r
Nosalty Logó

Sonkás napraforgó kelt tésztából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS5 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Pikikee
Sonkás napraforgó kelt tésztából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

470
Kalória
22.9g
Fehérje
62.8g
Szénhidrátok
12g
Zsír
46.6g
Víz
73.2g
Koleszterin
2.9g
Rost
3.6g
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 470 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3748 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 225 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.9 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1551 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    205 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    1061 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 470 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    183.6 g

Zsír

  • Összesen
    95.9 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    586 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12408 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    267 mg
  • Kálcium
    1642 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    1713 mg
  • Nátrium
    8487 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    502.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    372.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    714 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    111 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    654 micro
  • Kolin:
    408 mg
  • Retinol - A vitamin:
    709 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    601 micro
Összesen 3748 kcal
  • 16% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    750 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    513 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 225 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba öntjük, és a közepébe borítjuk a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a sót és az egész tojást. (Ha lehet, minden hozzávaló konyhai meleg legyen, gyorsabban megkel a tészta.)
  2. Az egészet összedagasztjuk. Nem szoktam sokáig dagasztani, csak addig, míg levegős nem lesz a tészta. Kicsi lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk egy konyharuhával, és félretesszük kelni. Jól takargassuk be, ezzel segítve a kellését.
  3. Közben a töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.
  4. Ha tészta megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk (kettő napraforgó lesz belőle). Az egyik tésztát (ez lesz az alja) kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.Megkenjük a töltelékkel, és a következő kör alakra nyújtott tésztával befedjük.
  5. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
  6. Felcsíkozzuk a tésztát. Úgy, mintha szeleteket vágnánk körbe-körbe. Arra ügyeljünk, hogy a közepét ne vágjuk fel, az maradjon egybe, ahogy belenyomtuk a poharat.Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk.
  7. Megkenjük a tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A közepét sötétebb szezámmaggal. (Ha nincs, a mák is jó lesz.)
  8. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Már nagyon sok kelt tésztát készítettem, de mindegyiknek édes tészta volt az alapja. Ebből adódóan első napraforgómnak édes volt a tésztája és sós a tölteléke. Meg kell hagyni elég ínyenc falatka volt. :) Annak a tésztájába is ugyanúgy, mint máskor szoktam, beleraktam a porcukrot. Nem is vettem észre, mert vittem egy közös találkozóra. Nagyon büszke voltam magamra, hogy ilyen szép sütivel lepem meg a csapatot. Csak akkor szembesültem a bakival, mikor én is megkóstoltam. Azért elfogyott így is, de azóta figyelek, és nem cukrozom meg a tésztáját.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Lakos Benedek

Almavajas tekercsek

A legjobb módja a régi, ráncos almák felhasználásának, ha almavajat készítünk belőlük. Hát még ha ezt a mesésen krémes, enyhén karamellás almavajat kelt tésztás tekercsekbe ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Gyors töltelék húsok mellé

Az egyik legegyszerűbb köretféle a töltelék, ami a magyar és az amerikai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. Mint arra az elnevezés is utal, hagyományosan a húsok belsejébe ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!