Roti vagy chapati és laccha parata – élesztőmentes lapos kenyerek
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
kenyérsütő
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
25g finomliszt91 kcal
-
83 kcal
-
1g só0 kcal
-
35 kcal
-
25g víz0 kcal
Összesen
209
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
150g finomliszt546 kcal
-
498 kcal
-
7g só0 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
150g víz0 kcal
Összesen
1256
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
31.2g finomliszt114 kcal
-
31.2g teljes kiőrlésű liszt104 kcal
-
1.5g só0 kcal
-
44 kcal
-
31.2g víz0 kcal
Összesen
262
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 625.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 454 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 31.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
209
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 29.9 g
Zsír
-
Összesen 28.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3751.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 210 mg
-
Foszfor 647 mg
-
Nátrium 2727 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 226.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 186.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 357 micro
Összesen
1256
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 779.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 567 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 38.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
262
kcal
Hozzávalók
-
150 g teljes kiőrlésű liszt
-
1 tk só
-
3 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- A kétféle lisztet egy nagyobb, lehetőleg fém tálban sóval összekeverjük, ráöntünk két evőkanál olajat (a harmadik ek. olaj majd később kell). Kézzel elkezdjük keverni a hozzávalókat, közben a meleg, de nem forró vizet elkezdjük hozzáönteni kisebb adagokban. Lehet, hogy több, de az is, hogy kevesebb vízre lesz szükségünk, mivel minden liszt más mennyiséget vesz fel.
- Gyúrjuk a tésztát pár perc alatt egybe úgy, hogy az egész elváljon az edény falától. Ekkor cseppentsünk párat az olajból a kezünkre, és gyúrjuk még a tésztát, meglátjuk, lejön az összes maradvány a kezünkről, a tésztagolyó felveszi. A maradék olajat öntsük a tál aljára, kenjük át vele a tésztát is, és konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni egy negyedórát. Ha nem használjuk fel azonnal, tegyük hűtőbe egy dobozban légmentesen lezárva, de másnap mindenképpen használjuk fel.
- A gombócból tépkedjünk darabokat, és gyúrjunk 6 kisebb bogyót belőle. Ezeket egyenként nyújtsuk kerekre úgy, hogy közben mindig enyhén lisztezzük a felületüket. Egyet nyújtsunk a tészta jobb oldalán, majd forgassuk balra, így körbe, körbe, és kialakul a szép kis kerek formánk. Itt jön a lényeg, de ha kihagyod, akkor is nagyon szuper lesz a kenyered: az indiaiak ekkor fogják a korong tésztát, és egyik függőlegesen tartott kezükre helyezik, innen átlibbentik a másik kezük élére, közben fordítva egyet a tésztán, mintha forgatás közben jól felpofoznák. Így járjunk el a tészta felével vagy harmadával, ezek lesznek a rotik (a képen a jobboldali kenyerek).
- A többi bogyót szélesebb, ovális formára nyújtsuk, ezek lesznek a lachha parathák (a képen a baloldali kenyerek). Kenjük meg olajjal a tésztadarabokat, enyhén lisztezzük, és, mint egy függönyt vagy egy szoknyát, egyik hosszanti oldaltól a másikig, végig “ráncba szedjük“, vagyis vékonyan hajtogatjuk. Aztán így a csíkba hajtott tésztát a két végén megfogjuk, és meglebegtetjük, megnyújtjuk kicsit. Utána az egyik végéből kiindulva, mint egy kakaós csigát, feltekerjük. A tészta végét a csiga alá hajtjuk. Így kerül a csiga nyújtásra, legyen szép kerek!
- Egyből süthetjük mindkét esetben a tésztát. Eredetileg egy speciális sütőn, tawa-n sütik, de nekünk megfelel, egy jól hevített serpenyő is. Először az egyik oldalán rövid ideig sütjük, majd megfordítjuk, és ezt a sült, felső felét olajozzuk (napraforgóolajjal vagy ghee-vel is készíthetjük). Aztán még kétszer ismételünk, hogy mindkét oldal kétszer süljön, és egyszer olajozódjon, és végül szép ‘dalmata‘ pöttyök jelenjenek meg rajta.
- A kész lapos kenyereket tálaljuk sűrű, szaftos húsok, zöldségcurry, szószos sajtok vagy valamilyen hummusz mellé egy kis raita és basmati rizs kíséretében. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 6997
- Feltöltés dátuma: 2020. március 19.
Ajánló
Ha nincs otthon csak egy kis maradék liszted, akkor is lehet ilyen szép és finom kenyérkéket készíteni, próbáld ki!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Gréti
578 recept
Ez az általam indiainak megismert lapos kenyérke élesztő és kovász nélkül készül. Eredetileg egy atta vagy chakki atta nevű lisztből készítik, de ti használjatok hozzá olyat, amilyet éppen sikerül szereznetek. Így felesben finom- és teljes kiőrlésű liszttel eszméletlen jó lett. Elég gyorsan pirul, úgyhogy ne hagyjátok magára sütés közben. A tésztát előre is begyúrhatjátok, de másnap legkésőbb süssétek meg. A laccha parata (a képen a baloldali, ejtsd: lácsápárátá, tiszta olaszos, nem?) isteni, ha már homár, legyen kövér, tekerjétek fel a tésztát, és úgy nyújtsátok ki!