszítőelemek és bevonat
-
1 teáskanál porcukor
Elkészítés
Piskóta
- Egy nagy tálba belerakjuk a cukrot, aztán rá a 6 tojást. Botmixer segítségével felverjük, ameddig szép, krémes állagot nem kapunk. Eközben hozzáadjuk a vaníliaaromát és a vizet.
- A lisztet és a keményítőt leszitáljuk egy másik tálba. Majd szintén szitálva kis adagonként hozzáadjuk a felvert tojásos krémhez (adagonként összekeverjük). Megjegyzés: gluténmentes lisztkeverékkel is tökéletesen működik ez a recept.
- Ezután 180 fokon készre sütjük. (25-30 perc) (Közepes, szögletes tepsit használtam a sütéséhez, sütőpapírral bélelve.)
- Amikor megsült a piskóta, fontos, hogy megvárjuk, amíg kihűl.
Töltelék
- Ameddig sül a piskóta, előkészítjük a tölteléket, a főzött csokikrémet. A tojásokat az átszitált kakaóporral és a cukorral csomómentesre kikeverjük egy fém keverőtálban (kézi habverővel).
- Egy lábas 1/3-ába vizet öntünk, és elkezdjük forralni. Amikor már elég meleg a víz, felrakjuk rá a tálat, és kis lángon, folyamatosan kevergetjük, amíg egy sűrű állagot nem kapunk.
- Amikor elértük a kívánt sűrűséget, beletördeljük a csokit. Még pár percig sütjük, utána félrerakjuk hűlni. Amikor kihűlt, a habosra vert vajat kanalanként hozzáadjuk.
- Ezután előkészítjük a habot, ami az egészet összetartja majd. 2 csomag habtejszínt a botmixer táljába öntünk, és kemény habbá verjük. Közben hozzáadjuk a kiskanál cukrot.
Díszítőelemek és bevonat
- Kerek sütiszaggatóval (kb. 12 cm átmérőjű) szeleteket szaggatunk a piskótából, amennyi kijön belőle. Majd ezeket óvatosan félbevágjuk. Ha nincs sütiszaggató, használható egy kistányér is, amit csak körbe kell vágni. :)
- Ezután az egyik kis korong felső részét megkenjük a habtejszínnel, majd rakunk rá egy réteget a csokikrémből is (én még bueno darabkákat is tettem itt bele). Majd ráteszünk még egy piskótakorongot.
- A tetejét és az oldalát is megkenjük ezzel a habkrémmel. Ha ez megvan, a tetejére kis félgömb formában rárakunk még habkrémet, és próbáljuk kis gömbnek kinéző sütinek átalakítani.
- Beporcukrozzuk a nyújtódeszkát és a nyújtófát, majd ezen elkezdjük kinyújtani a fondantot. (marcipánt is lehet használni). Kb. 2-3 mm-esre szoktam kinyújtani. Ha fehér fondantot használunk vigyáznunk kell arra, hogy tiszta legyen a felület és a kezünk is, mert minden kis kakaópor egyből meglátszik rajta.
- A kinyújtás után ráigazgatjuk a sütinkre. Az alján kívül minden részét be kell fednie. Amikor elkészült, tetszőlegesen díszíthető csokifigurákkal, marcipánrózsákkal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32x22x6
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3499
- Feltöltés dátuma: 2019. május 15.
Ajánló
Ez a süti bármilyen alkalomkor megállja a helyét. Akár ajándékként névnapra, anyák napjára, stb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Szegedi Eszter
1 recept
Tavaly karácsonyra készítettem a családnak, és hatalmas sikert aratott. Nem túl olcsó és eléggé macerás, de a végeredmény magáért beszél. *Lisztérzékenyeknek is ajánlom figyelmébe a receptet, mert a mennyiségek meghagyásával, lisztkeverékkel is ugyanúgy használható. (tapasztalat) *FONTOS! ha nem azonnal/ aznap szeretnéd fogyasztani, akkor az összeállításhoz használt habtejszín helyett inkább tortakrémet használj. :)