r
Nosalty Logó

Stracciatella-leves (olasz tojásleves)

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Stracciatella-leves (olasz tojásleves)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 339 kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 677 kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 37 kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4005.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    501 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    453 mg
  • Nátrium
    2979 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    290 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    598 micro
Összesen 339 kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    771 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8010.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    1002 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    906 mg
  • Nátrium
    5958 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    482 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    173 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    581 mg
  • Retinol - A vitamin:
    461 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    252 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1196 micro
Összesen 677 kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    445.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    331 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 37 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Öntsük a csirkealaplevet egy közepes edénybe, majd forraljuk fel közepes lángon. Közben elkezdhetjük a friss bazsalikom és petrezselyem szedését: 3-4 friss bazsalikom- és petrezselyemszálról annyi levelet csipkedjünk le, amíg nagyjából 1-1 evőkanálnyit le nem szedtünk.
  2. Helyezzük mindkét fűszernövény leveleit egy közepes tálba, adjunk hozzá 4 nagy tojást, 75 g frissen reszelt parmezánt (az előrecsomagolt parmezándarabok nagyjából fele), egy csipet sót, majd keverjük össze.
  3. Az alaplé alatt csökkentsük a hőt alacsonyabbra, lassú keverés mellett öntsük a tojásos keveréket a forrásban lévő húsleveshez. Ha nagyobb darab tojásfelhőket szeretnénk a végeredményhez, nagyon lassan keverjük. Az apróbb tojásdarabok érdekében gyorsan keverjük 1 percig, majd keverés közben adjuk hozzá a tojásos keveréket. Ha befejeztük a tojásöntést, hagyjuk abba a keverést, engedjük felforrni addig, amíg a tojás megfő és megpuhul (körülbelül 1 percig).
  4. Kóstoljuk meg a tojáslevest, fűszerezzük frissen őrölt fekete borssal és (szükség szerint) sóval. Bár a legjobb azonnal, forrón tálalni, a maradékot légmentesen záródó edényben, legfeljebb 3 napig hűtőszekrényben is el lehet tárolni.
  • Receptkönyvben: 77
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 12
  • Össznézettség: 10359
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Stracciatella-leves (olasz tojásleves)
Hering András 182 recept

A stracciatella levesnek semmi köze a híres olasz fagyihoz, de itt most még ahhoz a lágy sajthoz sem, amelyet a burrata töltelékeként ismerünk. A stracciatella itt inkább a megjelenésre utal, hiszen a csurgatott tojás úgy jelenik meg a levesben, mintha kis zsákocska (azaz 'burrata') vagy habfelhő lenne (azaz 'fagyi'). A stracciatella nagyjából annyit tesz, hogy "rongyos", innen ered a hivatalosan stracciatella alla romananak hívott tojásleves elnevezése. Bár kétség kívül találunk párhuzamot a kínaiak tojásviráglevesével, ahol szintén a kinézetére utal az elnevezés, a magyar tojáslevessel azonban már tényleg ne hasonlítgassuk ezt a fogást. Szerencsére az olaszok stracciatella tojásleveséhez nincs szükségünk sok vagy igazán drága alapanyagokra, sőt még az elkészítése is időkímélő. A technikája egyszerű, és az összetevők - húsleves, tojás, parmezán és a friss fűszernövények - szintén könnyen beszerezhetőek. Az elkészítés során először győződjünk meg arról, hogy a húsleves lassú tűzön forrjon, hogy a tojások szinte azonnal megfőjenek, amikor az edénybe csorgatjuk őket. Persze előtte a tojásokat fel kell vernünk, majd reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal, petrezselyemmel összekevernünk. Ezután lassan öntsük a forró húsleveshez, közben lassan keverjük, hogy megalkossuk a tojásfelhőkből álló stracciatellát. Ha jobban szereted a nagyobb, gombócszerű tojásfelhőket (mint az én fotómon), lassan keverd össze, ha viszont a finom, apróbb tojásbetétet találod vonzóbbnak, akkor keverd gyorsabban, egészen addig, amíg a tojás megfő. Ha még egy kis friss zöldet szeretnél hozzáadni a leveshez, próbáld ki a friss vagy fagyasztott spenótot is!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...