r
Nosalty Logó

Shortbread, a skót vajas keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Shortbread, a skót vajas keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 314 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 3781 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 494 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 314 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31 g

Zsír

  • Összesen
    225.8 g
  • Telített zsírsav
    139 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    591 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2265.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    373 mg
  • Nátrium
    1597 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    413.3 g
  • Cukor
    135 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1881 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1845 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    435 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 3781 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    296.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 494 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Elkészítés

  1. A vajat hagyjuk teljesen megpuhulni szobahőmérsékleten, ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy jó habosra tudjuk verni. A puha vajat aztán 5-6 perc alatt kézi robotgéppel habosítsuk ki, akkor csináljuk jól, ha láthatóan világosabb és nagyobb térfogatú lett.
  2. Amikor ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a porcukrot és a vajjal ezt is kihabosítjuk.
  3. Végül hozzászitáljuk a keményítőt és a lisztet, valamint alaposan (ízlés szerint persze) megsózzuk.
  4. Kézzel vagy a konyhai robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk a tésztát. Akkor jó az állaga, ha tapadás nélkül is gombóccá tudjuk gyúrni, de még kicsit "poros" érzetű.
  5. Egy nagyjából 20x20-as sütiformát vajjal kikenünk, és akár még sütőpapírral is kibélelhetjük. Az aljára szórunk egy kevés nádcukrot, majd rákanalazzuk a tésztát. Kézzel vagy spatulával elegyengetjük, hogy nagyjából egyenes legyen a felszíne, de nem szabad túl szorosra nyomorgatnunk!
  6. A megformázott sütemény tetejét is megszórjuk egy kevés cukorral, majd késsel formára vágjuk. Ez azért fontos, mert így könnyebben szeletelhető lesz a kész keksz, nem össze-vissza fog törni, hanem a vágás mentén. Az egyes kekszformákat még villával is érdemes megszurkálni, így lesz autentikus kinézetre is a sütemény.
  7. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük és nagyjából egy órát sütjük. A végére a közepének is jól átsültnek kell lennie, a teteje pedig szépen megbarnul egy kicsit, amit a ráolvadó cukorszemek még ropogósabbá varázsolnak.
  8. A kész süteményt a sütőből kivéve mégegyszer végigvágjuk a bevágások mentén, majd hagyjuk TELJESEN kihűlni. Ekkor óvatosan kiszedjük a tepsiből, a bevágás mentén törve a kekszeket.
  9. Magában, kakaó, kávé vagy tea mellé egyaránt mennyei!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x20
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 211
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 84
  • Össznézettség: 18898
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 07.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tojásmentes receptek
Shortbread, a skót vajas keksz
Rosanics Petra 351 recept

Ez a hagyományos skót keksz a legtipikusabb teasütemény, ami a legtöbb brit háztartásban ott figyel a kamrapolcon. A sütemény sikere az omlósságában és a rengeteg belesütött vajban rejlik - ez tényleg az a recept, ami nem követel sok hozzávalót, de vajból megérdemli a legjobb minőséget. Skóciában karácsony és szilveszter környékén különösen népszerű nassolnivaló a shortbread, de az év bármely szakaszában érdemes elkészíteni otthon, mert egyáltalán nem bonyolult, ugyanakkor köröket ver a bolti kekszekre.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...