Sajtos-magos pogácsa bjkata konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
6g élesztő7 kcal
-
19g tej11 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
71g finomliszt258 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
2g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
19g tejföl37 kcal
-
33 kcal
-
29 kcal
A tepsi kenéséhez
-
1g disznózsír11 kcal
A tetejére
Összesen
664
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
75g élesztő79 kcal
-
225g tej126 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
850g finomliszt3094 kcal
-
375g vaj2689 kcal
-
25g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
225g tejföl446 kcal
-
100g ementáli sajt393 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
A tepsi kenéséhez
-
15g disznózsír135 kcal
A tetejére
-
50g ementáli sajt197 kcal
-
50g trappista sajt176 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
4g lenmag21 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
2g szezámmag11 kcal
Összesen
7955
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
3.3g élesztő3 kcal
-
9.9g tej6 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
37.5g finomliszt136 kcal
-
16.5g vaj119 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
4.9g tojás6 kcal
-
9.9g tejföl20 kcal
-
4.4g ementáli sajt17 kcal
-
4.4g trappista sajt16 kcal
A tepsi kenéséhez
-
0.7g disznózsír6 kcal
A tetejére
-
2.2g ementáli sajt9 kcal
-
2.2g trappista sajt8 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
0.2g lenmag1 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.1g szezámmag1 kcal
Összesen
352
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.1 g
Zsír
-
Összesen 40.2 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1516 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 262 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 263 mg
-
Nátrium 921 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 51.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 332 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 326 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
664
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 205 g
Zsír
-
Összesen 482.2 g
-
Telített zsírsav 279 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 139 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 1817 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18192.3 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 419 mg
-
Kálcium 3142 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 373 mg
-
Foszfor 3158 mg
-
Nátrium 11048 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 695 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 613.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3981 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 166 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 950 micro
-
Kolin: 708 mg
-
Retinol - A vitamin: 3915 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 784 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 930 micro
Összesen
7955
kcal
- 10% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 21.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 802.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 487 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 176 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 173 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
352
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A tepsi kenéséhez
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos tejbe.
- Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, leszitáljuk, és elmorzsoljuk benne a margarint vagy vajat.
- Hozzáadjuk a sót, a két egész tojást,a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
- Kb 15 percig kézzel dagasztjuk a dagasztótálban. Lágy tésztát kell kapnunk. Ha jól összedolgozzuk, akkor nem fog nyújtáskor a gyúrótáblára ragadni a tészta. Csak akkor lesz könnyű és finom a pogácsa, ha nem teszünk hozzá több lisztet.
- Kinyújtás előtt pihentessük kb 15 percig.
- A gyúrótáblát alaposan szórjuk meg liszttel, és erre borítsuk a tésztát.
- A tetejére is szórjunk egy kevés lisztet, és óvatosan nyújtsuk ki egy jó nagy négyzet alakra. Szórjuk rá a sajt 2/3 részét. (A maradék sajt a pogácsa tetejére kerül.)
- Gondolatban osszuk vízszintesen 3 részre a tésztát, és hajtsuk fel az alsó harmadrészt, erre pedig hajtsuk le a felső harmadrészt. Ezután függőlegesen is osszuk gondolatban 3 részre, hajtsuk a baloldali harmadot a tésztára, erre pedig a jobboldali harmadot hajtsuk.
- 20 perc pihentetés a tállal letakarva a gyúrótáblán, újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés, újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés (3-szor hajtogatunk és pihentetünk).
- A tésztát kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, késsel bekockázzuk a tetejét és pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk.
- A tepsibe rakjuk őket 1-1 cm távolságra, lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, lenmaggal, köménymaggal vagy szezámmaggal, és a 180-200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 40X40
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 5775
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Bjkata
96 recept
Sokáig kerestem azt a titkot, amitől a pogácsa könnyű, ízletes, és bármennyit is eszik meg belőle az ember, nem üli meg a gyomrát. Néhány éve sikerült megtalálnom. A titok nyitja a megfelelően lágy, jól kidolgozott és hajtogatott, jól megkelesztett tészta.