r
Nosalty Logó

Meggylekvár és meggyszörp koszidertől

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Meggylekvár és meggyszörp koszidertől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 976 kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 11710 kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 191 kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    139.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    249.9 g
  • Cukor
    240 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    226.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2021 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    223 micro
Összesen 976 kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1669 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    530 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    473 mg
  • Nátrium
    346 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2999.2 g
  • Cukor
    2878 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    2713.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2016 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    315 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    252 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24255 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2678 micro
Összesen 11710 kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    396 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 191 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meggyet kimagozzuk. Lábosba öntjük, és kézzel alaposan összenyomkodjuk, összecsócsáljuk, hogy jól megtörjük a szemeket. A citromsavat feloldjuk 0,5 l vízben, a meggyhez keverjük. Lefedjük, és éjszakára hűvös helyre tesszük.
  2. Másnap a meggy levét leszűrjük, a húsát pedig kézzel jól kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen - nem kell izgulni, akkor jó, ha sikerül minél több levet kinyerni.
  3. Most kezdjük a számolgatást. Lemérjük a lé súlyát, és ugyanannyi cukrot öntünk hozzá. (Kb. 1,6-1,7 kg lesz, ennyi cukor kell bele.)
  4. A visszamaradt húst is lemérjük - ez kb. 2 kg lesz, ehhez valószínűleg 1 kg cukor fog kelleni, de ne öntsük bele egyszerre, először csak kilónként 40 dkg-ot számoljunk. A cukorral elkeverjük a meggyhúst, és félretesszük, míg a szörp elkészül, ezalatt bő levet fog engedni!
  5. A meggylét kevergetve felforraljuk - vigyázzunk, mert ha felforr, nagyon felhabzik! Kevergessük! Ha túl sok a hab, szedjük le kanállal, mint a húsleves habját. Kb. 5 percig rotyogtassuk, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk, és kész is van. Dunsztolni se kell, csak hagyjuk kihűlni, és polcra is tehetjük. 2 évig biztosan eláll.
  6. Most jön a lekvár. Tegyük fel melegedni. Ha jó forró, merülőmixerrel teljesen pépesre törjük össze.
  7. A zselésítőt elkeverjük 2 kanál cukorral, és azt is belevegyítjük a meggypépbe (most is adhatunk neki a mixerrel).
  8. Most kóstoljuk meg, nem túl savanyú-e. Túl édesnek sem szabad lennie, mert akkor nem érződik a gyümölcs aromája. Legyen épp kellemesen fanyar, kellemesen édeskés. A szükséges cukrot kanalanként keverjük a pépbe. Kilónként 50 dkg-nál biztosan nem kell több!
  9. Ha ízlik, kevergetve felfőzzük, 4-5 percig zubogtatjuk. (Felhabzik, amit erről is leszedünk.)
  10. Üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk, majd vissza a talpára. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
  11. A mennyiségek: 2,1 l szörpöt kapunk (3 db 0,7 dl üvegre valót), és kb. 2,6 l lekvárt (ami 1 db 0,5 l és 6 db 350 ml-es üvegbe fog beleférni).
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 254
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 73892
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Meggylekvár és meggyszörp koszidertől
koszider 90 recept

Two in one! Arról nem is beszélve, hogy két napra szétszedjük az elkészítést, az első napon épp elegendő leszedni a fáról, és kimagozni a meggyet. A többi kínlódás (üvegmosás! fúj!) másnapra marad. Ne édesítsük túl a lekvárt, mert jobb lesz, ha meghagyjuk savanykásnak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...