Öregtésztás kenyér pussycat konyhájából
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
33g öregtészta75 kcal
-
33g víz0 kcal
-
67g finomliszt243 kcal
-
2g só0 kcal
-
12 kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
200g öregtészta452 kcal
-
200g víz0 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
14g só0 kcal
-
71 kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
24.3g öregtészta55 kcal
-
24.3g víz0 kcal
-
48.7g finomliszt177 kcal
-
1.7g só0 kcal
-
9 kcal
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1068.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 907 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 43.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.3 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6412.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 178 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 574 mg
-
Nátrium 5444 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 399.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 259.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 154 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
- 7% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 780.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 662 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
-
20 dkg öregtészta
-
40 dkg finomliszt
-
2 tk só
-
1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, sót, elkeverjük.
- Egy mérőkancsóba kimérjük a langyos vizet, beletesszük az olajat és az öregtésztára ráöntjük. Kb. 10 perc alatt megpuhul,majd lassan a gépet járatva az egészet beleöntjük a lisztes keverékbe. Előfordulhat, hogy több víz kell bele, de várjuk meg, amíg jól elkeveredett és ha még mindig száraz, önthetünk még hozzá, de csak mindig egy kanányit. Így teszünk akkor is, ha a liszt szükséges még bele. Jól kidagasztjuk, kb. 10 percig.
- Benne hagyjuk a gép táljában, beolajozzuk a tetejét és vizes konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen duplájra kelesztjük. (Azért nem írok időt, mert ez lehet kb. 2-4 óra is. Minél lassabban kel, annál jobb.)
- Lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, téglalap alakúra lapogatjuk, és borítékszerűen összehajtjuk. Ezt kétszer megismételjük és megformázzuk.
- Egy fedeles tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd a kenyeret belefektetjük úgy, hogy a hajtás alul legyen. Hagyjuk megint duplájára kelni.
- A kenyeret és a jénai fedelének a belső felétmegspricceljük egy kis vízzel. Letakarjuk. A sütő aljába is teszünk egy tálban vizet. Ez is segít ahhoz, hogy a kenyér gőzben süljön.
- Begyújtjuk a sütőt 200 C-fokra, és rögtön betesszük a kenyeret. Amíg a sütő bemelegszik, addig is kel a kenyerünk.
- Amikor már rózsaszínű kezd lenni, akkor csökkentsük a lángot 180 C-ra.
- Ha már szépen pirosodik, akkor levesszük a fedelét és úgy sütjük még, amíg a mi ízlésünknek megfelel a színe. (Időt itt sem tudok mondani, csak mindig figyelni kell.)
- Kivesszük a sütőből, hűtőrácsra tesszük, vízzel spricceljük és letakarjuk, amíg ki nem hűl.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 27x10
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 12346
- Feltöltés dátuma: 2013. január 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Ahogy az öregtészta receptnél is írtam, én ezt a "Limara péksége" oldalán tanultam, de én annyit változtattam rajta, hogy nem teszek már a kenyérbe élesztőt. Elég az öregtészta, azzal is megkel, igaz hogy lassabban, de engem nem zavar, ráér. Nem sok gondom van vele, csak hagyom szépen pihenni. A másik amit én újítottam, hogy nem melegítem előre a sütőt. Addig is kel, amíg a sütő melegszik. Az eredmény egy kívül ropogós, de nem túl vastag héjú, belül puha, nagyon finom kenyér lett. Most már tudom, hogy az én drága anyósom is így sütötte a kenyeret annak idején, amikor még csak nagyon fiatal asszony voltam. Arra emlékszem, hogy ő is öregtésztát használt, de úgy hívta, hogy kovász. Most már tudom, hogy a kovász az egészen másképp készül, de egyenlőre örülök ennek az öregtésztás kenyérnek is. Majd talán egyszer azt is megtanulom készíteni.