Mini szezámos és mákos bagelek
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
5 kcal
-
25g tej14 kcal
-
13g víz0 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
2g só0 kcal
-
9 kcal
A tetejére
-
5g tojássárgája16 kcal
-
3g tej1 kcal
-
5g mák26 kcal
Összesen
301
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
100g tej56 kcal
-
50g víz0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
7g só0 kcal
-
35 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g tej6 kcal
-
20g mák105 kcal
Összesen
1207
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
51.7g finomliszt188 kcal
-
4.1g friss élesztő4 kcal
-
20.7g tej12 kcal
-
10.3g víz0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
1.4g só0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
A tetejére
-
4.1g tojássárgája13 kcal
-
2.1g tej1 kcal
-
4.1g mák22 kcal
Összesen
249
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1029.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 699 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 26.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
301
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.6 g
Zsír
-
Összesen 22.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4118.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 483 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 589 mg
-
Nátrium 2796 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 207.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 105.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 268 micro
-
Kolin: 198 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 264 micro
Összesen
1207
kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 851.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 578 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 21.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
249
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
2 dkg friss élesztő
-
0.5 teáskanál cukor
-
1 tk só
-
1 teáskanál napraforgó olaj
A tetejére
-
1 db tojássárgája
-
1 ek tej
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk, abba morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy keveset a meleg vizes tejből és egy fél mokkáskanál cukrot szórunk rá.
- Megvárjuk, míg az élesztő felfut (5 perc), majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk.
- Letakarva legalább egy óráig kelesztjük, majd átgyúrjuk és ping-pong labda méretű gombócokat formálunk belőle (13-14 db lett, nem emlékszem pontosan)
- Ezután jön a vicces rész.A lyukfúrás, amitől a bagel bagel lesz és nem zsömle. Lisztbe mártott fakanálnyéllel lyukat fúrunk a közepébe, majd a lyukat kb. 3 cm-esre tágítjuk, amit én úgy oldottam meg, hogy a bageleket körbepörgettem a fakanál nyelén, mint a hullahopp karikát. Tényleg legyen jó nagy a lyuk, ugyanis kelesztés és sütés közben a bagelek megnőnek, és a lyuk összeforr.
- Tetejüket megkenjük egy kanál tejjel elkevert tojássárgájával és megszórjuk tetszés szerint: mákkal (nekem ez a legfinomabb) lenmaggal, sima és/vagy fekete szezámmaggal, fekete hagymamaggal. Tapasztalatom szerint a fekete hagymamagos változat bírja a legjobban a "strapát", ugyanis a többi mag egy része lepergett.
- Meleg helyen, pl. 50-60 fokos sütőben további 20-30 percig kelesztjük. Ezalatt egy pár bagel közepének csak sikerült összenőnie, de kibántam velük, mert lisztezett fakanálnyéllel jól szíven böktem őket és ismét lett lyuk. :)
- A hőfokot 200 C-ra tekerjük és 15 perc alatt aranybarnára-ropogósra sütjük.
- Megpirítva is nagyon finom.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 216
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 11850
- Feltöltés dátuma: 2011. január 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A bagelről nekem mindig külföld jut eszembe. Általában London. Nem tudom, miért, egy pszichiáternek biztos lenne rá válasza. Több is :) A receptet Evan blogján találtam, és már kipróbáltam kétszer is. Kétféle verzióban. Az eredeti leírás szerint a bageleket forró vízben egy perc alatt meg kell főzni és úgy megsütni. Másodjára ezt elhagytam, és nekem úgy jobban ízlett, sokkal foszlósabb, lazább lett a tésztája. Valamint víz helyett részben tejjel készítettem és kevesebből, mint az előírt, ugyanis a receptben szereplő 165 ml víztől elég ragadós lett, felvett még egy jó adag lisztet. Szilveszter este sikert aratott, tonhalpástétommal ettük.