Rumos szilvakatyó és -kompót télire
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Csiki Piroska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
A katyóhoz
A kompóthoz
Összesen
1320
kcal
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
A katyóhoz
A kompóthoz
Összesen
5281
kcal
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
A katyóhoz
A kompóthoz
Összesen
64
kcal
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 424.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 335.1 g
-
Cukor 315 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1627 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 220 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 123 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 83 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2456 micro
-
β-crypt 452 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 944 micro
Összesen
1320
kcal
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 36.2 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1699.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 378 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 382 mg
-
Foszfor 827 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1340.3 g
-
Cukor 1261 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 6507.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 879 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 491 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 331 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 259 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9823 micro
-
β-crypt 1810 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3774 micro
Összesen
5281
kcal
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.2 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 119 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
64
kcal
Hozzávalók
A katyóhoz
A kompóthoz
Elkészítés
A katyóhoz
- Katyó:
- A szilvát kimagvaljuk, kis lángon lefedve főzzük, gyakran megkavarjuk (10 perc).
- Ha darabos katyót akarunk, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarudat (elmaradhat), kb. 15-20 percig főzzük, hozzáadjuk a rumot is.
- Üvegbe rakjuk, tetejére Na-benzoátot teszünk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
- Vagy a 10 perces előfőzés után a masszát átpasszírozzuk, azután adjuk hozzá a cukrot, főzzük 15-20 percig. A továbbiakban ugyanúgy járunk el mint az előbbinél. A fotón lévő lekvár passzírozva készült.
- Kompót:
- A vizet a cukorral felforraljuk, belerakjuk a szilvát, 3-4 percig hagyjuk, szűrőkanállal kiszedjük.
- Üvegekbe rakjuk, rátöltjük a forró cukros vizet.
- Tetejére Na-benzoát, és száraz dunszt.
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 11391
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 28.
Ajánló
Fontos, hogy a katyónak teljesen érett szilvát használjunk. A kompót sültek és különböző tésztaételek mellé is finom kísérő.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Csiki Piroska
230 recept
Gyermekkoromban réz üstben főzték a szilvaízet. A faluban 4 üst volt, ez házról-házra járt. Éjszaka is kavargattuk, hogy mindenki sorra kerüljön. A tulajdonos nem főzött, az üstért mindenki szilvaízzel fizetett. A lekvárt nagyon keményre kellet főzni, cserépkancsóban tároltuk, papírral lekötve. Húsvétig is megmaradt.