Nagymamám szilvalekvárja
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gy.Zsuzsi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
180
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
2166
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
99.4g szilva43 kcal
-
0.4g ecet0 kcal
-
0.2g nátrium-benzoát0 kcal
Összesen
43
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 115.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.7 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 343.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 744 micro
-
β-crypt 137 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 286 micro
Összesen
180
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 32.9 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1383.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 283 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 329 mg
-
Foszfor 753 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 536.7 g
-
Cukor 466 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 4118.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 799 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 447 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 301 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8930 micro
-
β-crypt 1645 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3431 micro
Összesen
2166
kcal
- 1% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 27.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 81.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 178 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
43
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A szilvát mossuk meg, majd a magját távolítsuk el.
- Egy nagy lábast vagy fazekat, ami egyrészt befér a sütőnkbe, másrészt elfér benne a szilva, kikenünk az ecettel. Az ecet meggátolja, hogy leégjen.
- A szilvát beletesszük és a kezünkkel kicsit összenyomkodjuk. Így szép, nagy darab szilvák maradnak benne, ettől lesz dzsem. Ha valaki szeretné, ledarálhatja vagy botmixerrel pürésítheti, akkor lekvár lesz belőle.
- A sütőt melegítsük közben elő 200 fokra. A szilvát a gázon felforraljuk óvatosan, kis lángon, nehogy leégjen. Megkeverni TILOS! Ha még nem forr, de úgy érezzük, hogy kezd leégni kicsit, akkor semmi pánik, fogjuk és tegyük a sütőbe, majd ott felforr.:) A lényeg, hogy kicsit átmelegedjen.
- Fedjük be alufóliával, és tegyük a sütőbe.
- Süssük 4-5 órát vagy többet, attól függően, milyen sűrűségű lekvárt/dzsemet szeretnénk. Az alufóliát vegyük le az 1. óra letelte után.
- Ha elkészült a lekvárunk/dzsemünk, keverjük bele a nátrium-benzoátot. A mennyiség attól függ, hogy mennyi szilvát használtunk. A csomagoláson nézzük meg az arányokat.
- A kész lekvárt/dzsemet alaposan elmosott, lecsepegtetett, megszárított üvegekbe töltjük, majd lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni. Ez 2-3 nap is lehet. Száraz dunszt: Egy nagy edényt béleljünk ki pléddel, törlőruhákkal, ebbe tegyük az üvegeket, majd fedjük be és tegyük szobahőmérsékletű helyre, ahol nem lesz útban. Nagymamám régen a nagy dunyha alá tette a bebugyolált üvegeket.:)
- Ha kihűltek, mehetnek a kamra polcra és várhatják a fogyasztásukat. Sok sikert hozzá!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 240 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 98061
- Feltöltés dátuma: 2015. június 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Gy.Zsuzsi
31 recept
A szilvát nem fogyasztom máshogy, csak is így! Nagymamám mesélte el, hogy hogyan készíti, ami nekem nagyon megtetszett, hiszen nem kell órákig kevergetni. Simán beteszem a sütőbe, magára hagyom, néha ránézek. Mivel nagy darab szilvák vannak benne, ezt használom a szilvás gombócba is töltelékként. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csak tisztán a szilva íze érződik. Egy kis tartósítószert, biztos-ami-biztos, teszek bele, ahogy Nagymamám is teszi.