r
Nosalty Logó

Nagymamám szilvalekvárja

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gy.Zsuzsi
Nagymamám szilvalekvárja
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 180 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2166 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 43 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    115.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    343.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    744 micro
  • β-crypt
    137 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 180 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1383.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    283 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    329 mg
  • Foszfor
    753 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    536.7 g
  • Cukor
    466 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    4118.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    799 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    447 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    301 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8930 micro
  • β-crypt
    1645 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3431 micro
Összesen 2166 kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    178 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 43 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szilvát mossuk meg, majd a magját távolítsuk el.
  2. Egy nagy lábast vagy fazekat, ami egyrészt befér a sütőnkbe, másrészt elfér benne a szilva, kikenünk az ecettel. Az ecet meggátolja, hogy leégjen.
  3. A szilvát beletesszük és a kezünkkel kicsit összenyomkodjuk. Így szép, nagy darab szilvák maradnak benne, ettől lesz dzsem. Ha valaki szeretné, ledarálhatja vagy botmixerrel pürésítheti, akkor lekvár lesz belőle.
  4. A sütőt melegítsük közben elő 200 fokra. A szilvát a gázon felforraljuk óvatosan, kis lángon, nehogy leégjen. Megkeverni TILOS! Ha még nem forr, de úgy érezzük, hogy kezd leégni kicsit, akkor semmi pánik, fogjuk és tegyük a sütőbe, majd ott felforr.:) A lényeg, hogy kicsit átmelegedjen.
  5. Fedjük be alufóliával, és tegyük a sütőbe.
  6. Süssük 4-5 órát vagy többet, attól függően, milyen sűrűségű lekvárt/dzsemet szeretnénk. Az alufóliát vegyük le az 1. óra letelte után.
  7. Ha elkészült a lekvárunk/dzsemünk, keverjük bele a nátrium-benzoátot. A mennyiség attól függ, hogy mennyi szilvát használtunk. A csomagoláson nézzük meg az arányokat.
  8. A kész lekvárt/dzsemet alaposan elmosott, lecsepegtetett, megszárított üvegekbe töltjük, majd lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni. Ez 2-3 nap is lehet. Száraz dunszt: Egy nagy edényt béleljünk ki pléddel, törlőruhákkal, ebbe tegyük az üvegeket, majd fedjük be és tegyük szobahőmérsékletű helyre, ahol nem lesz útban. Nagymamám régen a nagy dunyha alá tette a bebugyolált üvegeket.:)
  9. Ha kihűltek, mehetnek a kamra polcra és várhatják a fogyasztásukat. Sok sikert hozzá!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 98061
  • Feltöltés dátuma: 2015. június 20.

Receptkategóriák

Nagymamám szilvalekvárja
Gy.Zsuzsi 31 recept

A szilvát nem fogyasztom máshogy, csak is így! Nagymamám mesélte el, hogy hogyan készíti, ami nekem nagyon megtetszett, hiszen nem kell órákig kevergetni. Simán beteszem a sütőbe, magára hagyom, néha ránézek. Mivel nagy darab szilvák vannak benne, ezt használom a szilvás gombócba is töltelékként. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csak tisztán a szilva íze érződik. Egy kis tartósítószert, biztos-ami-biztos, teszek bele, ahogy Nagymamám is teszi.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...