Sajtos sonkás croissant Kornéltól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 14% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
42g vaj299 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
42g tej23 kcal
-
63 kcal
-
4 kcal
-
33g sonka46 kcal
-
33g ementáli sajt131 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
936
kcal
- 14% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
250g tej140 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
200g sonka276 kcal
-
200g ementáli sajt786 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
6g só0 kcal
Összesen
5614
kcal
- 14% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
30.3g finomliszt110 kcal
-
1.8g finomliszt7 kcal
-
15.2g vaj109 kcal
-
6.7g tojás8 kcal
-
15.2g tej8 kcal
-
2.6g napraforgó olaj23 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
12.1g sonka17 kcal
-
12.1g ementáli sajt48 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.4g só0 kcal
Összesen
340
kcal
- 14% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.4 g
Zsír
-
Összesen 55.8 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1670.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 377 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 340 mg
-
Nátrium 868 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 44.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 407 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 400 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Összesen
936
kcal
- 14% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 170.1 g
Zsír
-
Összesen 335 g
-
Telített zsírsav 177 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 1084 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10020.7 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 274 mg
-
Kálcium 2264 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 2039 mg
-
Nátrium 5206 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 461.8 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 266.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2441 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 368 micro
-
Kolin: 421 mg
-
Retinol - A vitamin: 2398 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 517 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 598 micro
Összesen
5614
kcal
- 14% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 607.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 316 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
340
kcal
Hozzávalók
-
25 dkg vaj
-
2.5 dl tej
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
2 dkg friss élesztő
-
20 dkg sonka
-
20 dkg ementáli sajt
-
4 dkg cukor
-
1 teáskanál só
Elkészítés
- Leveles tészta készítése: a tészta két részből áll, a vajas tömegből, valamint kelt tésztából. Mindegyiket külön-külön kell elkészítenünk, és a készítés során végig ügyelnünk kell arra, hogy a tészta megfelelően hideg maradjon, máskülönben a vaj kifolyik belőle. A vajas tömeget a legegyszerűbben úgy tudjuk elkészíteni, ha a vajat felkockázzuk, robotgépbe tesszük, majd a két kanálnyi liszttel eldolgozzuk. Nem kell, hogy habos legyen, de legyen homogén. Robotgép hiányában kézzel kell elmorzsolnunk a vajat a liszttel. Ha ez kész, formázzunk belőle ujjnyi vastag téglalapot, fóliába alaposan csomagoljuk be, és tegyük tíz percre a fagyasztóba.
- Készítsünk kelt tésztát, legegyszerűbb választás egyik korábbi receptem: http://www.nosalty.hu/recept/komenymagos-sos-kifli-2 Fontos, hogy a tészta készítésénél minden összetevő legyen hideg. Az élesztőt is csak minimálisan langyos tejben futtassuk. A tészta inkább kicsit keményebb legyen, semmiképpen se ragadós. Ha kidolgoztuk, nyújtsuk ki ujjnyi vastag lóhere formára, hogy a közepébe tudjuk majd tenni a vajat.
- Tíz perc elteltével tegyük a vajat a tészta közepébe, majd a "füleket" hajtsuk rá minden irányból. Sodrófával kissé ütögessük meg a tetejét, csomagoljuk be fóliába, majd tegyük újabb tíz percre a hűtőszekrénybe. A hideg tésztát nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, formázzunk belőle téglalapot. A rövidebb felét magunk felé fordítva az első harmadáig a tésztát felhajtjuk, majd a másik felét pedig rá. Ismét ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle, majd a tészta hosszabbik oldalát fordítjuk magunk felé, közepét bejelöljük, és jobbról középre, majd balról is középre hajtjuk a tészta két szélét. A két összehajtott felet ezután egymásba fordítjuk, mintha könyvet csuknánk be. Fóliába alaposan csomagoljuk be, nehogy a tészta kiszáradjon, majd egy órára tegyük hűtőszekrénybe. Az idő leteltével ismételjük meg a teljes nyújtást és hajtogatást még két alkalommal, betartva a kétszer egyórás pihenő időt a hűtőben. A harmadik óra elteltével a tészta felhasználható.
- Ameddig a tésztánk pihen, elő tudunk készülni a sonkával, és a sajttal. A sajtból vágjunk kb. fél centi vastag batonokat (hasábokat), az általunk kívánt hosszúságban. A sonkaszeletekből a sajthasáb hosszának megfelelő szélességű csíkokat, egyenlő darabszámban.
- A tésztát nyújtsuk ki fél centi vastagságú téglalapra. Vágjunk a baton hosszától 1 cm-rel szélesebb alapú háromszögeket. A sonkát csavarjuk fel a sajt hasábokra, majd a tészta szélesebb részére fektessük rá. Ezután hajtsuk fel a tésztát a becsomagolt sajttal együtt kifli formára. Így járjunk el a többi esetben is, amíg a tésztánk el nem fogy. Tegyük kivajazott sütőlemezre a kifliket, majd pihentessük egy jó félórát langyos helyen. Kenjük le a kiflik tetejét felvert tojással, és szórjuk meg egy kevés reszelt sajttal. Forró sütőben süssük aranyszínűre.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 231
- Tegnapi nézettség: 12
- 7 napos nézettség: 51
- Össznézettség: 29022
- Feltöltés dátuma: 2013. november 24.
Ajánló
Kitűnő sörkorcsolya vagy vendégváró. A tészta habkönnyű és ropogós, köszönő viszonyban sincs a boltokban kapható előrecsomagolt rossz utánzatokkal. Ne sajnáljuk az időt az elkészítésre, megéri.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Kornél
167 recept
Gyerekeim nagyon szeretik a leveles tésztákból készült péksütiket, kiváltképp a csokis, a sósak közül pedig a sonkás-sajtos tartozik a kedvenc kategóriába. Az előre gyártott tészták nem sok mindenre jók megítélésem szerint, így nekiálltam leveles tésztát készíteni, ami egyszerűbb egyébként, mint a receptjét leírni. A receptben pedig a sonkás sajtos verziót választottam, amit most megosztok Veletek.