Mézeskalács Zoli konyhájából
- 7% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
63g finomliszt228 kcal
-
29g porcukor113 kcal
-
0 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
0 kcal
-
8g méz25 kcal
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
10g porcukor39 kcal
- 7% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
750g finomliszt2730 kcal
-
350g porcukor1355 kcal
-
0 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0 kcal
-
100g méz304 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
120g porcukor464 kcal
- 7% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
44.3g finomliszt161 kcal
-
20.7g porcukor80 kcal
-
0 kcal
-
13g tojás16 kcal
-
5.9g vaj42 kcal
-
0 kcal
-
5.9g méz18 kcal
-
2.4g tojásfehérje1 kcal
-
7.1g porcukor27 kcal
- 7% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 201 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.9 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 82 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
- 7% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 107.3 g
Zsír
-
Összesen 106.9 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 935 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2412.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 326 mg
-
Kálcium 258 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 197 mg
-
Foszfor 1227 mg
-
Nátrium 376 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1126.4 g
-
Cukor 554 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 305.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 994 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 293 micro
-
Kolin: 668 mg
-
Retinol - A vitamin: 981 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1109 micro
- 7% Fehérje
- 69% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 142.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.5 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 18 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Hozzávalók
-
75 dkg finomliszt
-
35 dkg porcukor
-
2 ek szódabikarbóna
-
4 db tojás
-
4 ek méz
Elkészítés
- A vajat habosra keverjük a porcukorral. Lehet robotgépet használni. Keverés közben hozzáadjuk a tojásokat és a szódabikarbónát. Beleadagoljuk a lisztet és a mézet. Nem kell a mézet felmelegítve felolvasztani. Alaposan összedolgozzuk. Ezt is lehet a robotgép dagasztójával végezni.
- Egy tálba tesszük a kész tésztát, lefóliázzuk, és egy éjszakára hideg helyen (hűtőben) pihenni hagyjuk.
- Másnap a tésztát kinyújtjuk kb. 5-6 mm vastagra, és különféle mintákkal kivágjuk.
- A díszítéshez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és belekeverjük a porcukrot. Habzsákba téve tetszés szerinti mintákat készítünk a kivágott süteményekre.
- A sütőtepsiket sütőpapírral kibéleljük, ráfektetjük a süteményeket, és közepes lángon aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1550
- Feltöltés dátuma: 2014. február 06.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti a finom mézes süteményt. Lehet gluténmentes lisztet is használni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Nagykőrösön a Református Gyülekezetben az a szokás, hogy karácsony előtt élelmiszer csomagokat készítünk, amiket a rászoruló az idős embereknek személyesen átadunk. Természetesen ez azzal is jár, hogy egy kicsit elbeszélgetünk, és egy imát is elmondunk. A csomagok kiszállítására önként jelentkezünk. Ilonka néni az utcánkban lakik, és évei száma már közelebb van a kilencvenhez, mint a nyolcvanhoz. Sajnos férjét és fiát már nagyon régen elveszítette, és hosszú ideje teljesen egyedül él. Évek óta én szoktam neki a csomagot elvinni. Az idei beszélgetésünk során elmondtam, hogy a feleségem mézeskalácsot süt, de mindig nagyon keményre sikeredik. Szokás szerint elbúcsúztam tőle. Néhány nap elmúltával az utcán találkoztam vele. Megállított, és a retiküljéből elővett egy kis lapot, amit a feleségemnek küldött. Gyönyörű zsinórírással ez állt rajta "Anyósom édesanyjának mézeskalácsa". Akárhogy is számolgatom több, mint száz éves recept. Csak egy kicsit változtattunk: vaj helyett lehet margarint is használni (kipróbáltuk), és a mozsárban összetört fűszerek helyett "Mézeskalács fűszerkeveréket" használtunk. Már a sütés után is puha és porhanyós volt. A feleségem nagy lelkesen, gyorsan többször is elkészítette karácsonyig. Ezért aztán maradt belőle az új évre is. Nem keményedett meg. Gyakorlatilag a frissen sütöttnek felel meg. Eddig a feleségem mindenféle receptet kipróbált, de az eredmény mindig kemény süteményt eredményezett. Karácsony előtt Fanni néni méregdrága mézeskalács tésztáját is megsütötte, de az sem volt az igazi. Ilonka néni receptjét viszont bátran ajánlom mindenkinek!