Osztrigaszószban forralt padlizsánkígyó
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
vágás
-
400g padlizsán95 kcal
aprítás
-
2g fokhagyma3 kcal
-
8g gyömbér6 kcal
-
10g pepperoni2 kcal
-
61g zöldhagyma12 kcal
-
33g darált sertéshús61 kcal
ízesítés és főzés
-
3 kcal
-
3g szójaszósz2 kcal
-
2g cukor6 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
vágás
-
1200g padlizsán285 kcal
aprítás
-
6g fokhagyma8 kcal
-
24g gyömbér19 kcal
-
30g pepperoni7 kcal
-
184g zöldhagyma35 kcal
-
100g darált sertéshús182 kcal
ízesítés és főzés
-
20g osztrigaszósz10 kcal
-
10g szójaszósz6 kcal
-
5g cukor19 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
vágás
-
76g padlizsán18 kcal
aprítás
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
1.5g gyömbér1 kcal
-
1.9g pepperoni0 kcal
-
11.7g zöldhagyma2 kcal
-
6.3g darált sertéshús12 kcal
ízesítés és főzés
-
1.3g osztrigaszósz1 kcal
-
0.6g szójaszósz0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 759.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 191 mg
-
Nátrium 409 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.1 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 429.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 90 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 288 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 556 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36 g
Zsír
-
Összesen 13.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2279.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 220 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 222 mg
-
Foszfor 572 mg
-
Nátrium 1226 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.2 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 1287.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 271 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 336 micro
-
Kolin: 169 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 865 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1667 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 81.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 106 micro
Hozzávalók
vágás
aprítás
-
2 gerezd fokhagyma
-
4 cm gyömbér
-
2 közepes db zöldhagyma
ízesítés és főzés
-
4 teáskanál osztrigaszósz
-
2 teáskanál szójaszósz
-
1 teáskanál cukor
Elkészítés
vágás
- A megtisztított padlizsánokat két evőpálcika közé fektetve, az egyik oldalát merőleges vágásokkal irdaljuk be, ameddig a pálcikák engedik -nem szabad teljesen felszelni, mert így szétesik- fél centinként haladva.
- Fordítsuk át a zöldséget, és ismételjük meg a folyamatot, de most 60 fokos szögbe állítsuk a pengét, és így ferdén szeljük fel, szintén nagyjából fél centiméterenként. A végeket nyugodtan vágjuk le. Ismételjük el az összes padlizsánnal.
- Hintsük be finoman sóval, és pihentessük 15-20 percig.
aprítás
- A fokhagymát és a gyömbért aprítsuk fel nagyon finoman.
- A paprikát és egyéb zöldségeket vágjuk kockára.
- A zöldhagymát szeleteljük fel vékonyan.
ízesítés és főzés
- Egy wokban vagy széles peremű serpenyőben hevítsünk olajat, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd az egyéb zöldségeket, paprikát, répát és a darált húst is -ha használunk - kevergetve pirítsuk fél percig.
- Fektessük az edénybe a padlizsánokat -lehetőleg csigaformát kialakítva- és adjunk hozzá egy kevés vizet, pici cukrot, osztrigaszószt, szójaszószt, majd fedő alatt forraljuk nagyjából 10-15 percig, közepes lángon.
- Ha látjuk, hogy a padlizsánok már kellően megpuhultak, de nem esnek még szét, adjuk hozzá 2-3 evőkanálnyi hideg vízzel elkevert keményítőport, de ne kevergessük, csak emeljük meg óvatosan a padlizsánokat, és az edényt finoman mozgatva futtassuk meg benne a szószt.
- Apróra vágott friss csilipaprikával és zöldhagymával, esetleg friss korianderrel tálaljuk.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 807
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 23.
Ajánló
Tapadósra főzött fehér rizzsel szokás tálalni, egy többfogásos étkezés részeként. Tipp: Pikánsabb, erőteljesebb ízhatást érhetünk el, ha osztrigaszósz helyett szecsuáni csiliszószt (豆瓣酱/doubanjiang) használunk az ételhez, ezt viszont már az elején, közvetlenül olajon kell lepirítani néhány másodpercig.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez az étel egy különleges ázsiai vágástechnikával készül, de valójában sokkal egyszerűbb, mint amilyennek tűnik. Elnevezése kínai nyelven "szalmakabát vágásmód", japánul pedig "kígyóhas vágásmód" jelentéssel bír, mivel ezekhez hasonlító forma alakítható ki vele a zöldségekből. Hosszú, keskeny formájú alapanyagokon mutat jól, a kínai padlizsán pedig -a felénk gyakori tojásdaddal szemben- többnyire ilyen. Ha nem találunk hasonló alakú padlizsánt, használjunk helyette bátran cukkinit. Az étel ízesítése Kínában tájegységenként eltérő, készülhet szójabab alapú sűrű, sokszor csípős szósszal(豆瓣酱- douban jiang), de akár osztrigaszósszal is, ami pedig egy kellemes édeskés-halas ízkombinációba helyezi az ételt, de ízlés szerint akár vegán változatban is elkészíthetjük, például némi szárított shiitake gomba és szójaszósz hozzáadásával. A hagyományos recepteknél 1-2 percig bő olajban elősüthetik a felvágott padlizsánt, viszont újabb, egészségvédő szemléletű verziók szerint ez a lépés nyugodtan elhagyható. Gyenge gyomrúaknak viszont ajánlott az elősütés, mert a párolt padlizsánban megmaradó savak irritáló hatásúak lehetnek.