r
Nosalty Logó

Senmaizuke (Japán pácolt vajrépa)

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
Senmaizuke (Japán pácolt vajrépa)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Amazu

Pácolás

Összesen 183 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Amazu

Pácolás

Összesen 730 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Amazu

Pácolás

Összesen 84 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2085.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    2006 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    142.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 183 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8342.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    8023 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.4 g
  • Cukor
    164 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    569.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 730 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    958.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    922 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 84 kcal

Hozzávalók

Amazu

Pácolás

Elkészítés

Amazu

  1. Előkészítünk minden hozzávalót.
  2. Egy kis edénybe rakjuk a rizsecetet, a cukrot és a sót. Lassan főzni kezdjük, majd ha felforrt, egy percig főzzük tovább, hogy a cukor elolvadjon és az ecet illata eltűnjön.

Pácolás

  1. A kabut megpucoljuk, megmossuk és 2 mm vastag szeletekre gyaluljuk. Megszórjuk a sóval, ami a kabu súlyának a 3 százaléka. A kabut alaposan bedörzsöljük a sóval, majd 30 percre félretesszük. A só segít kioldani a vizet és eltávolítja a kesernyésséget.
  2. 30 perc elteltével egy szűrőbe tesszük a kabut és folyóvíz alatt átmossuk. A felesleges vizet kinyomkodjuk a szeletekből.
  3. A kombut 3-4 darabra vágjuk; a csiliből kikaparjuk a magokat.
  4. Egy légmentesen záródó dobozba helyezzük a vajrépaszeleteket, melléjük tesszük a kombut és a csilikarikákat, majd felöntjük a cukros ecettel és akkora súlyt teszünk a szeletekre, ami legalább a vajrépa kétszerese. Lezárjuk a dobozt és egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük.
  5. Tálaláskor félbehajtjuk a vajrépakarikákat és kisebb tányérokra tesszük őket. Chilikarikával és kombudarabbal tálaljuk. 4 napig fogyasztható.
  • Receptkönyvben: 2
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 243
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Senmaizuke (Japán pácolt vajrépa)
NapsütötteVidékünkön 174 recept

A Senmaizuke egy népszerű Kyoto-stílusú pácolt vajrépa amazuval, kombuval és chilivel marinálva. Bármely japán főétel kiegészítője lehet és egy-egy fogás között is fogyaszthatjuk. A Senmaizuke egyike Kyoto három legnépszerűbb pácolt zöldségének, a szó jelentése ezer szeletű pácolt zöldség. A gyalult vajrépaszeleteket édes ecetben pácolják, ami az Amazu névre hallgat. Japánban egy speciális, fehér, nagy méretű vajrépát használnak hozzá. Ez a Shogoin Kabu. A Shogoin Kabut novembertől februárig szüretelik, így a Senmaizuke egy szezonális fogás a japán konyhában. Én most a Tokyo Kabummal készítettem a népszerű fogást, de használható hozzá bármely vajrépa. A szükséges alapanyagok: Vajrépa Japában Shogoin Kabuval készítik a Senmaizukét, ami a nagy, körülbelül 15 cm-es átmérője és a kellemes, enyhe íze miatt jelentős. Bármely vajrépát használhatjuk, de fontos, hogy a keményebb, kesernyésebb ízű fajtákat kerüljük. Én most a Tokyo Kabumat használtam, amit a saját kertemben termeltem meg. Ez egy kisebb átmérőjű fajta, azonban nem kesernyés, kellemes ízű. Kombu A kombu egy tengeri alga, ami nélkül elképzelhetetlen a japán konyha. Számtalan japán étel alkotóeleme és a vegán étrendbe is beilleszthető. A pácolás után a vajrépa kissé nyálkás lehet miatta, de ettől nem szabad megijedni, ez része a Senmaizuke készítésének. Chili A chiliből érdemes a kisebb fajtákat használni, mint például a thai chili vagy madárszem chili. Csak nagyon keveset tegyünk az ételbe a csípős íz elérése érdekében. A kombuval együtt ezt is használhatjuk a tálaláshoz, hogy színesebbé tegyük a kabuszeleteket. Só A sóra a víz kioldása és a kesernyésség megszüntetése miatt van szükség. Bármely sót használhatjuk mindkét ponton. Megfelelő a tengeri só, a kősó, a finom és a darabos só is. Amazu Az amazu egy gyakran használt pác a japán konyhában. A legegyszerűbben házilag készíthetjük el. Mindössze rizsecetre, cukorra és sóra lesz hozzá szükségünk. Az amazu nem mindig tartalmaz kombut és chilit, de a Senmaizukéhez mindenképp szükségünk lesz rájuk. Rizsecet A rizsecet fontos összetevő a receptben, ahogy általánosan a japán konyhában is. Nagyon fontos, hogy japán rizsecetet használjunk és lehetőleg természetes módon erjesztettet. Semmiképp ne használjunk más ecetet, hiszen a rizsecet enyhe ízű ecet alacsony savtartalommal és ehhez a recepthez éppen erre van szükségünk. Cukor A cukor segít fokozni az ízeket és az ecet savasságát enyhíti. Használhatunk fehér cukrot és barna- vagy nádcukrot is.

Hozzávalók

Amazu

Pácolás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...