Rakott mákos guba
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 12% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
A kalácshoz
-
44g finomliszt159 kcal
-
25g tej14 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
4g nádcukor14 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
A gubához
Összesen
640
kcal
- 12% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
A kalácshoz
-
350g finomliszt1274 kcal
-
200g tej112 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
30g nádcukor114 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A gubához
Összesen
5130
kcal
- 12% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
A kalácshoz
-
14.7g finomliszt53 kcal
-
8.4g tej5 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
1.3g nádcukor5 kcal
-
0.4g élesztő0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g tojássárgája3 kcal
A gubához
Összesen
215
kcal
- 12% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.1 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 143 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1343.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 669 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 389 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.8 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 31.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 154 micro
Összesen
640
kcal
- 12% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 145.1 g
Zsír
-
Összesen 221 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 1146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10748.7 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 223 mg
-
Kálcium 5354 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 1004 mg
-
Foszfor 3108 mg
-
Nátrium 973 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 606.5 g
-
Cukor 265 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 253.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 932 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 206 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 508 micro
-
Kolin: 841 mg
-
Retinol - A vitamin: 918 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 162 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1231 micro
Összesen
5130
kcal
- 12% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 450.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 224 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 10.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
215
kcal
Hozzávalók
A kalácshoz
-
35 dkg finomliszt
-
2 dl tej
-
1 db tojássárgája
-
3 dkg nádcukor
-
1 dkg élesztő
-
2 dkg vaj
-
1 csipet só
A gubához
Elkészítés
A kalácshoz
- A kalácshoz az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuka tojássárgáját, a cukrot, sót, az élesztőt, a maradék langyos tejet. Jól összedolgozzuk.
- Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuka vajat, jól kidolgozzuk, bedagasztjuk, majd kb. fél órát letakarva langyos helyen megkelesztjük.
- Miután megkelt,óvatosan átgyúrjuk, három cipóra osztjuk, és újra 30 percig langyos helyen kelesztjük.
- Mindhárom cipót megsodorjuk, három egyenlő hosszú rudat formálunkbelőlük. A rudakat megsodorva összefonjuk. Sütőlemezre tesszük, megkenjüktojássárgájával mielőtt sütőbe tesszük,még 20 percig kelesztjük, és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Miután megsült, hagyjukkihűlni.
- A rakott mákos gubát egy kerek, kb. 24 cm átmérőjű, 8 cm magas, mázas kerámia sütőedényben készítjük.
- A tejet a vaníliával és a vajjal felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd miután felforrt a tej, hozzákeverjük, de le is vesszüka tűzről, már nem kelltovább főznünk.
- A szikkadt kalács szeleteket megpirítjuk.
- A sütőedényt kivajazzuk, a kalács szeletekkel kirakjukaz alját, megöntözzüka forró, édes tejjel, megszórjuka darált mákkal és mazsolával, aztán még egy réteg kalácsot teszünk, megöntözzükismét tejjel, újramák és a rumba áztatott mazsola következik. Addig rétegezzükígy, amíg tele lesz az edény.
- Fontos hogy hagyjuk, hogy a kalács felszívja a tejet, tehát a rétegeket ráérősen tegyük egymásra.
- A tetejére a tojások fehérjét kemény habbá verjükpár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral. Ezt rákenjüka rétegek tetejére.
- Előmelegített sütőben 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha a hab nagyon pirulna, akkor vegyük lejjebb a hőfokot. Miután megsült, szeletelés előtt hagyjuk kisséhűlni.
- Tálaláskor kínálhatunkmellé vaníliasodót.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 403
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 57580
- Feltöltés dátuma: 2013. február 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A mákos guba a család egyik nagy kedvence, ezért nagyon gyakran készítem. Hol kifliből, hol kalácsból. Egyszer arra gondoltam, milyen gusztusos lenne, ha egyben sütném meg, mint egy tortát. El is készítettem ezt a verziót, házi fonott kalácsból. A családnak nagyon tetszett, főleg a kalács miatt, azóta sokszor így készítem. Természetesen, ha nem akarnak a kalácssütéssel bajlódni (viszont megéri!), elkészíthető kifliből is. De én csak ajánlani tudom a házi készítésű kalácsot hozzá.