r
Nosalty Logó

Pizza tészta, paradicsomos alap 5. - burgonyás

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
wsedfcgjmt
Pizza tészta, paradicsomos alap 5. - burgonyás
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
300 °C
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)

A szószhoz

Összesen 884 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)

A szószhoz

Összesen 5303 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)

A szószhoz

Összesen 179 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    23.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1905.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    322 mg
  • Nátrium
    1261 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    288.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    23158 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 884 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143.6 g

Zsír

  • Összesen
    140.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11431 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    364 mg
  • Kálcium
    1033 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    478 mg
  • Foszfor
    1934 mg
  • Nátrium
    7564 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    864.4 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    1733.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    480 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    801 micro
  • Kolin:
    257 mg
  • Retinol - A vitamin:
    250 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    2706 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    138950 micro
  • Lut-zea
    607 micro
Összesen 5303 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    384.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    4678 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 179 kcal

Hozzávalók

A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)

A szószhoz

Elkészítés

A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)

  1. Tészta elkészítése
  2. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, és feltesszük főni kevés vízben.
  3. Amíg a krumpli puhul, kimérünk a lisztből 90dkg-ot egy kelesztő tálba (a lényeg, hogy a tálat le lehessen fedni). A lisztre rámérjük a sót, oregánót, és ha úgy gondoljuk az olajat és a sajtot, majd jól elkeverjük őket egy kanállal. Ezek után belemorzsoljuk az élesztőt, ezt szintén elkeverjük. (Az burgonyától könnyebben nyúlik a tészta, az olajtól és a sajttól lágyabb lesz, kevésbé száraz és könnyebben megpirul.)
  4. Ha megfőtt a krumpli, akkor egy kanállal kiszedjük a krumplinyomóba, és belenyomjuk a kelesztő tálba. A vizét nem dobjuk el, hanem hideg vízzel felöntjük, hogy langyos legyen. Ebből lesz szükség fél literre a tésztához.
  5. Ha beleöntöttük a vizet, akkor összedolgozzuk. Nem kell félni attól, hogy túl vizes, így könnyebben kel meg, a maradék 10dkg lisztet pedig majd a végén hozzátesszük. (Ha valaki nem tálban keleszti, hanem deszkán, akkor nyilván több liszttel és kevesebb vízzel dolgozik, hogy ne ragadjon oda.)
  6. A kelesztés körülbelül egy óráig tart 20°C-on, addig csinálhatjuk a szószt.
  7. Ha megkelt a tészta át lehet gyúrni egy kis liszttel, és 6 felé vágni. A 6 adagból 6 db 30 centis pizza lesz.
  8. A maradék 10dkg liszt pont elég a nyújtáshoz. Egyszerre csak egy pizzát nyújtsunk ki néhány milliméteres, maximum fél centis vastagságúra. Nyújtás után azonnal tegyük a sütőlapra, mert ha sokat áll, akkor könnyen a deszkához, vagy a sodrófához ragadhat. (Sokan mondják, hogy nem jó sodrófával nyújtani a pizzát, mert kiszorítja a levegőt. A helyzet az, hogy aki tudja nyújtani az ujján pörgetve az nyugodtan csinálhatja úgy, a többieknek marad a sodrófa...)
  9. A szósz elkészítése
  10. Vegyünk egy lábast, fontos, hogy lefedhető legyen, mert a szósz fröcsög.
  11. Kevés olajon minimálisan megpirítjuk a fokhagyma gerezdeket, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal. (Lehet sűrítettet is használni, azt pirítsuk egy kicsit a fokhagymával, majd utána öntsük fel vízzel.)
  12. Szórjuk meg oregánóval, keverjük el, fedjük le, és legalább 20 percen át hagyjuk rotyogni, de inkább addig, amíg a tészta megkel. Minél tovább fő, annál több vizet veszít, és annál jobb lesz. Leégni nem tud, de azért jó, ha megkeverjük néha. (Az édesszájúak beletehetnek egy-két evőkanál cukrot.)
  13. A pizzák elkészítése
  14. A vékony pizzánál alapvetően fontos, hogy gyorsan süljön meg, és közben ne száradjon ki. A hőlégkeverés nem tesz jót neki, attól inkább szenesedik, mint sül. A lassú sütés sem tesz jót neki, mert attól meg kiszárad. Az igazi a kemence, abban 600°C-on 2 perc alatt megsül. Ha nincs kemencénk, akkor javíthatunk a helyzeten úgy, hogy kikapcsoljuk a hőlégkeverést, és a sütőben a legfelső szintre tesszük a pizzát. (Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért ott a legforróbb a sütő.) Sütésre én egy jó széles tepsi hátoldalát szoktam használni. Lehet még pizzakövet, tárcsát, serpenyő hátoldalát, vagy bármi egyebet használni. Mindenkinek a kreativitására bízom, a lényeg, hogy ne legyen pereme, mert úgy könnyebben lecsúszik róla a pizza a sütés után ...
  15. A kinyújtott pizzákat tegyük a sütőlapunkra. (Ha kiszakad, tapasszuk be, mert a kifolyó szósz tud odaragadni, a tészta a sütés után könnyen leválik, ha alulról kapja a hőt, és rendesen megpirul.)
  16. Kenjük meg vékonyan a szósszal, majd halmozzuk rá a feltéteket. (Én a szósznál a pizza szélén 2 centit ki szoktam hagyni, mert szeretem a ropogós tésztát. A feltétek közül a kukoricát érdemes a szósz alá tenni, vagy elkeverni a szósszal, mert különben könnyen kiszárad. Az olajbogyót érdemes belenyomkodni a tésztába, úgy az sem szárad ki. Ha sajt van legfelül, akkor arra szintén lehet oregánót, vagy más zöldfűszert szórni, attól jobb lesz az íze.)
  17. Tegyük be az előmelegített sütőbe, várjunk addig, amíg az alja megpirul. Ez sütőtől és sütőlaptól függően 2-15 perc lehet. Ha rendesen megpirult, akkor magától le kell csúsznia a sütőlapról. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 300 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x30
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 200 alkalommal
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 38
  • Össznézettség: 36646
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pizza tészta, paradicsomos alap 5. - burgonyás
wsedfcgjmt 7 recept

Ezt a receptet elsősorban vékony tésztájú pizzához ajánlom azoknak, akik nem tudnak ujjon pörgetve pizzát nyújtani. A vastag tésztás pizzához, és az ujjon pörgetéses nyújtáshoz azért nem megfelelő, mert a burgonya miatt lágyabb a tészta, és könnyebben szakad. Ezt az ujjon pörgetéses módszert megtaníthatná nekem valaki, mert normál tésztával sem jön össze... :D A receptet több forrásból merítettem, és hozzátettem a saját tapasztalataimból is az évek során: A tésztáról azt írták egy pizzákról és lángosokról szóló füzetben, hogy eredeti nápolyi recept. Nem mondom, hogy hittem nekik, de vékony pizzához bevált... A paradicsomszószt Nighella Lawson műsorában láttam. A sütés módját Heston Blumenthal műsorában láttam.

Hozzávalók

A tésztához (6 db 30 cm-es pizzához)

A szószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...