r
Nosalty Logó

Sárgabarackos gombóc mákkal és dióval

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kovács Györgyi
Sárgabarackos gombóc mákkal és dióval
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A tálaláshoz

464
Kalória
10.8g
Fehérje
72.2g
Szénhidrátok
14.6g
Zsír
53.4g
Víz
15.4g
Koleszterin
4.3g
Rost
11.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 464 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 3248 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tálaláshoz

Összesen 270 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    440.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    53.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 464 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.7 g

Zsír

  • Összesen
    102.4 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3084.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    1061 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    380 mg
  • Foszfor
    1265 mg
  • Nátrium
    158 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    505.1 g
  • Cukor
    79 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    373.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    343 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    430 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 3248 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    256.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 270 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A langyos tejhez hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, csipet sót, majd a felfutott élesztőt és a langyos vizet.
  2. Kézi mixerrel jól kidolgozzuk a tésztát, és 3/4 óráig kelesztjük.
  3. Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk. (Közben egy 5 literes fazékban felteszünk vizet forrni.) 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval korongokat szaggatunk. Ebből a mennyiségből 28 db korong lesz. 14 korong közepére sárgabarackdzsemet halmozunk, vigyázva, ne folyjon le a szélére, majd az üres korongokat ráhelyezzük, és a széleiket jól összenyomkodjuk. Majd tenyerünkkel a nyújtódeszkán (úgy, mintha pogácsát formáznánk) kis gombócokká formáljuk.
  4. Lobogó vízbe rakjuk, és 5 percig főzzük az egyik, majd 5 percig a másik oldalát is. (Ha kisebb korongokat szaggatunk, 3-3 percig kell főzni.) Vigyázzunk, 4 db-nál többet ne rakjunk a fazékba, mert megdagadnak!
  5. A vízből kivéve tálcára rakjuk, és két villa segítségével a közepén kis nyílást ejtünk, hogy a gőz ki tudjon távozni, és ne essen össze a gombócunk.
  6. Ízlés szerint darált mákkal, darált dióval megszórjuk, és olvasztott vajjal meglocsoljuk, akár mézet is csurgathatunk rá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

Szintén a gyerekkori emlékeimhez tartozik ez a gombóc is. Nagyi sokszor készítette el. Sajnos mama szakácskönyvében nem találtam meg, de szerencsére egyik nagynénémnek megvolt a recept.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!