Mogyorós lúdlábtorta
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
Piskóta
-
28g tojás35 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
2 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
50g tej28 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
4 kcal
-
6 kcal
-
17g margarin120 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
25g meggy11 kcal
-
8g törökmogyoró52 kcal
Csokimáz
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
4g margarin30 kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
Piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
23 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
600g tej336 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
300g étcsokoládé1638 kcal
-
46 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
300g meggy135 kcal
-
100g törökmogyoró629 kcal
Csokimáz
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
50g margarin359 kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
Piskóta
-
12.8g tojás16 kcal
-
2.9g finomliszt11 kcal
-
0.4g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
-
0g só0 kcal
Krém
-
23.3g tej13 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
9.7g cukor38 kcal
-
11.7g étcsokoládé64 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
7.8g margarin56 kcal
-
3.9g finomliszt14 kcal
-
11.7g meggy5 kcal
-
3.9g törökmogyoró24 kcal
Csokimáz
-
3.9g étcsokoládé21 kcal
-
1.9g margarin14 kcal
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 36.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 485.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 189 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 46.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 231 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 205 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 311 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 120.8 g
Zsír
-
Összesen 438.9 g
-
Telített zsírsav 136 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 198 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 78 g
-
Koleszterin 1292 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5821.7 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 186 mg
-
Kálcium 1365 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 1005 mg
-
Foszfor 2267 mg
-
Nátrium 903 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 803.6 g
-
Cukor 574 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 563.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2772 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 273 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 1065 mg
-
Retinol - A vitamin: 2462 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 3731 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2101 micro
- 6% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 226.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.3 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 21.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 108 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 145 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Hozzávalók
Piskóta
-
6 db tojás
-
5 evőkanál finomliszt
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
6 ek cukor
-
1 csipet só
Krém
-
1 db tojás
-
25 dkg cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
10 dkg finomliszt
Csokimáz
-
10 dkg étcsokoládé
-
5 dkg margarin
Elkészítés
Piskóta
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet só hozzáadásával és a cukor kanalankénti adagolásával kemény habot verünk.
- A tojások sárgáját egyesével, óvatosan keverjük a habhoz. Végül az átszitált lisztet és a kakaóport is beleforgatjuk a tésztába, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és 180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
- Kifordítjuk a piskótát a tepsiből, és hűlni hagyjuk.
Krém
- A krémhez egy lábasban a tejet feltesszük melegedni. Közben a tojást egy tálban kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a kakaóport.
- A meleg tejből pár evőkanálnyit szedünk a tojásos masszához, és simára keverjük. Majd lassú tűzön, folytonos keverés mellett hozzáadjuk a masszát a tejhez, és sűrűre főzzük.
- Amikor kezd sűrűsödni a krém, akkor beleolvasztjuk az étcsokoládét, és beleszórjuk a vaníliás cukrot, készre főzzük.
- Levesszük a tűzről a krémet, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután a habosított margarint is belekeverjük. Legvégül hozzáadjuk a pörkölt mogyorót és a lecsepegtetett meggyet. (A meggyből a díszítéshez ízlés szerint tegyünk félre néhány szemet.)
- A piskóta tetejét megkenjük a krémmel (két lapra is vágható a piskóta, és középre is tölthető a krém, ha valaki úgy szereti). A díszítéshez hagyjunk a krémből egy keveset.
Csokimáz
- A mázhoz a csokoládét felolvasztjuk a margarinnal, és bevonjuk vele a torta tetejét.
- A tortát hűtőbe tesszük, amíg a csokimáz megdermed a tetején. Ezután kedvünk szerint díszíthetjük a süteményt a krémmel és a meggyszemekkel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3940
- Feltöltés dátuma: 2016. január 19.
Ajánló
Ez a lúdlábtorta csokiimádók kedvence. A meggy kicsit könnyedebbé, a pörkölt mogyoró pedig a mogyorókrémhez hasonlóvá varázsolja a krémet. A pirított mandulás és a pörkölt diós változat is kiállta a próbát nálunk. A torta azonban elkészíthető olajos magvak híján is, úgy sem vallott még kudarcot.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nagyanyám gyűjteményéből származik a recept, ami az ún. "expressz lúdláb" elkészítési módját leírja. Emlékszem, annak idején elég gyakran mentőövként szolgált a megsárgult receptfüzet ezen lapja, mert édességválság gyors leküzdésére a család legtöbbször kórusban Lúdlábtortát követelt. A Lúdláb kiadósabb változatát a mama ünnepnapokra tartogatta. Mi egyiket sem tudtuk megunni. A pörkölt mogyoró úgy vált hagyományos hozzávalóvá, hogy már nagyim is szerette a tortakrémeket pirított dióval megbolondítani. Ezt a tradíciót követve, azonban kicsit Ferrero Rocher ízvilágot idézve, én inkább pörkölt mogyival szoktam feldobni az amúgy is csodálatos édességet.