r
Nosalty Logó

Mézes krémes 7. - narancsos, bögrés

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tmea
Mézes krémes 7. - narancsos, bögrés
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 1576 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 6304 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Összesen 281 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    67.4 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    206 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    864.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    248 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    222.8 g
  • Cukor
    115 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    538 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    523 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    147 micro
Összesen 1576 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    92.8 g

Zsír

  • Összesen
    269.4 g
  • Telített zsírsav
    162 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    825 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3459.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    176 mg
  • Kálcium
    993 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    282 mg
  • Foszfor
    977 mg
  • Nátrium
    1006 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    891.1 g
  • Cukor
    460 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    378.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2151 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    76 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    283 micro
  • Kolin:
    265 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2090 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    539 micro
  • β-crypt
    336 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    590 micro
Összesen 6304 kcal
  • 6% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 281 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a krémet készítjük el. Az ehhez szükséges tejből, mézből, búzadarából tejbegrízt főzünk, amikor már nem forró, de még nem is dermedt a massza, hozzákeverjük a narancslét, majd az így kapott krémünket alaposan kihűtjük.
  2. Amíg hűl, a puha vajat vagy margarint habosra keverjük a porcukorral.
  3. Ha a gríz jól lehűlt, hozzákeverjük a cukros vajat, és visszarakjuk a hűtőbe, amíg a tésztával elkészülünk. (Én a krémet előző nap szoktam elkészíteni.)
  4. A tésztához először is 1 bögre lisztbe belekverjük a kávéskanálnyi szódabikarbónát.
  5. A porcukrot, a tojást, a zsiradékot, a mézet, a narancshéjat, a tejet konyhai robotgéppel habosra keverjük.
  6. Hozzákeverjük a szódabikarbónás lisztet, majd letesszük a keverőgépet, és kézzel dolgozunk tovább.
  7. A masszánkhoz hozzáadjuk a többi - 2 bögre - lisztet, és jól összegyúrjuk. (Puha marcipán állagú és kinézetű tésztát kell kapjunk. Ha annál lágyabb, akkor lehet még tenni hozzá lisztet. Amennyiben olajjal dolgozunk, biztos kelleni fog még egy fél bögrényi.)
  8. Ha kész a szépséges tésztánk, 4 gombócot gyúrunk belőle, és betesszük a hűtőbe pihenni legalább egy negyed órára, majd ha kipihente magát, lisztezett gyúródeszkán egyenként kinyújtjuk a gombóckákat, és a tepsi hátoldalán aranysárgára sütjük őket. Amíg az egyik sül, addig ki is tudjuk nyújtani a következőt, de vigyázzunk, mert hamar megsül, max. 10 perc.
  9. Amikor egy lapocska kisült, hagyjuk egy kicsit hűlni - nem kell sokat várni, gyorsan meghűl - majd megkenjük a krémmel, rátesszük a következő legalább langyosra sült lapocskánkat, és így tovább. Ne sajnáljuk a krémet belőle, ez jó nagy adag, hiszen úgy finom, ha jó sok krém van benne.
  10. Az utolsó lapocska tetejét, aki szereti ebbe a sütibe a lekvárt, az kenje meg narancslekvárral, és szórja meg cukrozatlan kakaóporral. Aki nem - mint pl. én...-, az vonja be csokimázzal.
  11. A mázhoz a narancslevet a cukorral forraljuk 2 percig, majd a tűzről levéve keverjük bele a kakaóport, majd tegyük vissza forrni egyet.
  12. Ezután vegyük le végleg a tűzről, és keverjük hozzá a puha vajat vagy margarint, és azon nyomban öntsük a tésztára. Kicsit össze kell kapni magunkat eme hadművelet közben, mert gyorsan köt a máz. Aki szeretné leegyszerűsíteni a máz kérdéskört, az vegyen egy tábla tortabevonót, tördelje össze, és a vajjal, narancslével együtt tegye be kb. 20 másodpercre a mikróba, majd a kisrugóssal keverje össze, és kész. Ám ezesetben is gyorsan kell dolgozni vele.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32x32
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 103
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 18392
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 12.

Ajánló

Karácsonyra.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

30 éve ez a kedvenc sütim. Először anyukám készítette gyermekkoromban, de akkor előregyártott, készen kapható lapokból, úgy, hogy csak a krémet kellett megfőzni hozzá. Mégis elég ritka vendég volt az asztalunkon. Akkor úgy gondoltam azért, mert annyira finom, hogy biztos nagyon nehéz elkészíteni. Így nagyon sokáig nem is volt merszem nekilátni. Majd mikor férjhez mentem nászajándékba kaptam egy szakácskönyvet: Máthé Pálné Terenyei Katalin, Kati mama szakácskönyvét ( "ahogy én készítem" alcímmel). Ebben volt ez a bögrés változat, amit az évek során saját ízlésemhez igazítottam, így mára kissé átalakult az eredeti recept. A narancsos változat az idei tél ajándéka. :-) Legutóbb az öcsém születésnapjára készítettem, tortaformára alakítva, úgy, hogy egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alsó részének a hátlapján sütöttem ki a kerek lapokat, ami ugye kisebb, mint egy négyszögletes tepsi, így 5 réteg jött ki belőle. Nagyon jól nézett ki úgy is...:-)

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A csokimázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...