r
Nosalty Logó

Öregtésztás kenyér pussycat konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
pussycat
Öregtésztás kenyér pussycat konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 330 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1979 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 241 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1068.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    907 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 330 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6412.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    574 mg
  • Nátrium
    5444 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    399.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    259.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 1979 kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    780.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    662 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 241 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, sót, elkeverjük.
  2. Egy mérőkancsóba kimérjük a langyos vizet, beletesszük az olajat és az öregtésztára ráöntjük. Kb. 10 perc alatt megpuhul,majd lassan a gépet járatva az egészet beleöntjük a lisztes keverékbe. Előfordulhat, hogy több víz kell bele, de várjuk meg, amíg jól elkeveredett és ha még mindig száraz, önthetünk még hozzá, de csak mindig egy kanányit. Így teszünk akkor is, ha a liszt szükséges még bele. Jól kidagasztjuk, kb. 10 percig.
  3. Benne hagyjuk a gép táljában, beolajozzuk a tetejét és vizes konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen duplájra kelesztjük. (Azért nem írok időt, mert ez lehet kb. 2-4 óra is. Minél lassabban kel, annál jobb.)
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, téglalap alakúra lapogatjuk, és borítékszerűen összehajtjuk. Ezt kétszer megismételjük és megformázzuk.
  5. Egy fedeles tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd a kenyeret belefektetjük úgy, hogy a hajtás alul legyen. Hagyjuk megint duplájára kelni.
  6. A kenyeret és a jénai fedelének a belső felétmegspricceljük egy kis vízzel. Letakarjuk. A sütő aljába is teszünk egy tálban vizet. Ez is segít ahhoz, hogy a kenyér gőzben süljön.
  7. Begyújtjuk a sütőt 200 C-fokra, és rögtön betesszük a kenyeret. Amíg a sütő bemelegszik, addig is kel a kenyerünk.
  8. Amikor már rózsaszínű kezd lenni, akkor csökkentsük a lángot 180 C-ra.
  9. Ha már szépen pirosodik, akkor levesszük a fedelét és úgy sütjük még, amíg a mi ízlésünknek megfelel a színe. (Időt itt sem tudok mondani, csak mindig figyelni kell.)
  10. Kivesszük a sütőből, hűtőrácsra tesszük, vízzel spricceljük és letakarjuk, amíg ki nem hűl.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 27x10
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 12346
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
pussycat 150 recept

Ahogy az öregtészta receptnél is írtam, én ezt a "Limara péksége" oldalán tanultam, de én annyit változtattam rajta, hogy nem teszek már a kenyérbe élesztőt. Elég az öregtészta, azzal is megkel, igaz hogy lassabban, de engem nem zavar, ráér. Nem sok gondom van vele, csak hagyom szépen pihenni.  A másik amit én újítottam, hogy nem melegítem előre a sütőt. Addig is kel, amíg a sütő melegszik. Az eredmény egy kívül ropogós, de nem túl vastag héjú, belül puha, nagyon finom kenyér lett. Most már tudom, hogy az én drága anyósom is így sütötte a kenyeret annak idején, amikor még csak nagyon fiatal asszony voltam. Arra emlékszem, hogy ő is öregtésztát használt, de úgy hívta, hogy kovász. Most már tudom, hogy a kovász az egészen másképp készül, de egyenlőre örülök ennek az öregtésztás kenyérnek is. Majd talán egyszer azt is megtanulom készíteni. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...