Mézes krémes 7. - narancsos, bögrés
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
23g porcukor87 kcal
-
113g finomliszt410 kcal
-
0 kcal
-
13g méz38 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
13g tej7 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
A krémhez
-
150g tej84 kcal
-
24g búzadara86 kcal
-
25g méz76 kcal
-
38g vaj269 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
50g narancslé24 kcal
A csokimázhoz
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
90g porcukor348 kcal
-
450g finomliszt1638 kcal
-
0 kcal
-
50g méz152 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g tej28 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
A krémhez
-
600g tej336 kcal
-
96g búzadara346 kcal
-
100g méz304 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
200g narancslé94 kcal
A csokimázhoz
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
4g porcukor16 kcal
-
20.1g finomliszt73 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
2.2g méz7 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
-
2.2g tej1 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
A krémhez
-
26.7g tej15 kcal
-
4.3g búzadara15 kcal
-
4.5g méz14 kcal
-
6.7g vaj48 kcal
-
4.5g porcukor17 kcal
-
8.9g narancslé4 kcal
A csokimázhoz
-
1.1g narancslé1 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
0.9g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
4.5g vaj32 kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 23.2 g
Zsír
-
Összesen 67.4 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 864.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 248 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 244 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.8 g
-
Cukor 115 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 94.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 538 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 523 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 135 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 147 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 92.8 g
Zsír
-
Összesen 269.4 g
-
Telített zsírsav 162 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 825 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3459.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 176 mg
-
Kálcium 993 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 282 mg
-
Foszfor 977 mg
-
Nátrium 1006 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 891.1 g
-
Cukor 460 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 378.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2151 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 76 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 283 micro
-
Kolin: 265 mg
-
Retinol - A vitamin: 2090 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 539 micro
-
β-crypt 336 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 590 micro
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
3 bögre finomliszt
-
1 kk szódabikarbóna
-
2 ek méz
-
1 db tojás
-
5 ek tej
-
1 narancsból nyert narancshéj
A krémhez
A csokimázhoz
-
3 evőkanál narancslé
-
10 dkg cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A tésztához
- Először a krémet készítjük el. Az ehhez szükséges tejből, mézből, búzadarából tejbegrízt főzünk, amikor már nem forró, de még nem is dermedt a massza, hozzákeverjük a narancslét, majd az így kapott krémünket alaposan kihűtjük.
- Amíg hűl, a puha vajat vagy margarint habosra keverjük a porcukorral.
- Ha a gríz jól lehűlt, hozzákeverjük a cukros vajat, és visszarakjuk a hűtőbe, amíg a tésztával elkészülünk. (Én a krémet előző nap szoktam elkészíteni.)
- A tésztához először is 1 bögre lisztbe belekverjük a kávéskanálnyi szódabikarbónát.
- A porcukrot, a tojást, a zsiradékot, a mézet, a narancshéjat, a tejet konyhai robotgéppel habosra keverjük.
- Hozzákeverjük a szódabikarbónás lisztet, majd letesszük a keverőgépet, és kézzel dolgozunk tovább.
- A masszánkhoz hozzáadjuk a többi - 2 bögre - lisztet, és jól összegyúrjuk. (Puha marcipán állagú és kinézetű tésztát kell kapjunk. Ha annál lágyabb, akkor lehet még tenni hozzá lisztet. Amennyiben olajjal dolgozunk, biztos kelleni fog még egy fél bögrényi.)
- Ha kész a szépséges tésztánk, 4 gombócot gyúrunk belőle, és betesszük a hűtőbe pihenni legalább egy negyed órára, majd ha kipihente magát, lisztezett gyúródeszkán egyenként kinyújtjuk a gombóckákat, és a tepsi hátoldalán aranysárgára sütjük őket. Amíg az egyik sül, addig ki is tudjuk nyújtani a következőt, de vigyázzunk, mert hamar megsül, max. 10 perc.
- Amikor egy lapocska kisült, hagyjuk egy kicsit hűlni - nem kell sokat várni, gyorsan meghűl - majd megkenjük a krémmel, rátesszük a következő legalább langyosra sült lapocskánkat, és így tovább. Ne sajnáljuk a krémet belőle, ez jó nagy adag, hiszen úgy finom, ha jó sok krém van benne.
- Az utolsó lapocska tetejét, aki szereti ebbe a sütibe a lekvárt, az kenje meg narancslekvárral, és szórja meg cukrozatlan kakaóporral. Aki nem - mint pl. én...-, az vonja be csokimázzal.
- A mázhoz a narancslevet a cukorral forraljuk 2 percig, majd a tűzről levéve keverjük bele a kakaóport, majd tegyük vissza forrni egyet.
- Ezután vegyük le végleg a tűzről, és keverjük hozzá a puha vajat vagy margarint, és azon nyomban öntsük a tésztára. Kicsit össze kell kapni magunkat eme hadművelet közben, mert gyorsan köt a máz. Aki szeretné leegyszerűsíteni a máz kérdéskört, az vegyen egy tábla tortabevonót, tördelje össze, és a vajjal, narancslével együtt tegye be kb. 20 másodpercre a mikróba, majd a kisrugóssal keverje össze, és kész. Ám ezesetben is gyorsan kell dolgozni vele.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32x32
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 103
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 18392
- Feltöltés dátuma: 2011. február 12.
Ajánló
Karácsonyra.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
30 éve ez a kedvenc sütim. Először anyukám készítette gyermekkoromban, de akkor előregyártott, készen kapható lapokból, úgy, hogy csak a krémet kellett megfőzni hozzá. Mégis elég ritka vendég volt az asztalunkon. Akkor úgy gondoltam azért, mert annyira finom, hogy biztos nagyon nehéz elkészíteni. Így nagyon sokáig nem is volt merszem nekilátni. Majd mikor férjhez mentem nászajándékba kaptam egy szakácskönyvet: Máthé Pálné Terenyei Katalin, Kati mama szakácskönyvét ( "ahogy én készítem" alcímmel). Ebben volt ez a bögrés változat, amit az évek során saját ízlésemhez igazítottam, így mára kissé átalakult az eredeti recept. A narancsos változat az idei tél ajándéka. :-) Legutóbb az öcsém születésnapjára készítettem, tortaformára alakítva, úgy, hogy egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alsó részének a hátlapján sütöttem ki a kerek lapokat, ami ugye kisebb, mint egy négyszögletes tepsi, így 5 réteg jött ki belőle. Nagyon jól nézett ki úgy is...:-)