Sütőtök rizottó ahogy Juli készíti
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
100g sütőtök38 kcal
-
125g rizottó rizs448 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
63g víz0 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
13g lilahagyma5 kcal
-
325g szárnyas alaplé23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
38g parmezán sajt147 kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
400g sütőtök151 kcal
-
500g rizottó rizs1790 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
56g vaj402 kcal
-
250g víz0 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
1300g szárnyas alaplé91 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
150g parmezán sajt588 kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
13.9g sütőtök5 kcal
-
17.3g rizottó rizs62 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
8.7g víz0 kcal
-
5.2g fehérbor4 kcal
-
1.7g lilahagyma1 kcal
-
45g szárnyas alaplé3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
5.2g parmezán sajt20 kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 22.6 g
Zsír
-
Összesen 29.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2529.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 499 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 420 mg
-
Nátrium 1492 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 207.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 620 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 317 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 169 micro
-
α-karotin 701 micro
-
β-karotin 3597 micro
-
β-crypt 2916 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 90.6 g
Zsír
-
Összesen 117.9 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 222 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10118.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 1998 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 318 mg
-
Foszfor 1681 mg
-
Nátrium 5967 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 448 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 831.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2481 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1268 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 677 micro
-
α-karotin 2802 micro
-
β-karotin 14387 micro
-
β-crypt 11663 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 350.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 207 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 97 micro
-
β-karotin 498 micro
-
β-crypt 404 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
40 dkg sütőtök
-
50 dkg rizottó rizs
-
4 ek olívaolaj
-
4 ek vaj
-
2.5 dl víz
-
1.5 dl fehérbor
-
1 kis fej lilahagyma
-
13 dl szárnyas alaplé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csipet szerecsendió
-
15 dkg parmezán sajt
Elkészítés
- A kisebb kockára vágott sütőtököt egy tűzálló, sütőpapírral bélelt edénybe tesszük, összeforgatjuk kevés olajjal és öntünk alá kb ½ dl vizet. Előmelegített sütőbe toljuk, és először lefedve, majd fedő nélkül puhára sütjük. Kb. 20-25 perc.
- Felforraljuk a húslevest, és forrón tartjuk úgy, hogy gyöngyözzön.
- Egy lábosban 2 ek olívaolajat 2 ek vajjal felmelegítünk, rádobjuk az apró kockára vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk.
- Ráöntjük a rizst, és pár percig kavargatjuk.
- Ráöntjük a bort, a 2,5 dl vizet, és folyamatosan kavargatjuk, míg elfő a lé.
- Hozzádobjuk a tök felét. Egy részét villával össze is nyomhatjuk, hogy még jobban kijöjjön a sütőtök kellemes, édeskés íze.
- Ekkor hozzáadunk egy merőkanálnyit a levesből és szintén addig kavargatjuk, míg el nem fő a lé, és ezt így folytatjuk, míg úgy nem találjuk, hogy megfőtt a rizs. Akkor jó, ha megpuhult, de azért nem főtt szét.
- Az utolsó néhány percben adjuk hozzá a maradék tököt.
- Sózzuk, de óvatosan, ha a húsleves is sós. Borsozzuk, kis csipet szerecsendiót is adhatunk hozzá, illetve 1-2 ek vajat, hogy még krémesebb legyen, és reszelt parmezán sajtot.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8491
- Feltöltés dátuma: 2013. április 08.
Ajánló
Hal és sültek mellé nagyszerű köret. Frissen, de langyosra hűlve a legfinomabb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A szállodában ahol dolgozom, gyakran szerepel az étlapon különböző változatokban, főként halak mellé, köretként. Innen jött az ötlet, hogy otthon is megpróbálkozzak vele. Először bonyolultnak/ macerásnak tűnhet, mert kell hozzá húsleves, ami nem mindig áll rendelkezésre, de ez könnyen megoldható azzal, hogy az ember eltesz a fagyasztóba egy kis húslevest a vasárnapi ebédből, és később akár vízzel felhígítva is remekül megteszi, de legvégső esetben kockából is készülhet, vagy néhány, a hűtő fiókjában felejtett, összeaszalódott leveszöldség felhasználásával fél óra alatt alaplevet főzhetünk. Nagyon finom a rizottó különböző gombákkal, spárgával, borsóval stb. Ugyanúgy kell ezekkel a zöldségekkel is készíteni, csak kissé meg kell dinsztelni, mielőtt összekeverjük a rizzsel, illetve egy kis részét pürésítve is hozzáadhatjuk, hogy jobban beszínezze, ízesítse az ételt. A fűszerezést is variálhatjuk, jól illik hozzá a zsálya, petrezselyem, metélőhagyma, fokhagyma... csak a fantázia szabhat határt. Gombócokká gyúrva, panírozva és olajban kisütve remek előétel. Aki finnyás az ételek textúráját illetően, annak nem ajánlom, mert ez a normál rizstől eltérően kissé ragacsos, inkább tejberizs állagú, szaftos. Én éppen ezért szeretem.