r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Turmix
Meggyes-mákos keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 377 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 4522 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 405 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    745.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    264 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    327 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 377 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.4 g

Zsír

  • Összesen
    231.9 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    503 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8946.4 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    147 mg
  • Kálcium
    3168 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    1395 mg
  • Foszfor
    3921 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    30 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    541.3 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1104 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    399 micro
  • Kolin:
    301 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1084 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    250 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1120 micro
Összesen 4522 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    803.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    285 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 405 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mákot ledaráljuk. (Ez a legutálatosabb része a sütésnek, általában mindig valamelyik családtagomat kérem meg, de most én csináltam)
  2. A zabpelyhet megdaráljuk (kávédarálón szoktam), összekeverjük a liszttel, sóval, szódabikarbónával.
  3. A citrom héját lereszeljük, ha nem bio, beáztatjuk szódabikarbónás vízbe és jól megsikáljuk. (Ettől azt reméljük, hogy azokat a vegyszereket, amivel a rothadás megelőzése miatt kezelték a citromot, el tudjuk távolítani.)
  4. A vajat felolvasztjuk.
  5. A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük.
  6. Összekeverjük a hozzávalókat: mák, citromhéj, citromlé, méz, levár, olvasztott vaj, tojássárgája, habbá vert fehérje, majd hozzáadjuk a a száraz keveréket, és összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kapunk.
  7. A tésztát 1 órát hűtőben pihentetjük. (Én most este készítettem és hűvös helyen volt reggelig.)
  8. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk 0,3-0,5 mm vastagságúra, és különböző formákkal kiszúrjuk.
  9. Tehetünk rá aszalványokat, vagy pici lekvárt díszítésként.
  10. Ha nem pihentetjük sütés előtt, diónyi golyókat veszünk ki a tésztából és ellapítjuk. Szerintem ne sajnáljuk az időt a pihentetésre, mert sokkal mutatósabb, ha valamilyen formával kiszúrjuk.
  11. Sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük. Rácson kihűtjük. (kb 100-120 db keksz lesz, ez persze függ a forma fajtájától és nagyságától is. Vigyázzunk, mert melegen könnyen törnek!)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5495
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Napok óta sütöttem a karácsonyi ajándék kekszeket: narancsos, almás, mézeskalács. Minden sütést leteszteltem, mindenki letesztelte, én további teszteket végztem a következő napokon, így a maradékot tartalmazó doboz, ami a karácsony utáni süti nélküli napok édesség iránti vágyát hivatott csillapítani, még elég üres volt.  A mák nagy kedvenc, csak a darálás miatt, ami egy utálatos dolog, kicsit ritkán kerül rá sor, szinte csak karácsonykor és húsvétkor kerül az asztalra, de akkor kötelező.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...