r
Nosalty Logó

Rácos patiszon

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Ibóka
Rácos patiszon
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 659 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2631 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 81 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    38.5 g

Zsír

  • Összesen
    45.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1403.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    486 mg
  • Nátrium
    574 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    518.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    92 micro
  • β-karotin
    933 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    9121 micro
  • Lut-zea
    4808 micro
Összesen 659 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    154 g

Zsír

  • Összesen
    183.3 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    581 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5612.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    123 mg
  • Kálcium
    785 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    435 mg
  • Foszfor
    1942 mg
  • Nátrium
    2298 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.7 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    2074.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    902 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    354 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    369 micro
  • Kolin:
    570 mg
  • Retinol - A vitamin:
    570 micro
  • α-karotin
    366 micro
  • β-karotin
    3733 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    36483 micro
  • Lut-zea
    19232 micro
Összesen 2631 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1116 micro
  • Lut-zea
    588 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A patiszont négyfelé vágjuk, kanállal a belsejét kikaparjuk, további cikkekre vágjuk, végül meghámozzuk. (A patiszon "fura" formája miatt az utolsó lépés a hámozás, így a legkönnyebb). Ezután enyhén sós vízben megfőzzük.
  2. Amíg a patiszon fő, a darált húst megpároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsompüré-konzervet, sózzuk, és megfűszerezzük a "gyros" fűszerkeverékkel.
  3. Ha a patiszon megfőtt, leszűrjük, és elfelezzük. Egyik felét a tepsi alján elrendezgetjük, majd következő rétegként rátesszük a párol darált húst. Ezután jön a karikára vágott hagyma, paradicsom, paprika és egy kevés só. (Nálam a sorrend folyton változik). A tetejére rendezgetjük a patiszon másik felét és a karikára vágott kolbászt. Ezután az egészet beborítjuk a tejföllel és mehet is a sütőbe.
  4. Ha valaki nagyon finomra szeretné, még egy kis reszelt sajtot is tehet a tejfölre.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 130
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 17512
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rácos patiszon
Ibóka 8 recept

Párom egyik kedvenc étele, ezt képes két nap is megenni egymás után (mást nem nagyon :( ) Mivel semmi "bűnös" anyag nincs benne, nyugodtan lehet belőle enni 2-3 nagy tányérral is, bár meg kell mondanom szerintem eléggé laktató. Vásárláskor, illetve főzéskor a patiszon talán soknak fog tűnni, de főzés közben annyira összeesik, hogy nekem pl. a 3 nagy példánnyal is "manővereznem" kellett, hogy két rétegre elég legyen. Úgyhogy ha valaki 4 db-ot készit elő, az sem hibázik nagyot :). A többi hozzávalót is lehet ízlés szerint variálni - semmi sem szentirás. Egyébként egy kérdés: néhol  "patiszon", máshol pedig "patisszon".  Tudja valaki, hogy melyik a tuti helyes? Vagy írjak inkább csillagtököt? :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...