Meggylekvár és meggyszörp koszidertől
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
976
kcal
- 1% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
11710
kcal
- 1% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 139.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 249.9 g
-
Cukor 240 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 226.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2021 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 223 micro
Összesen
976
kcal
- 1% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 31.5 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1669 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 530 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 284 mg
-
Foszfor 473 mg
-
Nátrium 346 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2999.2 g
-
Cukor 2878 mg
-
Élelmi rost 55 mg
VÍZ
-
Összesen 2713.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2016 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 315 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 66 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 252 micro
-
Kolin: 192 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24255 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2678 micro
Összesen
11710
kcal
- 1% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 27.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 396 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
191
kcal
Elkészítés
- A meggyet kimagozzuk. Lábosba öntjük, és kézzel alaposan összenyomkodjuk, összecsócsáljuk, hogy jól megtörjük a szemeket. A citromsavat feloldjuk 0,5 l vízben, a meggyhez keverjük. Lefedjük, és éjszakára hűvös helyre tesszük.
- Másnap a meggy levét leszűrjük, a húsát pedig kézzel jól kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen - nem kell izgulni, akkor jó, ha sikerül minél több levet kinyerni.
- Most kezdjük a számolgatást. Lemérjük a lé súlyát, és ugyanannyi cukrot öntünk hozzá. (Kb. 1,6-1,7 kg lesz, ennyi cukor kell bele.)
- A visszamaradt húst is lemérjük - ez kb. 2 kg lesz, ehhez valószínűleg 1 kg cukor fog kelleni, de ne öntsük bele egyszerre, először csak kilónként 40 dkg-ot számoljunk. A cukorral elkeverjük a meggyhúst, és félretesszük, míg a szörp elkészül, ezalatt bő levet fog engedni!
- A meggylét kevergetve felforraljuk - vigyázzunk, mert ha felforr, nagyon felhabzik! Kevergessük! Ha túl sok a hab, szedjük le kanállal, mint a húsleves habját. Kb. 5 percig rotyogtassuk, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk, és kész is van. Dunsztolni se kell, csak hagyjuk kihűlni, és polcra is tehetjük. 2 évig biztosan eláll.
- Most jön a lekvár. Tegyük fel melegedni. Ha jó forró, merülőmixerrel teljesen pépesre törjük össze.
- A zselésítőt elkeverjük 2 kanál cukorral, és azt is belevegyítjük a meggypépbe (most is adhatunk neki a mixerrel).
- Most kóstoljuk meg, nem túl savanyú-e. Túl édesnek sem szabad lennie, mert akkor nem érződik a gyümölcs aromája. Legyen épp kellemesen fanyar, kellemesen édeskés. A szükséges cukrot kanalanként keverjük a pépbe. Kilónként 50 dkg-nál biztosan nem kell több!
- Ha ízlik, kevergetve felfőzzük, 4-5 percig zubogtatjuk. (Felhabzik, amit erről is leszedünk.)
- Üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk, majd vissza a talpára. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mennyiségek: 2,1 l szörpöt kapunk (3 db 0,7 dl üvegre valót), és kb. 2,6 l lekvárt (ami 1 db 0,5 l és 6 db 350 ml-es üvegbe fog beleférni).
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 254
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 73892
- Feltöltés dátuma: 2013. június 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Two in one! Arról nem is beszélve, hogy két napra szétszedjük az elkészítést, az első napon épp elegendő leszedni a fáról, és kimagozni a meggyet. A többi kínlódás (üvegmosás! fúj!) másnapra marad. Ne édesítsük túl a lekvárt, mert jobb lesz, ha meghagyjuk savanykásnak.