r
Nosalty Logó

Rákóczi-túrós piteformában

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Rákóczi-túrós piteformában
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Összesen 700 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Összesen 4192 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Összesen 296 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    628 g
  • Cink
    131 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    101 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.3 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    60 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    218 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 700 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    180.8 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    935 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3768.2 g
  • Cink
    784 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    494 mg
  • Vas
    606 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    1196 mg
  • Nátrium
    394 mg
  • Réz
    31 mg
  • Mangán
    26 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    518 g
  • Cukor
    321 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    533.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1332 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    75 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    361 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    523 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1308 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    270 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    750 micro
Összesen 4192 kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    25 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 296 kcal

Hozzávalók

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Elkészítés

Mandulás linzertészta

  1. A tésztához egy nagy tálban, a tojások kitételével valamennyi hozzávalót (liszt, porcukor, mandulaliszt, só) gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajjal. Fontos, hogy hideg vajat használjuk, hogy a tészta ne lágyuljon meg nagyon.
  2. Miután elértük a morzsás állagot, hozzáreszeljük egy citrom héját, majd adjuk hozzá a felvert tojást. Gyúrjuk össze a tésztát, ezúttal is gyors mozdulatokkal dolgozva.
  3. Csomagoljuk a tésztát frissen tartó fóliába, és tegyük 15-20 perce hűtőbe, hogy jó megdermedjen, és könnyedén tudjunk majd vele dolgozni.
  4. A tésztát lisztezzük be és két sütőpapír között nyújtsuk 1-1,5 centi vékonyra és nagyjából kör formájúra. Akkora tésztára van szükségünk, amekkorával egy 22cm átmérőjű piteformát kényelmesen ki tudunk bélelni.
  5. A pitetésztát egy villával megszurkáljuk, és bő negyed órára ismét a hűtőbe tesszük dermedni.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. (Közben pedig elkészítjük a túrótölteléket.)
  7. Miután kivettük a sütőből a tésztát, még melegen alaposan bekenjük baracklekvárral. Tényleg mindenhol vonjuk be a tésztát, a szélein is! Amellett, hogy finom, a lekvárral egy réteget is képezünk, ami meggátolja, hogy a töltelék eláztassa a tésztát.

Túrótöltelék

  1. A töltelékhez a hozzávalókat alaposan összekeverjük, vagy egyszerűen le is turmixolhatjuk, úgy még egységesebb és simább lesz a krémünk.
  2. A tölteléket a félkész pitetésztába kanalazzuk, és a tetejét szépen elegyengetjük.
  3. Ismét bekerül a sütőbe 180 fokra, 15-20 perce, így a tészta is készre sül a töltelékkel együtt.
  4. Közben elkészítjük az olasz habcsókot.

Olasz habcsók

  1. Ennél a folyamatnál precízen és összetetten kell dolgoznunk! Először a vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk.
  2. A szirupot alaposan kiforraljuk, kb. 120-130 fokosnak kell lennie. (Ha nincs cukorhőmérőnk, az se baj, ha kellően sűrű és buborékos, valamint apró cukorszálakat tudunk belőle képezni, akkor jó az állaga.)
  3. Közben a kimért tojásfehérjét a porcukorral kémény habbá verjük.
  4. A forró szirupot robotgéppel, folyamatos kevergés mellett, nagyon óvatosan hozzácsurgatjuk a kész habhoz. Ezzel a technikával stabilabb lesz a habunk és egyben a tojást is hőkezeljük.
  5. A habot kedvünk és ízlésünk szerint vigyük fel a pite tetejére. Felkenhetjük rusztikusan spatulával, vagy habzsákba töltve, hagyományos rácsozással. Használhatunk különböző csöveket is, és mindenféle formában kinyomkodhatjuk.
  6. Mi körkörösen nyomtuk rá a habot, a közepére pedig kentünk még egy adag baracklekvárt.
  7. A pite harmadjára is bekerül a sütőbe, immáron csak 110-120 fokra, ahol 15-20 percet hagyjuk száradni.
  8. Végül, ha van otthon zsebsárkányunk (flambírozópisztoly), akkor azzal nagyon óvatosan megkaramellizáljuk picit a habunk tetejét.
  9. A pitét felvágás előtt hagyjuk 1-1,5 órát hűlni, lehetőleg szobahőmérsékleten.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 411
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 88
  • Össznézettség: 83004
  • Feltöltés dátuma: 2021. február 05.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek
Rákóczi-túrós piteformában
Gerzsenyi Flóra 415 recept

A Rákóczi-túrós az egyik legautentikusabb magyar sütemény gyerekkorunk egyik nagy slágere, a Rigó Jancsi, a mignon és a dobostorta mellett. Magas és pompázatos tojásfehérjehab, édes sárgabaracklekvár, vastag túróréteg és ropogós linzertészta – álmodni se lehetne jobbat. Manapság ugyanakkor nagyon divatos a hagyományos, magyar süteményeket kicsit újragondolni, pohárdesszert, tányérdesszert, tart vagy torta formájában. A divathullámra felülve mi piteformában dizájnoltuk újra az örök kedvencünket: fogadjátok sok szeretettel a Rákóczi pitét.

Hozzávalók

Mandulás linzertészta

Túrótöltelék

Olasz habcsók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...