r
Nosalty Logó

Mohácsi halászlé

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gasztro hedonista
Mohácsi halászlé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 384 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1531 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 38 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1528.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    1032 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    742 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    2223 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    164 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    153 micro
  • β-karotin
    6579 micro
  • β-crypt
    1548 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4801 micro
Összesen 384 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    177.7 g

Zsír

  • Összesen
    63.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    594 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6113 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    718 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    489 mg
  • Foszfor
    4130 mg
  • Nátrium
    600 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.7 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    2968 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2557 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    8892 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    654 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    610 micro
  • β-karotin
    26318 micro
  • β-crypt
    6191 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19205 micro
Összesen 1531 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    226 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    668 micro
  • β-crypt
    157 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 38 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pontyot megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét felszeleteljük, a halhúst besózzuk, mintha „zsíros kenyeret sóznánk” 2 órával azelőtt, hogy főzni kezdenénk, tovább ne maradjon a sóban, mert a halat egy szürke színű kéreggel ruházzuk fel amellett, hogy ez nem esztétikus, nem is finom.
  2. A hagymát apróra vágjuk, 1,5 – 2 liter vízbe feltesszük főni a hal fejével és farkával valamint a "hasa aljával" együtt.
  3. Mikor forrni kezd, beletesszüka paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát.
  4. Mintegy 25 perccel a forrást követően beletesszük a paprika másik felét, a halszeleteket és még 20 percig forraljuk.
  5. Mivel a halat sóztuk, itt ellenőrizzük az étel sóját, és ha kell, pótoljuk a sót. A halászlét soha ne keverjük meg fakanállal, csak forgatni szabad a tűz felett a bográcsot, figyeljünk arra, hogy a forrásnak soha nem szabad alábbhagyni, folyamatosan lobogjon az étel.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 189
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 65187
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 01.

Ajánló

Mohácson is, mint Baján gyufatésztát (esetleg metéltet) fogyasztanak a léhez, valamint tájjellegű pl: olasz rizling, királyleányka esetleg siller borokat.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mohácsi halászlé
Gasztro hedonista 8 recept

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a lé vált a fő céllá, aminek alárendelik a halhúst, vagy éppen fel is áldozzák. Itt tehát a fő dolog a kellő kolloidos állapotú, tartalmas, kocsonyásodó lé, amit főtt metélttésztával esznek, s külön fogyasztják a lé nélküli halhúst, aminél az sem baj, ha a kelleténél kicsit jobban szétfőtt. Ennek megfelelően a dunai technológia az elképzelhető legegyszerűbb, és pontosan megfelel a mezei, vízparti bográcsban-főzés törvényeinek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...