Stracciatella-leves (olasz tojásleves)
- 19% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
750g csirke alaplé53 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
38g parmezán sajt147 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 19% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
1500g csirke alaplé105 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
75g parmezán sajt294 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 19% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
83.4g csirke alaplé6 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
12.2g tojás15 kcal
-
4.2g parmezán sajt16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 19% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.6 g
Zsír
-
Összesen 18.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 386 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4005.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 501 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 453 mg
-
Nátrium 2979 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 86.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 241 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 290 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 598 micro
- 19% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.2 g
Zsír
-
Összesen 37.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 771 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8010.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 1002 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 906 mg
-
Nátrium 5958 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 173.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 482 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 173 micro
-
K vitamin: 67 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 581 mg
-
Retinol - A vitamin: 461 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 252 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1196 micro
- 19% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 445.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 331 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 9.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Hozzávalók
-
1.5 l csirke alaplé
-
4 levél bazsalikom
-
4 szál petrezselyem
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- Öntsük a csirkealaplevet egy közepes edénybe, majd forraljuk fel közepes lángon. Közben elkezdhetjük a friss bazsalikom és petrezselyem szedését: 3-4 friss bazsalikom- és petrezselyemszálról annyi levelet csipkedjünk le, amíg nagyjából 1-1 evőkanálnyit le nem szedtünk.
- Helyezzük mindkét fűszernövény leveleit egy közepes tálba, adjunk hozzá 4 nagy tojást, 75 g frissen reszelt parmezánt (az előrecsomagolt parmezándarabok nagyjából fele), egy csipet sót, majd keverjük össze.
- Az alaplé alatt csökkentsük a hőt alacsonyabbra, lassú keverés mellett öntsük a tojásos keveréket a forrásban lévő húsleveshez. Ha nagyobb darab tojásfelhőket szeretnénk a végeredményhez, nagyon lassan keverjük. Az apróbb tojásdarabok érdekében gyorsan keverjük 1 percig, majd keverés közben adjuk hozzá a tojásos keveréket. Ha befejeztük a tojásöntést, hagyjuk abba a keverést, engedjük felforrni addig, amíg a tojás megfő és megpuhul (körülbelül 1 percig).
- Kóstoljuk meg a tojáslevest, fűszerezzük frissen őrölt fekete borssal és (szükség szerint) sóval. Bár a legjobb azonnal, forrón tálalni, a maradékot légmentesen záródó edényben, legfeljebb 3 napig hűtőszekrényben is el lehet tárolni.
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 10404
- Feltöltés dátuma: 2021. október 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A stracciatella levesnek semmi köze a híres olasz fagyihoz, de itt most még ahhoz a lágy sajthoz sem, amelyet a burrata töltelékeként ismerünk. A stracciatella itt inkább a megjelenésre utal, hiszen a csurgatott tojás úgy jelenik meg a levesben, mintha kis zsákocska (azaz 'burrata') vagy habfelhő lenne (azaz 'fagyi'). A stracciatella nagyjából annyit tesz, hogy "rongyos", innen ered a hivatalosan stracciatella alla romananak hívott tojásleves elnevezése. Bár kétség kívül találunk párhuzamot a kínaiak tojásviráglevesével, ahol szintén a kinézetére utal az elnevezés, a magyar tojáslevessel azonban már tényleg ne hasonlítgassuk ezt a fogást. Szerencsére az olaszok stracciatella tojásleveséhez nincs szükségünk sok vagy igazán drága alapanyagokra, sőt még az elkészítése is időkímélő. A technikája egyszerű, és az összetevők - húsleves, tojás, parmezán és a friss fűszernövények - szintén könnyen beszerezhetőek. Az elkészítés során először győződjünk meg arról, hogy a húsleves lassú tűzön forrjon, hogy a tojások szinte azonnal megfőjenek, amikor az edénybe csorgatjuk őket. Persze előtte a tojásokat fel kell vernünk, majd reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal, petrezselyemmel összekevernünk. Ezután lassan öntsük a forró húsleveshez, közben lassan keverjük, hogy megalkossuk a tojásfelhőkből álló stracciatellát. Ha jobban szereted a nagyobb, gombócszerű tojásfelhőket (mint az én fotómon), lassan keverd össze, ha viszont a finom, apróbb tojásbetétet találod vonzóbbnak, akkor keverd gyorsabban, egészen addig, amíg a tojás megfő. Ha még egy kis friss zöldet szeretnél hozzáadni a leveshez, próbáld ki a friss vagy fagyasztott spenótot is!