Ropogós kenyér kovász nélkül
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Nosalty vegán
adag
Előkészítés
perc
Sütés hőfoka
230 °C
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
Előtészta
Kenyértészta
-
225g kenyérliszt bl80812 kcal
-
138g víz0 kcal
-
9g só0 kcal
-
25g rizsliszt92 kcal
Összesen
988
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
Előtészta
Kenyértészta
-
900g kenyérliszt bl803249 kcal
-
550g víz0 kcal
-
35g só0 kcal
-
100g rizsliszt366 kcal
Összesen
3952
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
Előtészta
Kenyértészta
-
48.9g kenyérliszt bl80177 kcal
-
29.9g víz0 kcal
-
1.9g só0 kcal
-
5.4g rizsliszt20 kcal
Összesen
215
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3986.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 97 mg
-
Foszfor 328 mg
-
Nátrium 3404 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 202.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 211.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 92 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 233 micro
Összesen
988
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.8 g
Zsír
-
Összesen 18.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15945.4 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 386 mg
-
Kálcium 208 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 386 mg
-
Foszfor 1311 mg
-
Nátrium 13616 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 808.3 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 847.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 368 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 931 micro
Összesen
3952
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 866.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 740 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.9 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
215
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Előtészta
-
100 g teljes kiőrlésű liszt
-
150 g víz
-
5 g élesztő
Kenyértészta
-
900 g kenyérliszt bl80
-
550 g víz
-
35 g só
-
100 g rizsliszt
Elkészítés
Előtészta
- Az előtészta hozzávalóit keverjük össze egy magasabb peremű tálban, amiben meg tud kelni. Használhatunk teljes kiőrlésű liszt helyett kenyérlisztet is.
- Elég annyira összekeverni, hogy egynemű legyen.
- 8-12 órát kelesszük szobahőmérsékleten, így az állaga és íze is javulni fog. Érdemest a sütés előtti napon, este bekeverni.
Kenyértészta
- 1. lépés, autolízis: Az átszitált kenyérliszthez adjuk hozzá a vizet, és keverjük át annyira, hogy ne maradjon száraz rész benne. Fedjük le a kavarótálat, és hagyjuk egy órát pihenni a tésztát.
- 2. lépés, dagasztás: Adjuk hozzá az előtésztát és a sót. Dolgozzuk össze a tésztát a tálban, amíg egynemű lesz, és megerősödik az állaga. Ez nagyjából egy 5-10 perces művelet, akkor jó, ha elválik az edény falától. Fedjük le újból a tésztát, és hagyjuk 30 percet pihenni.
- 3. lépés, hajtogatás: A hajtogatással és pihentetéssel erősítjük tovább a tészta szerkezetét. Enyhén vizes kézzel fogjuk meg a tészta egyik végét, húzzuk meg amennyire engedi, és hajtsuk át a másik oldalára. Hajtogassuk, amíg körbe nem érünk. Ezután fedjük le, és pihentessük 30 percet. Ismételjük meg összesen háromszor. A 2. és 3. hajtogatásnál, már jóval erősebb lesz a tészta, bátrabban lehet nyújtani.
- 4. lépés, előformázás: A hajtogatott tésztát, miután megpihent, szedjük ki egy enyhén bevizezett gyúródeszkára. Szedjük két részre a tésztát. Kézzel, vagy pék spatula segítségével formázzuk elő a tésztákat gombócokra. Ennél a lépésnél a lényeg, hogy úgy húzzuk a tésztát, hogy megerősödjön a külső réteg, feszessé váljon. Viszont, ne csináljuk túl sokszor, mert szét fog menni a tartása. Olyan esetben hagyni kell 10-15 percet pihenni, és újra előformázni. Miután előformáztuk, hagyjuk 15-20 percet pihenni.
- 5. lépés, formázás: A gombócunk tetejét szórjuk meg finoman liszttel, majd fordítsuk meg, és nyújtsuk ki kézzel négyszögletes, vagy háromszög formára. A formázás részét számtalan variációban el lehet végezni, íme az egyik: fogjuk meg a távolabbi végét, hajtsuk át magunk felé 3/4-ig, nyomkodjuk bele finoman. Hajtsuk rá a jobb, majd bal oldalát a közepéig, nyomkodjuk bele. Végül kezdjük magunk felé tekerni a tésztát néhány lépésben. Végül formázzuk, feszesítsük finoman, ügyelve arra, hogy az alja összezáródjon. Szórjuk meg rizsliszttel alaposan a tetejét.
- 6. lépés, kelesztés: A dagasztó kosárba helyezzük fejjel lefelé a tésztát, szórjuk meg rizsliszttel az alját is. Fontos, hogy kellően lisztes legyen, különben bele fog ragadni. Ennél a pontnál hagyjuk kelni a tésztát, 3-5 órán keresztül. Nagyban függ a kelesztés ideje a környezet és a felhasznált víz hőmérsékletétől. Hűtőben is keleszthetjük lassan, 8-15 óra alatt.
- 7. lépés, sütés: A sütőt melegítsük elő 230°C-ra. Amennyiben van öntött vas edényünk, vagy jénai, akkor azzal együtt melegítsük fel. Ha nincs, mindenképp öntsünk forró vizet a sütőbe, hogy gőz képződjön, így sokkal jobban meg tud kelni a kenyér. A tésztát óvatosan borítsuk ki a formából, és egy éles pengével vágjuk be. Vegyük ki a sütőből a forró edényt, tegyük bele a tésztát, fedjük le, és tegyük vissza a sütőbe. 230°C-on süssük fedő alatt 20 percig, majd vegyük le a fedelét, és süssük további 20-30 percet, amíg szép barna lesz.
- Miután elkészült hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szeletelhetjük az elkészült, friss, ropogós kenyerünket.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 231
- Tegnapi nézettség: 21
- 7 napos nézettség: 195
- Össznézettség: 83616
- Feltöltés dátuma: 2022. január 18.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
vegán húsvéti receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Nosalty vegán
138 recept
A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, odafigyelést és törődést igényel, de higgyétek el megéri!