Rozmaringos eperjoghurt-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
csipkebogyó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
14g tojás17 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
3 kcal
A krémhez és az eperzseléhez
-
31g görög joghurt32 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
125g eper38 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
3g lapzselatin11 kcal
Összesen
286
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
110g tojás138 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
23 kcal
A krémhez és az eperzseléhez
-
250g görög joghurt258 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
1000g eper301 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
24g lapzselatin84 kcal
Összesen
2284
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
5.8g tojás7 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
0.5g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A krémhez és az eperzseléhez
-
13.3g görög joghurt14 kcal
-
21.3g habtejszín62 kcal
-
53.2g eper16 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.4g rozmaring0 kcal
-
1.3g lapzselatin4 kcal
Összesen
120
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 148.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 93 micro
Összesen
286
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 63.5 g
Zsír
-
Összesen 157.7 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 804 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1882 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 521 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 225 mg
-
Foszfor 772 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 177.4 g
-
Cukor 108 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 1191.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1291 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 557 mg
-
D vitamin: 171 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 306 micro
-
Kolin: 409 mg
-
Retinol - A vitamin: 1251 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 306 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 741 micro
Összesen
2284
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 100.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
120
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
2 db tojás
-
40 g cukor
-
30 g finomliszt
-
10 g cukrozatlan kakaópor
A krémhez és az eperzseléhez
-
250 g görög joghurt
-
400 ml habtejszín
-
1 szál rozmaring
-
12 db lapzselatin
Elkészítés
A piskótához
- A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra, egy 20 cm-es tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral.
- A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a cukorral, a fehérjét verjük fel kemény habbá.
- A cukros tojássárgáját lazítsuk meg egy kanál habbal, majd forgassuk bele a többi habot úgy, hogy ne törjön össze.
- Szitáljuk a tojásos keverékbe a lisztet és a kakaóport és gyors mozdulatokkal kavarjuk csomómentesre. Továbbra is vigyázzunk, hogy habos maradjon.
- Simítsuk a masszát a tortaformába, és süssük 15-20 percig, az ajtót ne nyissuk rá ezalatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük, ha letelt az idő. Ha átsült, hagyjuk hűlni nyitott sütőajtónál, majd borítsuk ki a tortaformából, és húzzuk le róla a sütőpapírt.
- Tisztítsuk meg a tortaformát, és fektessük bele vissza a lapot. A forma oldalát béleljük ki celofánnal vagy sütőpapírral.
A krémhez és az eperzseléhez
- Az eperből válasszunk ki 3-4 szemet díszítéshez, a többit tegyük fel főni kevés vízzel, a rozmaringággal és ha szükséges, kevés cukorral. Főzzük addig, amíg az eperszemek megpuhulnak, és szét tudjuk őket nyomkodni.
- Vegyük ki a rozmaringot, majd kis lukú szűrőn passzírozzuk át az epret, hogy ne maradjon mag a főzetben. Forraljuk tovább a lepasszírozott epret, amíg szirupos lesz, bevonja a kanalat.
- Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat, majd ha megpuhultak, keverjük teljes felolvadásig a forró eperszirupba. Hagyjuk langyosra hűlni a szirupot gyakran megkeverve, hogy ne csomósodjon össze.
- Mérjük ki a joghurtot egy nagy tálba, és apránként keverjük hozzá az eperszirup kétharmadát.
- Verjük fel a habtejszínt, és forgassuk bele az epres-joghurtos keverékbe. Ennél a pontnál érdemes megkóstolni a krémet, és ha esetleg szükséges, édesíteni még egy kicsit. (Én általában nem szoktam, de ez függ a gyümölcstől és a célközönség ízlésétől is.:) )
- Öntsük a kész krémet a piskótalapra az előkészített tortaformánkba, majd tegyük egy fél órára a hűtőbe kicsit dermedni. Fél óra elteltével biztonsággal a tetejére önthetjük az eperszirup maradékát, már nem fog elegyedni a krémmel (ha kell, ehhez egy kicsit újralangyosíthatjuk, ha már nagyon sűrű lenne). Legalább 5-6 órát, de inkább egy éjszakát pihentessük a tortát, hogy teljesen kidermedjen. Ezután kivehetjük a tortaformából, az oldaláról pedig óvatosan lehúzhatjuk a sütőpapírt vagy celofánt, így az oldala is szép sima lesz.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1116
- Feltöltés dátuma: 2019. április 08.
Ajánló
Könnyű, tavaszi-nyári desszertnek ajánlom. A díszítéséhez én az epreket csokoládéba mártottam, ezen kívül habcsókokat, ledarált liofilizált vörösáfonyába forgatott trüffelgolyókat és friss rozmaringdarabokat használtam, de ez már csak a készítő képzeletén múlik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
csipkebogyó
1 recept
Párom nagymamájának készült ez a torta, nagyon könnyű, krémes. A cukrot ki lehet váltani édesítőszerrel, ebben az esetben fontos, hogy hőstabil édesítőt használjunk, a piskótához pedig mindenképpen olyant, amely a cukorral megegyező mértékben édesít.