Nektarinlekvár
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.9 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 403.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 683 micro
-
β-crypt 446 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 592 micro
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1112.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 193 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 174 mg
-
Foszfor 479 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 307.5 g
-
Cukor 257 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1613.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 309 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 116 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2730 micro
-
β-crypt 1784 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2369 micro
- 1% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 51.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 22 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 75.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 127 micro
-
β-crypt 83 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket, és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket).
- Alaposan mossuk meg, és pucoljuk meg a barackot, majd szeleteljük egy lábosba.
- Adjuk a barackhoz a cukrot, a citrom levét, és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni, majd ha levet engedett, botmixerrel pürésítsük.
- Ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig.
- A kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük, és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük, és mehet a kamra polcára.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 96
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 21560
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 17.
Ajánló
Érdemes a címkézésnél azt is feljegyezni, milyen összetevőkkel készítettük a lekvárt, különösen akkor, ha ajándékba (is) adunk, és azonos gyümölcsöt eltérő receptekkel is készítünk. Érdemes kisebb (2-3 dl) üvegeket használni, így felbontás után gyorsabban elfogyasztható a lekvár, és természetes tartósítással is eltartható a hűtőben romlás nélkül. A cukrot apránként adagoljuk (ha növelni szeretnénk a mennyiségét), ne legyen túl édes a lekvár. Folyamatosan kevergessük a lekvárokat főzés közben, mert hajlamos leégni, illetve fröcskölni. A képen látható lekvárokhoz tudatosan a Dzsemfix 3:1-t választottam, mivel természetes összetevőket (fruktóz-gyümölcscukor, pektin-növényi zselésítő, dextróz-szőlőcukor, citromsav, szorbinsav) tartalmaz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Évek óta szerettem volna kipróbálni a nektarinlekvárt, most az "örömbefőzés" keretében sikerült. Nem csalódtam, nagyon finom... Leginkább narancsos sárgabarack lekvárra emlékeztet :-). Ebből az adagból 17-18 dl lekvár lesz.