Palets bretons - breton vajas keksz
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
50g vaj359 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
88g finomliszt319 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
200g vaj1434 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
-
28.6g vaj205 kcal
-
21.4g cukor83 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 41.4 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.3 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 342 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 336 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.9 g
Zsír
-
Összesen 165.7 g
-
Telített zsírsav 102 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 430 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 770.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 426 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 417.2 g
-
Cukor 151 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 74.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1368 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 1342 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 316 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
- 5% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 23.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 110.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 10.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
-
150 g cukor
-
350 g finomliszt
Elkészítés
- A puha vajat nem, nem margarint) habosra keverjük a cukorral.
- Apránként hozzászitáljuk a lisztet, jó eldolgozzuk vele.
- Lisztezett munkafelületre öntjük a tésztát (ami inkább massza) és óvatosan két darab, kb baguette vastagságú rudat formázunk belőlük.
- Alufóliába csomagoljuk őket, és 30 percre a fagyasztóba tesszük. Ha csak később akarunk velül dolgozni, elég neki a hűtő is, lényeg, hogy jó kemények legyenek.
- Kivesszük a hűtőből/mélyhűtőből, és másfél ujjnyi szeleteket vágunk belőlük. 200fokon kb10-12 percig sütjük. A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe felhasználásig, mert azonnal olvadni kezd.
- Akkor van kész, mikor még kicsit nyersnek tűnik - a hűlési idő alatt keményedig meg.
- Ha jót akarunk magunknak, akkor a sütési idő alatt készítünk hozzá egy adag sós karamellát, és a még meleg sütiket abba mártogatjuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 213
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 33327
- Feltöltés dátuma: 2013. október 17.
Ajánló
A sós vajat kihagyatjuk, otthon általában csak a nagyobb külföldi márkák sózott vajai kaphatóak aranyáron. A sima házi vaj is megteszi, csak adjunk hozzá egy csipet sót a tésztához. Margarin tilos, akármennyire is sósabb, mint a sima vaj.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc keksze, a franciáknak (há' mivel ők a franciák) több is. Az mord északi bretonoknak például ez. Első olvasásra egy sima vajas keksznek tűnik, de még langyosan, langyos sós karamellába mártogatva, hű...hát hogy is mondjam...nem tudom, meg kell próbálni, na, mert az íze leírhatatlan. A titok nyilván a részletekben rejlik, eszembe nem jutna egy alapvetően édes kekszet sós vajjal készíteni, de mivel nem egy sima franciához, hanem egy bretonhoz mentem hozzá, hozzá kellett szokjak, hogy arrafelé a sózatlan vaj egy felhúzott szemöldököt eredményez, és a hűtőben mindig kell lenni legalább negyed kiló sózott vajnak. A keksz amúgy az ő kedvéért készült, Charlotte barátnőmmel koprodukcióban (mert olasz kaját olasztól, franciát pedig franciától tanuljunk) és bár nincs mindig a szekrényben egy adag, azért gyakran teszek a nasidobozba. :)