Sokacbab erdész módra zöldfűszerekkel
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gasztro hedonista
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
50g sertéscomb91 kcal
-
38g paprikás kolbász170 kcal
-
50g fejtett bab167 kcal
-
13g lilahagyma5 kcal
-
31g vargánya gomba7 kcal
-
31g csiperkegomba7 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
1g borsikafű2 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g sárgarépa11 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
Összesen
475
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
400g sertéscomb728 kcal
-
300g paprikás kolbász1356 kcal
-
400g fejtett bab1332 kcal
-
100g lilahagyma36 kcal
-
250g vargánya gomba53 kcal
-
250g csiperkegomba53 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
6g borsikafű16 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
Összesen
3784
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
18.7g sertéscomb34 kcal
-
14.1g paprikás kolbász64 kcal
-
18.7g fejtett bab62 kcal
-
4.7g lilahagyma2 kcal
-
11.7g vargánya gomba3 kcal
-
11.7g csiperkegomba3 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0.3g borsikafű1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.2g sárgarépa4 kcal
-
8.4g fehérrépa5 kcal
Összesen
178
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 32.6 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1369.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 166 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 124 mg
-
Foszfor 339 mg
-
Nátrium 706 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 145.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 230 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 225 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 928 micro
-
β-karotin 2246 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
475
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 261.1 g
Zsír
-
Összesen 169.1 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10952.5 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 1324 mg
-
Vas 52 mg
-
Magnézium 996 mg
-
Foszfor 2711 mg
-
Nátrium 5650 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 319.1 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 84 mg
VÍZ
-
Összesen 1165.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1842 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 106 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1801 micro
-
Kolin: 652 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 17970 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 662 micro
Összesen
3784
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 513.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 265 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 54.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 348 micro
-
β-karotin 842 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
178
kcal
Hozzávalók
-
40 dkg sertéscomb
-
2 kis fej lilahagyma
-
25 dkg vargánya gomba
-
25 dkg csiperkegomba
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
Elkészítés
- Autentikus mohácsi "babfőző edény" illetve hasonló cserépedény beszerzése! Ha ez megvan, ebben beáztatjuk a babot 1 éjszakát, az edénynek is jó, ha be van áztatva, nem reped meg olyan könnyen.
- Ezt a vizet kiöntve, elkezdjük egymásra halmozni a hozzávalókata cserépedényben - "szintenként".
- Elsőnek gulyáshús méretűre felkockázott sertéscombot és a kulent, illetve a paprikás szárazkolbászt tesszük az edénybe, majd a zöldfűszerek felét (1 csokor), a beáztatott szárazbabot, és a felkarikázott zöldségeket.
- Feltöltjük vízzel az edényt addig, míg az edény szűkülni kezd, és a forrástól 2 órát főzzük.
- 2 óra letelte után a negyedelt gombákat és a tört paprikát beletesszük (ki mennyire szereti "pirosan" a gulyás jellegű ételeket), beállítjuk a sót, amit azért ekkor, mert a szárazkolbász is tartalmaz fűszereket, amik mostanra már kiáztak, itt jön a maradék zöldfűszer is a képbe.
- Kb 1 óra hosszára visszakerül még a sütőbe, kb 180 fokra, a lényeg hogy forrjon, de ne túl vadul!
- Ha a bab és a hús megpuhult, az étel elkészült, kevergetni nem kell, nehéz is lenne (én egyszer a 2 óra végén szoktam jól átforgatni).
- Tálalhatjuk friss fehérkenyérrel, vagy ki hogyan szokta, esetleg csipetkével.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 97
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 10361
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 31.
Ajánló
Remekül illenek hozzá a fehérborok, pl rizling.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gasztro hedonista
8 recept
Mohácson hagyományosan megrendezik a "mohácsi sokac babfőző fesztivált" (köcsögösbab, cserepesbab, stb ki hogyan szeretné). Ez a nagyszerű és egyszerű étel ötlete vitt rá, -illetve az, hogy nem jó 40 fokos melegben tüzelni fával a napon. Az ételt újragondoljam és más ízvilággal ruházzam fel. Sok örömünk telt az elfogyasztásában és a főzésében is, köszönöm Bosnyák Roland kürtművésznek a találó nevet az ételnek.