Senmaizuke (Japán pácolt vajrépa)
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
Amazu
Pácolás
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2085.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 2006 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 142.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8342.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 8023 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 174.4 g
-
Cukor 164 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 569.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 958.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 922 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Amazu
- Előkészítünk minden hozzávalót.
- Egy kis edénybe rakjuk a rizsecetet, a cukrot és a sót. Lassan főzni kezdjük, majd ha felforrt, egy percig főzzük tovább, hogy a cukor elolvadjon és az ecet illata eltűnjön.
Pácolás
- A kabut megpucoljuk, megmossuk és 2 mm vastag szeletekre gyaluljuk. Megszórjuk a sóval, ami a kabu súlyának a 3 százaléka. A kabut alaposan bedörzsöljük a sóval, majd 30 percre félretesszük. A só segít kioldani a vizet és eltávolítja a kesernyésséget.
- 30 perc elteltével egy szűrőbe tesszük a kabut és folyóvíz alatt átmossuk. A felesleges vizet kinyomkodjuk a szeletekből.
- A kombut 3-4 darabra vágjuk; a csiliből kikaparjuk a magokat.
- Egy légmentesen záródó dobozba helyezzük a vajrépaszeleteket, melléjük tesszük a kombut és a csilikarikákat, majd felöntjük a cukros ecettel és akkora súlyt teszünk a szeletekre, ami legalább a vajrépa kétszerese. Lezárjuk a dobozt és egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük.
- Tálaláskor félbehajtjuk a vajrépakarikákat és kisebb tányérokra tesszük őket. Chilikarikával és kombudarabbal tálaljuk. 4 napig fogyasztható.
- Receptkönyvben: 2
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 243
- Feltöltés dátuma: 2022. június 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A Senmaizuke egy népszerű Kyoto-stílusú pácolt vajrépa amazuval, kombuval és chilivel marinálva. Bármely japán főétel kiegészítője lehet és egy-egy fogás között is fogyaszthatjuk. A Senmaizuke egyike Kyoto három legnépszerűbb pácolt zöldségének, a szó jelentése ezer szeletű pácolt zöldség. A gyalult vajrépaszeleteket édes ecetben pácolják, ami az Amazu névre hallgat. Japánban egy speciális, fehér, nagy méretű vajrépát használnak hozzá. Ez a Shogoin Kabu. A Shogoin Kabut novembertől februárig szüretelik, így a Senmaizuke egy szezonális fogás a japán konyhában. Én most a Tokyo Kabummal készítettem a népszerű fogást, de használható hozzá bármely vajrépa. A szükséges alapanyagok: Vajrépa Japában Shogoin Kabuval készítik a Senmaizukét, ami a nagy, körülbelül 15 cm-es átmérője és a kellemes, enyhe íze miatt jelentős. Bármely vajrépát használhatjuk, de fontos, hogy a keményebb, kesernyésebb ízű fajtákat kerüljük. Én most a Tokyo Kabumat használtam, amit a saját kertemben termeltem meg. Ez egy kisebb átmérőjű fajta, azonban nem kesernyés, kellemes ízű. Kombu A kombu egy tengeri alga, ami nélkül elképzelhetetlen a japán konyha. Számtalan japán étel alkotóeleme és a vegán étrendbe is beilleszthető. A pácolás után a vajrépa kissé nyálkás lehet miatta, de ettől nem szabad megijedni, ez része a Senmaizuke készítésének. Chili A chiliből érdemes a kisebb fajtákat használni, mint például a thai chili vagy madárszem chili. Csak nagyon keveset tegyünk az ételbe a csípős íz elérése érdekében. A kombuval együtt ezt is használhatjuk a tálaláshoz, hogy színesebbé tegyük a kabuszeleteket. Só A sóra a víz kioldása és a kesernyésség megszüntetése miatt van szükség. Bármely sót használhatjuk mindkét ponton. Megfelelő a tengeri só, a kősó, a finom és a darabos só is. Amazu Az amazu egy gyakran használt pác a japán konyhában. A legegyszerűbben házilag készíthetjük el. Mindössze rizsecetre, cukorra és sóra lesz hozzá szükségünk. Az amazu nem mindig tartalmaz kombut és chilit, de a Senmaizukéhez mindenképp szükségünk lesz rájuk. Rizsecet A rizsecet fontos összetevő a receptben, ahogy általánosan a japán konyhában is. Nagyon fontos, hogy japán rizsecetet használjunk és lehetőleg természetes módon erjesztettet. Semmiképp ne használjunk más ecetet, hiszen a rizsecet enyhe ízű ecet alacsony savtartalommal és ehhez a recepthez éppen erre van szükségünk. Cukor A cukor segít fokozni az ízeket és az ecet savasságát enyhíti. Használhatunk fehér cukrot és barna- vagy nádcukrot is.