r
Nosalty Logó

Nagymama mákos-almás rétese

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
P.
Nagymama mákos-almás rétese
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 720 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5756 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 202 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1200.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    562 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    193 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 720 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.5 g

Zsír

  • Összesen
    267.9 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    104 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9601.6 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    4494 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    1244 mg
  • Foszfor
    3407 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    748.7 g
  • Cukor
    171 mg
  • Élelmi rost
    107 mg

VÍZ

  • Összesen
    1544.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    138 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    443 micro
  • Kolin:
    202 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    365 micro
  • β-crypt
    149 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    500 micro
Összesen 5756 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    336.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 202 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet a konyhaasztalra átszitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. A vizet az ecettel, sóval és zsírral elkeverjük, és apránként beleöntjük, közben a kezünkkel elkezdjük összedolgozni. Addig gyúrjuk, amíg egy nem ragadós, de lágy, selymes tapintású tésztát kapunk. A gyúrást nem lehet megspórolni. Kemény meló, legalább negyed óra, enélkül mit sem ér az egész.
  2. Vászonterítőval takarjuk le az asztalt gyűrődésmentesen, lisztezzük be, majd erre tegyük a kettéosztott gombócot. Takarjuk le egy átmelegített tállal és konyharuhával, hagyjuk legalább fél órát, de ha lehet többet állni. (Én legalább másfél órát hagytam, akkorra igazán összeérik a tészta, és gyönyörűen húzgálható lesz.)
  3. Az egyik gombócot tegyük félre, a másikat kezdjük el nyújtani. Mindig közepéről indulva vékonyítsuk a gombócot, és haladjunk kifelé. Célszerű a kézfejünkkel nyújtani, nem az ujjainkkal, a tészta alá téve, így valamennyire elkerülhető a szakadás. Addig nyújtsuk, amíg egészen áttetsző nem lesz, és ameddig tart a tészta vagy az asztal. A lelógó vastag részeket vágjuk le. Kicsit még hagyjuk így száradni (10 perc). A tészta akkor jó, ha kis hólyagokkal van tele. Képek itt.
  4. Miközben a tészta pihent, elkészítetettük a tölteléket is. A darált mákot elkeverjük annyi cukorral, amitől kellemesen édes lesz, az almákat lereszeljük, megcukrozzuk. További zsírt olvasztunk.
  5. Az összeállításhoz, spricceljük meg zsírral a tésztát, szórjuk meg mindenhol mákkal (módjával), és szórjuk rá a lereszelt, de NEM KINYOMKODOTT almát. Ez nagyon fontos! Esetleg még szórjuk meg cukorral, majd következik a tekerés.
  6. Minden oldalát egy cseppet hajtsuk fel a tésztának - miután levágtuk a vastag széleket. (Ezeket újragyúrva, kicsit megint pihentetve nyújthatjuk megint) Épp csak 2-3 centit, hogy ne essen ki a töltelék. Ekkor újra spricceljük meg zsírral az egészet.
  7. Na most: ha téglalap alakúra nyújtottuk - ahogyan mi szoktuk, akkor a rövidebb oldalt fogva kell feltekerni, vagyis jó vastag lesz a rétes. Én ezt javaslom... Közben minden egyes tekerésnél szintén kenjük meg zsírral a tekercset - persze érzéssel. Majd a végén kívülről is. Sarkallatos pont, hogy ne egy csíkba halmozzuk fel a tölteléket, majd tekerjük fel vastagon a tésztába, hanem egyenletesen elosztva mindenhová, így a tészta mindenhol szép vékony marad.
  8. Előmelegített forró sütőbe dugjuk, és ha száradni látjuk, mindig kenjük be zsírral, ez fontos pontja a sütésnek, különben száraz lesz a rétesünk. Kb. fél óra alatt készül el.
  9. Szeleteljük, szórjuk meg még porcukorral, és sok szeretettel tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 16 alkalommal
  • Receptkönyvben: 412
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 87
  • Össznézettség: 51843
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 23.

Ajánló

pH besorolás: erősen savasít.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Misztikus készülődés övezte a rétesgyártást otthon. Amikor apró voltam, és még épphogy felértem a konyhaasztalt, azt figyeltem, ahogy anyu fáradtságosnak tűnő melóval dolgozik a tésztán. A legnagyobb mutatvány számomra akkor is a nyújtás volt. Sosem értettem, hogy tudja olyan vékonyra...próbáltam emlékezetembe idézni azokat az alkalmakat, amikor meglátogattuk a nagymamát, és ezzel várt minket. Apu nagyon-nagyon szerette a rétest, mama mindig neki sütötte elsősorban. Apu pedig boldogan falta a mama keze munkáját. Emlékszem a tepsire, amiben sütötte, emlékszem, ahogy nyitotta a gázpalackot, hogy begyújtsa a sütőt. Aztán ahogyan melegedett, előkúszott a forró sütő semmivel össze nem hasonlítható bukéja, amiben mindenféle szag és illatt keveredett korábbról. Az olvadt zsír illata, amivel mama szorgosan kenegette a réteseket. Csak nagyvonalúan, hogy ne száradjon ki. Aztán, amikor már sült, már a kert végéből, az eperfa alól is éreztük, hogy hamarosan elkészül, szaladni kell. Szaladtunk. Ez volt A Rétes. Nem ismertük a túrósat, sem a meggyeset. Ez volt a megtestesült tökély, a szaftos almás-mákos. Azóta is ez a kedvenc, nincs mese, mindig ez kell, ha rétesről van szó. Aztán mama elment. Már nagyon régen. Anyu sütögette otthon szorgosan, de ritkán és akkor megadva a módját, a réteseket. Mindig csak ámultam rajta. Talán egyszer vagy kétszer álltam be, hogy segítsek neki nyújtani, ifjonti viháncolásom azonban rendszeresen tésztaszakadásba torkollott. Aztán feladtam.  De a rétes még várt. Sokáig. Hogy mi kellett hozzá? Nem is tudom. Talán 3 év a saját konyhámban, egy férj, aki mindent bevállal a tányérról, amit eléteszek. És a kiváncsiság. Ez utóbbi győzött. Valahol a 624. kilométernél Budapest és Frankfurt között felhívtam anyut, hogy mi kell a rétestésztához - sosem akkor kérdezem meg, amikor otthon vagyok, hanem amikor már eljöttem. Fülhallgatóval a fülemen, tempomattal az autón, kényelmesen hallgattam, ahogy anyu olyan "anyusan" ecseteli a rejtelmeket. Így már nem is tűnt olyan bonyolultnak. Persze a "mennyi liszt kell bele?" - "hát olyan 3 marék, amikor nekünk csinálok, de ez változó " (apu gyomorsavszintjétől) kérdések és kevésbé precíz válaszok már megszokottak voltak. Észben tartottam, gondoltam, majd nekiállok a hétvégén. És megtörtént. Vettem réteslisztet - bár anyu elmondása szerint sosem csinálta azzal. Sem a mama. Meg tojást sem tett bele, pedig írják a receptek. Azt gyanítom, ennek anno pusztán financiális okai voltak, aztán így is maradt. A dolgozd ki jól, hogy hólyagos legyen - intelmek, vagy a "nyomd bele az ujjad, akkor jó, ha benne marad a nyoma". Ezek mind azok a nélkülözhetetlen apróságok, amik nélkül egy recept élettelen. Az, hogy ehetetlen is, már nem mindig ennek a hibája ugye... De ez nem volt az. Nem volt olyan, mint mamáé - nem is lehet. De amennyire lehetett, megközelítette azt. Persze hiányoztak a göcsörtös ujjak és a szeretete. A szeretet itt sem maradt el, de a többi bizony pótolhatatlan.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...