Skandináv áfonyatorta
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
13g finomliszt46 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
1g tej1 kcal
A krémhez
-
63g mascarpone253 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
3g zselatinfix3 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
25g áfonya14 kcal
A tetejére
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
10g tej6 kcal
A krémhez
-
500g mascarpone2020 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
200g áfonya114 kcal
A tetejére
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
7.9g finomliszt29 kcal
-
4.7g vaj34 kcal
-
2.4g porcukor9 kcal
-
0.8g tej0 kcal
A krémhez
-
39.5g mascarpone160 kcal
-
7.9g habtejszín23 kcal
-
1.6g zselatinfix2 kcal
-
3.9g porcukor15 kcal
-
15.8g áfonya9 kcal
A tetejére
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 35.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 80.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 37 micro
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 57.1 g
Zsír
-
Összesen 286.9 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 646.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 132 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 225 mg
-
Nátrium 196 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 250.8 g
-
Cukor 159 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 379.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 700 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 677 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 267 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 298 micro
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 22.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 51.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 18 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, és előmelegeített sütőben sütjük, míg a széle kissé megpirul.
- A krémhez a mascarpone-t elektromos habverővel pár perc alatt felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a zselainfixet, és azzal együtt tovább keverjük 1 percig.
- Hozzáadunk 200 g félig kiengedett, fagyasztott áfonyát vagy frisset, jól elkeverjük (az áfonya szép lilára színezi a krémet), majd hozzáadjuk a porcukrot (ezt mindig a végén kell).
- Legvégül óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt.
- A krémet a legalább langyosra hűlt tésztalapra simítjuk, majd hűtőbe tesszük dermedni.
- Közben elkészítjük az áfonyazselét a tetejére: az áfonyát egy kis lábosba öntjük, hozzadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd felforraljuk, és további 5 percig főzzük nagy lángon. Lekvárszerűen besűrűsödik.
- Langyosra hűtjük, majd szépen rásimítjuk a mascarpone-s krém tetejére.
- Hűtőben dermesztjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 324
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 38451
- Feltöltés dátuma: 2011. február 23.
Ajánló
Hedonisták tálaláskor tejszínhabot és áfonyalikőrt is adhatnak mellé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Majdnem ilyen skandináv áfonyatortát készítettünk a főzősuli múltkori rendezvényén, elkészítettem újra, sok szeretettel ajánlom Nektek. Mesterszakácsunk még akkor tanulta, mikor évtizedekkel ezelőtt Finnországban dolgozott. Svédül Blåbärskaka (ne tessék röhögni, ez a neve) finnül mustikatkakku (ez sem kevésbé röhejes). Vékony tésztaréteg, azon habos állagú áfonyás krém, tetején áfonyazselével. Figyelem, ez a mennyiség egy 18 cm-es cuki zsúrtortához elég, ha nagyobbat szeretnénk, a mennyiségeket arányosan növelni kell. (Megj.: én az esetek 99%-ában csökkentett szénhidráttartalmú liszttel és édesítővel/fruktózzal sütök, így is elkészíthető, a mennyiségek ugyanazok. A tésztába porrá őrölt fruktózt tegyünk porcukor helyett. A képen szereplő diétás verzióban készült :) )