r
Nosalty Logó

Roti vagy chapati és laccha parata – élesztőmentes lapos kenyerek

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Gréti
Roti vagy chapati és laccha parata – élesztőmentes lapos kenyerek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 209 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1256 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 262 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    625.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    454 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 209 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    29.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3751.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    210 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    2727 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    226.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    186.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    357 micro
Összesen 1256 kcal
  • 6% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    779.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    567 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 262 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kétféle lisztet egy nagyobb, lehetőleg fém tálban sóval összekeverjük, ráöntünk két evőkanál olajat (a harmadik ek. olaj majd később kell). Kézzel elkezdjük keverni a hozzávalókat, közben a meleg, de nem forró vizet elkezdjük hozzáönteni kisebb adagokban. Lehet, hogy több, de az is, hogy kevesebb vízre lesz szükségünk, mivel minden liszt más mennyiséget vesz fel.
  2. Gyúrjuk a tésztát pár perc alatt egybe úgy, hogy az egész elváljon az edény falától. Ekkor cseppentsünk párat az olajból a kezünkre, és gyúrjuk még a tésztát, meglátjuk, lejön az összes maradvány a kezünkről, a tésztagolyó felveszi. A maradék olajat öntsük a tál aljára, kenjük át vele a tésztát is, és konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni egy negyedórát. Ha nem használjuk fel azonnal, tegyük hűtőbe egy dobozban légmentesen lezárva, de másnap mindenképpen használjuk fel.
  3. A gombócból tépkedjünk darabokat, és gyúrjunk 6 kisebb bogyót belőle. Ezeket egyenként nyújtsuk kerekre úgy, hogy közben mindig enyhén lisztezzük a felületüket. Egyet nyújtsunk a tészta jobb oldalán, majd forgassuk balra, így körbe, körbe, és kialakul a szép kis kerek formánk. Itt jön a lényeg, de ha kihagyod, akkor is nagyon szuper lesz a kenyered: az indiaiak ekkor fogják a korong tésztát, és egyik függőlegesen tartott kezükre helyezik, innen átlibbentik a másik kezük élére, közben fordítva egyet a tésztán, mintha forgatás közben jól felpofoznák. Így járjunk el a tészta felével vagy harmadával, ezek lesznek a rotik (a képen a jobboldali kenyerek).
  4. A többi bogyót szélesebb, ovális formára nyújtsuk, ezek lesznek a lachha parathák (a képen a baloldali kenyerek). Kenjük meg olajjal a tésztadarabokat, enyhén lisztezzük, és, mint egy függönyt vagy egy szoknyát, egyik hosszanti oldaltól a másikig, végig “ráncba szedjük“, vagyis vékonyan hajtogatjuk. Aztán így a csíkba hajtott tésztát a két végén megfogjuk, és meglebegtetjük, megnyújtjuk kicsit. Utána az egyik végéből kiindulva, mint egy kakaós csigát, feltekerjük. A tészta végét a csiga alá hajtjuk. Így kerül a csiga nyújtásra, legyen szép kerek!
  5. Egyből süthetjük mindkét esetben a tésztát. Eredetileg egy speciális sütőn, tawa-n sütik, de nekünk megfelel, egy jól hevített serpenyő is. Először az egyik oldalán rövid ideig sütjük, majd megfordítjuk, és ezt a sült, felső felét olajozzuk (napraforgóolajjal vagy ghee-vel is készíthetjük). Aztán még kétszer ismételünk, hogy mindkét oldal kétszer süljön, és egyszer olajozódjon, és végül szép ‘dalmata‘ pöttyök jelenjenek meg rajta.
  6. A kész lapos kenyereket tálaljuk sűrű, szaftos húsok, zöldségcurry, szószos sajtok vagy valamilyen hummusz mellé egy kis raita és basmati rizs kíséretében. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 7075
  • Feltöltés dátuma: 2020. március 19.

Ajánló

Ha nincs otthon csak egy kis maradék liszted, akkor is lehet ilyen szép és finom kenyérkéket készíteni, próbáld ki!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez az általam indiainak megismert lapos kenyérke élesztő és kovász nélkül készül. Eredetileg egy atta vagy chakki atta nevű lisztből készítik, de ti használjatok hozzá olyat, amilyet éppen sikerül szereznetek. Így felesben finom- és teljes kiőrlésű liszttel eszméletlen jó lett. Elég gyorsan pirul, úgyhogy ne hagyjátok magára sütés közben. A tésztát előre is begyúrhatjátok, de másnap legkésőbb süssétek meg. A laccha parata (a képen a baloldali, ejtsd: lácsápárátá, tiszta olaszos, nem?) isteni, ha már homár, legyen kövér, tekerjétek fel a tésztát, és úgy nyújtsátok ki!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...