Pavlova citrusgyümölcsökkel
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 19% Zsír
Az alaphoz:
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
13g méz38 kcal
-
33g porcukor129 kcal
A krémhez:
-
83g mascarpone337 kcal
-
2g porcukor9 kcal
-
8g likőr27 kcal
-
8g tej5 kcal
A tetejére:
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 19% Zsír
Az alaphoz:
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
75g méz228 kcal
-
200g porcukor774 kcal
A krémhez:
-
500g mascarpone2020 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
50g likőr164 kcal
-
50g tej28 kcal
A tetejére:
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 19% Zsír
Az alaphoz:
-
11.1g tojásfehérje6 kcal
-
3.5g méz11 kcal
-
9.3g porcukor36 kcal
A krémhez:
-
23.2g mascarpone94 kcal
-
0.6g porcukor3 kcal
-
2.3g likőr8 kcal
-
2.3g tej1 kcal
A tetejére:
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 49.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.1 g
-
Cukor 73 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 114.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 215 micro
-
β-crypt 139 micro
-
Likopin 303 micro
-
Lut-zea 82 micro
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.6 g
Zsír
-
Összesen 298.9 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2446.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 531 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 492 mg
-
Foszfor 820 mg
-
Nátrium 521 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 474.8 g
-
Cukor 436 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 687.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 233 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 196 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 158 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 184 micro
-
β-karotin 1292 micro
-
β-crypt 833 micro
-
Likopin 1816 micro
-
Lut-zea 491 micro
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 113.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 84 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
Az alaphoz:
-
6 db tojásfehérje
-
3 ek méz
-
20 dkg porcukor
A krémhez:
-
50 dkg mascarpone
-
2 ek porcukor
-
0.5 dl tej
A tetejére:
Elkészítés
Az alaphoz:
- A sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt enyhén megpirítjuk a vágott mandulát, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk. A sütőt lejjebb vesszük 130 fokra.
- A tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verjük, elég épp csak annyira, hogy krémesen fehér legyen. Ekkor hozzáadjuk a három kanál mézet, majd ezzel együtt tovább verjük közepes fokozaton. Közben kanalanként hozzáadjuk a porcukrot is, majd magas fokozaton verjük további hét percig, míg szép fényes habot nem kapunk. A pirított mandulánk felét óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a habhoz, a másik felét félretesszük.
- Két nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a habot négy adagban a tepsikre halmozzuk, és kanál segítségével 2-2 korongot alakítunk belőlük. Mivel sülés közben kicsit meg fognak nőni, érdemes kb. 1 cm helyet hagyni a korongok között.
- Másfél órán keresztül sütjük/szárítjuk a korongokat, ezután hagyjuk őket kihűlni a sütőben. Kívül szilárdnak, belül enyhén ragacsosnak kell maradniuk.
A krémhez:
- Míg a Pavlovánk a sütőben "szárad", elkészítjük a krémet, illetve a tetejükre díszítésnek szánt dolgokat. Ehhez a mascarponét a tejjel, a porcukorral és a narancslikőrrel habverő segítségével pár perc alatt habosra keverjük, majd félretesszük.
A tetejére:
- Ha a krémmel megvagyunk, lássunk hozzá a citrusgyümölcsök előkészítéséhez. Pucoljuk meg mindet, és szedjük őket gerezdekre, majd vágjunk minden egyes gerezdet hosszában ketté. Tegyük őket félre. (Ha még pikánsabb és erőteljesebben narancslikőrös ízt szeretnénk, akkor adhatunk hozzájuk 1-2 kanál narancslikőrt.)
- Vízfürdő felett olvasszuk meg az apróra tördelt csokoládét (ez kb. 5-6 percet vesz igénybe), majd tegyük félre picit hűlni, hogy ne legyen tűzforró, de még csorgatható állapotú maradjon.
- Egy nagy, lapos tányérra tegyünk sütőpapírt. Serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg, majd karamellizáljuk a kristálycukrot. Ha már kellően karamellizáltnak tűnik, zárjuk el alatta a hőt, és forgassuk bele a maradék pirított, vágott mandulát, majd öntsük a sütőpapíros tányérra. Próbáljuk gyorsan elegyengetni, amennyire csak lehet, mielőtt megszilárdul a cukor, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, törjük össze kézzel, nyújtófával, mozsárban, stb., kinek melyik a szimpatikusabb.
- Ha mindennel megvagyunk és a Pavlova-alapok is szépen kihűltek, kiszáradtak, akkor kezdődhet a legkreatívabb rész: kenjük meg a lapokat a narancslikőrös-mascarponés krémmel, majd rendezgessük el rajtuk minél mutatósabban a citrusgyümölcs-gerezdeket. Ezután csorgassuk meg őket az olvasztott fekete csokoládéval, végül szórjuk meg a tetejüket a mandulás grillázsdarabokkal. Miután kigyönyörködtünk magunkat a látványban, lássunk hozzá a tortához, ez az édesség ugyanis legalább olyan jó, mint amilyen szép! Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 130 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26x40
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 747
- Feltöltés dátuma: 2016. november 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A Pavlova torták mindig olyan gyönyörűnek és olyan légiesen könnyűnek tűnnek, mint valami gasztronómiai költemény, vagy mint amilyen az a balett-táncos hölgy lehetett, akiről elnevezték ezt az édességet. Mikor először láttam Pavlova tortát, azt gondoltam, ez biztos nem lehet olyan finom, hiszen "csak" egy felturbózott habcsók, de csak nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy ki kellene próbálni, már csak a mélyhűtőben egyre növekvő mennyiségű maradék tojásfehérje-halom okán is. Mikor aztán a német nyelvű Jamie magazin augusztusi számában az egyik képről egy gyönyörű, citrusos Pavlova-torta "mosolygott rám" csábítóan, rögtön elhatároztam, hogy ezúttal ki fogom próbálni ezt a hab-csodát. Kicsit átformáltam a receptet saját ízlésem és a konyhámban megtalálható alapanyagok szerint, így pl. az eredeti recept szerinti tejszínhab és görög joghurt keveréke helyett narancslikőrrel dúsított mascarpone krém került bele. Be kell vallanom, hogy bár négy személyre írtam az adagot, a képen látható édességet egy adagnak véve, én ennek a tömör-gyönyörnek csak a felét tudtam megenni, de azt hiszem nálam nagyobb édesszájúaknak biztosan nem okoz majd gondot ebből egy egész torta betermelése. Mindenesetre négytől nyolc személyig rugalmasan értendő ez a mennyiség. Ja és igen, megérte a fáradságot az elkészítése! :)