Mohácsi halászlé
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
375g ponty286 kcal
-
63g vöröshagyma23 kcal
-
25g fűszerpaprika71 kcal
-
0g só0 kcal
-
4 kcal
-
500g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
1500g ponty1143 kcal
-
250g vöröshagyma91 kcal
-
100g fűszerpaprika282 kcal
-
0g só0 kcal
-
15 kcal
-
2000g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
38.1g ponty29 kcal
-
6.3g vöröshagyma2 kcal
-
2.5g fűszerpaprika7 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.3g cseresznyepaprika0 kcal
-
50.8g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.4 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1528.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 179 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 122 mg
-
Foszfor 1032 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 742 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 639 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 2223 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 153 micro
-
β-karotin 6579 micro
-
β-crypt 1548 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4801 micro
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 177.7 g
Zsír
-
Összesen 63.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 594 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6113 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 718 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 489 mg
-
Foszfor 4130 mg
-
Nátrium 600 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.7 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 2968 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2557 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 91 mg
-
D vitamin: 8892 micro
-
K vitamin: 88 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 654 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 610 micro
-
β-karotin 26318 micro
-
β-crypt 6191 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19205 micro
- 5% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 155.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 75.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 226 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 668 micro
-
β-crypt 157 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 487 micro
Hozzávalók
-
25 dkg vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
3 db cseresznyepaprika
-
2 l víz
Elkészítés
- A pontyot megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét felszeleteljük, a halhúst besózzuk, mintha „zsíros kenyeret sóznánk” 2 órával azelőtt, hogy főzni kezdenénk, tovább ne maradjon a sóban, mert a halat egy szürke színű kéreggel ruházzuk fel amellett, hogy ez nem esztétikus, nem is finom.
- A hagymát apróra vágjuk, 1,5 – 2 liter vízbe feltesszük főni a hal fejével és farkával valamint a "hasa aljával" együtt.
- Mikor forrni kezd, beletesszüka paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát.
- Mintegy 25 perccel a forrást követően beletesszük a paprika másik felét, a halszeleteket és még 20 percig forraljuk.
- Mivel a halat sóztuk, itt ellenőrizzük az étel sóját, és ha kell, pótoljuk a sót. A halászlét soha ne keverjük meg fakanállal, csak forgatni szabad a tűz felett a bográcsot, figyeljünk arra, hogy a forrásnak soha nem szabad alábbhagyni, folyamatosan lobogjon az étel.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 189
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 34
- Össznézettség: 65187
- Feltöltés dátuma: 2012. november 01.
Ajánló
Mohácson is, mint Baján gyufatésztát (esetleg metéltet) fogyasztanak a léhez, valamint tájjellegű pl: olasz rizling, királyleányka esetleg siller borokat.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a lé vált a fő céllá, aminek alárendelik a halhúst, vagy éppen fel is áldozzák. Itt tehát a fő dolog a kellő kolloidos állapotú, tartalmas, kocsonyásodó lé, amit főtt metélttésztával esznek, s külön fogyasztják a lé nélküli halhúst, aminél az sem baj, ha a kelleténél kicsit jobban szétfőtt. Ennek megfelelően a dunai technológia az elképzelhető legegyszerűbb, és pontosan megfelel a mezei, vízparti bográcsban-főzés törvényeinek.