Sonkás napraforgó kelt tésztából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pikikee
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 16% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
31g tej18 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
2g szezámmag10 kcal
A töltelékhez
Összesen
470
kcal
- 16% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
11g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
250g tej140 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
14g szezámmag80 kcal
A töltelékhez
Összesen
3748
kcal
- 16% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.9 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1551 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 205 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 214 mg
-
Nátrium 1061 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 62.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 46.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
470
kcal
- 16% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 183.6 g
Zsír
-
Összesen 95.9 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 586 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12408 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 267 mg
-
Kálcium 1642 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 264 mg
-
Foszfor 1713 mg
-
Nátrium 8487 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 502.6 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 372.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 714 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 111 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 654 micro
-
Kolin: 408 mg
-
Retinol - A vitamin: 709 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 601 micro
Összesen
3748
kcal
- 16% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 750 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 513 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 22.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
225
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
30 dkg sonka
-
3.5 ek tejföl
-
1 teáskanál csípős paprikakrém
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
15 dkg sajt
-
1 db vöröshagyma
Elkészítés
A tésztához
- Egy kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba öntjük, és a közepébe borítjuk a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a sót és az egész tojást. (Ha lehet, minden hozzávaló konyhai meleg legyen, gyorsabban megkel a tészta.)
- Az egészet összedagasztjuk. Nem szoktam sokáig dagasztani, csak addig, míg levegős nem lesz a tészta. Kicsi lisztet szórunk a tetejére, letakarjuk egy konyharuhával, és félretesszük kelni. Jól takargassuk be, ezzel segítve a kellését.
- Közben a töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.
- Ha tészta megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk (kettő napraforgó lesz belőle). Az egyik tésztát (ez lesz az alja) kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.Megkenjük a töltelékkel, és a következő kör alakra nyújtott tésztával befedjük.
- Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
- Felcsíkozzuk a tésztát. Úgy, mintha szeleteket vágnánk körbe-körbe. Arra ügyeljünk, hogy a közepét ne vágjuk fel, az maradjon egybe, ahogy belenyomtuk a poharat.Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk.
- Megkenjük a tojással, és megszórjuk szezámmaggal. A közepét sötétebb szezámmaggal. (Ha nincs, a mák is jó lesz.)
- 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 99
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 19774
- Feltöltés dátuma: 2013. január 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Pikikee
4 recept
Már nagyon sok kelt tésztát készítettem, de mindegyiknek édes tészta volt az alapja. Ebből adódóan első napraforgómnak édes volt a tésztája és sós a tölteléke. Meg kell hagyni elég ínyenc falatka volt. :) Annak a tésztájába is ugyanúgy, mint máskor szoktam, beleraktam a porcukrot. Nem is vettem észre, mert vittem egy közös találkozóra. Nagyon büszke voltam magamra, hogy ilyen szép sütivel lepem meg a csapatot. Csak akkor szembesültem a bakival, mikor én is megkóstoltam. Azért elfogyott így is, de azóta figyelek, és nem cukrozom meg a tésztáját.