Nagymama mákos-almás rétese
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
38g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g disznózsír56 kcal
A töltelékhez
-
38g mák197 kcal
-
188g alma88 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
6g sertészsír51 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
300g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
40g sertészsír361 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g disznózsír451 kcal
A töltelékhez
-
300g mák1575 kcal
-
1500g alma702 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
45g sertészsír406 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
21g finomliszt76 kcal
-
10.5g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
1.4g sertészsír13 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.8g disznózsír16 kcal
A töltelékhez
-
10.5g mák55 kcal
-
52.5g alma25 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
1.6g sertészsír14 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 33.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1200.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 562 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 426 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 193 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 119.5 g
Zsír
-
Összesen 267.9 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 104 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9601.6 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 244 mg
-
Kálcium 4494 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 1244 mg
-
Foszfor 3407 mg
-
Nátrium 116 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 748.7 g
-
Cukor 171 mg
-
Élelmi rost 107 mg
VÍZ
-
Összesen 1544.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 65 mg
-
D vitamin: 138 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 443 micro
-
Kolin: 202 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 365 micro
-
β-crypt 149 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 500 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 157 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 54.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet a konyhaasztalra átszitáljuk, és mélyedést nyomunk a közepébe. A vizet az ecettel, sóval és zsírral elkeverjük, és apránként beleöntjük, közben a kezünkkel elkezdjük összedolgozni. Addig gyúrjuk, amíg egy nem ragadós, de lágy, selymes tapintású tésztát kapunk. A gyúrást nem lehet megspórolni. Kemény meló, legalább negyed óra, enélkül mit sem ér az egész.
- Vászonterítőval takarjuk le az asztalt gyűrődésmentesen, lisztezzük be, majd erre tegyük a kettéosztott gombócot. Takarjuk le egy átmelegített tállal és konyharuhával, hagyjuk legalább fél órát, de ha lehet többet állni. (Én legalább másfél órát hagytam, akkorra igazán összeérik a tészta, és gyönyörűen húzgálható lesz.)
- Az egyik gombócot tegyük félre, a másikat kezdjük el nyújtani. Mindig közepéről indulva vékonyítsuk a gombócot, és haladjunk kifelé. Célszerű a kézfejünkkel nyújtani, nem az ujjainkkal, a tészta alá téve, így valamennyire elkerülhető a szakadás. Addig nyújtsuk, amíg egészen áttetsző nem lesz, és ameddig tart a tészta vagy az asztal. A lelógó vastag részeket vágjuk le. Kicsit még hagyjuk így száradni (10 perc). A tészta akkor jó, ha kis hólyagokkal van tele. Képek itt.
- Miközben a tészta pihent, elkészítetettük a tölteléket is. A darált mákot elkeverjük annyi cukorral, amitől kellemesen édes lesz, az almákat lereszeljük, megcukrozzuk. További zsírt olvasztunk.
- Az összeállításhoz, spricceljük meg zsírral a tésztát, szórjuk meg mindenhol mákkal (módjával), és szórjuk rá a lereszelt, de NEM KINYOMKODOTT almát. Ez nagyon fontos! Esetleg még szórjuk meg cukorral, majd következik a tekerés.
- Minden oldalát egy cseppet hajtsuk fel a tésztának - miután levágtuk a vastag széleket. (Ezeket újragyúrva, kicsit megint pihentetve nyújthatjuk megint) Épp csak 2-3 centit, hogy ne essen ki a töltelék. Ekkor újra spricceljük meg zsírral az egészet.
- Na most: ha téglalap alakúra nyújtottuk - ahogyan mi szoktuk, akkor a rövidebb oldalt fogva kell feltekerni, vagyis jó vastag lesz a rétes. Én ezt javaslom... Közben minden egyes tekerésnél szintén kenjük meg zsírral a tekercset - persze érzéssel. Majd a végén kívülről is. Sarkallatos pont, hogy ne egy csíkba halmozzuk fel a tölteléket, majd tekerjük fel vastagon a tésztába, hanem egyenletesen elosztva mindenhová, így a tészta mindenhol szép vékony marad.
- Előmelegített forró sütőbe dugjuk, és ha száradni látjuk, mindig kenjük be zsírral, ez fontos pontja a sütésnek, különben száraz lesz a rétesünk. Kb. fél óra alatt készül el.
- Szeleteljük, szórjuk meg még porcukorral, és sok szeretettel tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 210 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 16 alkalommal
- Receptkönyvben: 412
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 87
- Össznézettség: 51843
- Feltöltés dátuma: 2011. október 23.
Ajánló
pH besorolás: erősen savasít.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Misztikus készülődés övezte a rétesgyártást otthon. Amikor apró voltam, és még épphogy felértem a konyhaasztalt, azt figyeltem, ahogy anyu fáradtságosnak tűnő melóval dolgozik a tésztán. A legnagyobb mutatvány számomra akkor is a nyújtás volt. Sosem értettem, hogy tudja olyan vékonyra...próbáltam emlékezetembe idézni azokat az alkalmakat, amikor meglátogattuk a nagymamát, és ezzel várt minket. Apu nagyon-nagyon szerette a rétest, mama mindig neki sütötte elsősorban. Apu pedig boldogan falta a mama keze munkáját. Emlékszem a tepsire, amiben sütötte, emlékszem, ahogy nyitotta a gázpalackot, hogy begyújtsa a sütőt. Aztán ahogyan melegedett, előkúszott a forró sütő semmivel össze nem hasonlítható bukéja, amiben mindenféle szag és illatt keveredett korábbról. Az olvadt zsír illata, amivel mama szorgosan kenegette a réteseket. Csak nagyvonalúan, hogy ne száradjon ki. Aztán, amikor már sült, már a kert végéből, az eperfa alól is éreztük, hogy hamarosan elkészül, szaladni kell. Szaladtunk. Ez volt A Rétes. Nem ismertük a túrósat, sem a meggyeset. Ez volt a megtestesült tökély, a szaftos almás-mákos. Azóta is ez a kedvenc, nincs mese, mindig ez kell, ha rétesről van szó. Aztán mama elment. Már nagyon régen. Anyu sütögette otthon szorgosan, de ritkán és akkor megadva a módját, a réteseket. Mindig csak ámultam rajta. Talán egyszer vagy kétszer álltam be, hogy segítsek neki nyújtani, ifjonti viháncolásom azonban rendszeresen tésztaszakadásba torkollott. Aztán feladtam. De a rétes még várt. Sokáig. Hogy mi kellett hozzá? Nem is tudom. Talán 3 év a saját konyhámban, egy férj, aki mindent bevállal a tányérról, amit eléteszek. És a kiváncsiság. Ez utóbbi győzött. Valahol a 624. kilométernél Budapest és Frankfurt között felhívtam anyut, hogy mi kell a rétestésztához - sosem akkor kérdezem meg, amikor otthon vagyok, hanem amikor már eljöttem. Fülhallgatóval a fülemen, tempomattal az autón, kényelmesen hallgattam, ahogy anyu olyan "anyusan" ecseteli a rejtelmeket. Így már nem is tűnt olyan bonyolultnak. Persze a "mennyi liszt kell bele?" - "hát olyan 3 marék, amikor nekünk csinálok, de ez változó " (apu gyomorsavszintjétől) kérdések és kevésbé precíz válaszok már megszokottak voltak. Észben tartottam, gondoltam, majd nekiállok a hétvégén. És megtörtént. Vettem réteslisztet - bár anyu elmondása szerint sosem csinálta azzal. Sem a mama. Meg tojást sem tett bele, pedig írják a receptek. Azt gyanítom, ennek anno pusztán financiális okai voltak, aztán így is maradt. A dolgozd ki jól, hogy hólyagos legyen - intelmek, vagy a "nyomd bele az ujjad, akkor jó, ha benne marad a nyoma". Ezek mind azok a nélkülözhetetlen apróságok, amik nélkül egy recept élettelen. Az, hogy ehetetlen is, már nem mindig ennek a hibája ugye... De ez nem volt az. Nem volt olyan, mint mamáé - nem is lehet. De amennyire lehetett, megközelítette azt. Persze hiányoztak a göcsörtös ujjak és a szeretete. A szeretet itt sem maradt el, de a többi bizony pótolhatatlan.