r
Nosalty Logó

Rumos szilvakatyó és -kompót télire

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Csiki Piroska
Rumos szilvakatyó és -kompót télire
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A katyóhoz

A kompóthoz

Összesen 1320 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A katyóhoz

A kompóthoz

Összesen 5281 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A katyóhoz

A kompóthoz

Összesen 64 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    424.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    335.1 g
  • Cukor
    315 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1627 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    220 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    123 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    83 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2456 micro
  • β-crypt
    452 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    944 micro
Összesen 1320 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1699.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    378 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    382 mg
  • Foszfor
    827 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1340.3 g
  • Cukor
    1261 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    6507.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    879 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    491 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    331 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9823 micro
  • β-crypt
    1810 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3774 micro
Összesen 5281 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    119 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 64 kcal

Hozzávalók

A katyóhoz

A kompóthoz

Elkészítés

A katyóhoz

  1. Katyó:
  2. A szilvát kimagvaljuk, kis lángon lefedve főzzük, gyakran megkavarjuk (10 perc).
  3. Ha darabos katyót akarunk, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarudat (elmaradhat), kb. 15-20 percig főzzük, hozzáadjuk a rumot is.
  4. Üvegbe rakjuk, tetejére Na-benzoátot teszünk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
  5. Vagy a 10 perces előfőzés után a masszát átpasszírozzuk, azután adjuk hozzá a cukrot, főzzük 15-20 percig. A továbbiakban ugyanúgy járunk el mint az előbbinél. A fotón lévő lekvár passzírozva készült.
  6. Kompót:
  7. A vizet a cukorral felforraljuk, belerakjuk a szilvát, 3-4 percig hagyjuk, szűrőkanállal kiszedjük.
  8. Üvegekbe rakjuk, rátöltjük a forró cukros vizet.
  9. Tetejére Na-benzoát, és száraz dunszt.
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 11384
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 28.

Ajánló

Fontos, hogy a katyónak teljesen érett szilvát használjunk. A kompót sültek és különböző tésztaételek mellé is finom kísérő.

Receptkategóriák

Rumos szilvakatyó és -kompót télire
Csiki Piroska 230 recept

Gyermekkoromban réz üstben főzték a szilvaízet. A faluban 4 üst volt, ez házról-házra járt. Éjszaka is kavargattuk, hogy mindenki sorra kerüljön. A tulajdonos nem főzött, az üstért mindenki szilvaízzel fizetett. A lekvárt nagyon keményre kellet főzni, cserépkancsóban tároltuk, papírral lekötve. Húsvétig is megmaradt.  

Hozzávalók

A katyóhoz

A kompóthoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek