Medvehagymás-aszalt paradicsomos spagetti
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
Alaphoz
-
3g olívaolaj24 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
25g bacon98 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
39 kcal
-
11g medvehagyma15 kcal
-
100g spagetti tészta371 kcal
-
33g sajt117 kcal
Bővítéshez
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
Alaphoz
-
16g olívaolaj141 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
150g bacon590 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
232 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
600g spagetti tészta2226 kcal
-
200g sajt704 kcal
Bővítéshez
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
Alaphoz
-
0.7g olívaolaj7 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
7g bacon27 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
4.2g szárított paradicsom11 kcal
-
3g medvehagyma4 kcal
-
27.8g spagetti tészta103 kcal
-
9.3g sajt33 kcal
Bővítéshez
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 30.1 g
Zsír
-
Összesen 27.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1445.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 325 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 489 mg
-
Nátrium 424 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 137.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 180 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 100 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 113 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 318 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 464 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 6885 micro
-
Lut-zea 1659 micro
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 180.7 g
Zsír
-
Összesen 166.8 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 410 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8671.5 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 468 mg
-
Kálcium 1950 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 706 mg
-
Foszfor 2936 mg
-
Nátrium 2543 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 562.1 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 822.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1080 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 600 mg
-
D vitamin: 66 micro
-
K vitamin: 677 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1906 micro
-
Kolin: 423 mg
-
Retinol - A vitamin: 844 micro
-
α-karotin 153 micro
-
β-karotin 2782 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 41312 micro
-
Lut-zea 9954 micro
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 402 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 88 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 129 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1915 micro
-
Lut-zea 461 micro
Hozzávalók
Alaphoz
-
2 ek olívaolaj
-
3 dkg vaj
-
só ízlés szerint
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
10 db szárított paradicsom (fűszeres olívaolajban eltett bolti finomság, fűszerei: só, őrölt bors, durvára tört édesköménymag, bazsalikom szárított és oregá)
-
60 dkg spagetti tészta
Bővítéshez
-
só ízlés szerint
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
Elkészítés
Alaphoz
- A bacont felcsíkozzuk. A paradicsomot is szintén hosszú csíkokra vágjuk fel.
- Feltesszük a vizet a tésztának forrni.
- Egy lábasban a szobahőmérsékletű olívaolajba és a vajba beletesszük a bacont, keverés mellett pároljuk, pirítjuk, majd amikor majdnem kész, belenyomjuk az áttört fokhagymát, és elkeverjük.
- A friss, megmosott, lecsepegtetett és felvágott medvehagymát (vagy nagyobbakra vagy nagyon finomra vágjuk fel, ahogy tetszik), tegyük bele a fokhagymás baconbe, keverjük pár percig (4-5), pillanatok alatt össze fog esni (ezt sem kell szétfőzni).
- Kevés sóval és frissen őrölt tarka borssal ízesítjük, majd belekerül a felvágott aszalt paradicsom, amivel keverés mellett kis lángon, fedő alatt pár perc alatt készre pároljuk (attól függ az aszalt paradicsom főzése, ki mennyire szereti az ízét, mert nem kell szétfőzni, csak éppen hogy kb. 3-4 perc, különben a jellegzetességét veszti el).
- A lobogó, sós vízben a tésztát előírás szerint kifőzzük, majd lecsepegtetve a kész szószba keverjük bele, ha szükséges, a főzővizéből tegyünk rá, keverjünk el benne egy marék reszelt sajtot, és tálaljuk.
- Tálaláshoz megszórhatjuk még a tetejét reszelt sajttal.
- A bővítés: a 2 fej brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, sós-köményes vízben majdnem puhára főzzük (fontos kóstolni!). Lecsepegtetjük, és vagy a tésztás szósszal összekeverve tálaljuk, vagy külön kínáljuk hozzá.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1126
- Feltöltés dátuma: 2013. május 24.
Ajánló
Készíthetjük még friss szeletelt gombával, erdei gombával... tehetünk bele brokkolit, esetleg vághatunk bele újhagymát, lilahagymát vagy sonkahagymát, esetleg csirkemellsonkát felcsíkozva, kinek mi az elképzelése, milyen alapanyaga van otthon... - vagy csak simán, az aszalt paradicsom-fokhagyma-medvehagyma hármasa. Kínáljunk hozzá a tálalás után sok-sok reszelt sajtot, akár a megszokott bármilyen kedvenc reszelni valóból vagy parmezánt. Az étel legdrágább hozzávalója: az aszalt, fűszeres olajban eltett paradicsom. Egy kis dobozkával kicsivel több, mint 1000 Ft. És ehhez az ételhez a felét elhasználtam... Ha valaki tud, tegyen el saját maga, jobban megéri. (Én meg fogom próbálni az idén.) Az ár körülbelül számolva, attól függ, honnan van a tészta, milyen márka, van-e parmezán sajt, a bolt felvágottas részén kapható csirkemellsonka is kissé húzós anyagilag, a brokkoli szintén függ, hogy honnan veszem, a medvehagyma ha van otthon vagy kap valaki, máris megoldva, amúgy nem teljesen olcsó mulatság ez sem....- tehát ezért nagyjából számolva. Kínáljunk az étel után finom bort.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Kaptam az unokahúgoméktól medvehagymát a szezon idején, és készült már belőle palacsinta, nokedli, tojásrántotta, pogácsa, körözött, töltöttem húst vele, szószba is került, pesto is lett belőle, sőt le is fagyasztottam.:) Most a frissből, a legutolsó adagból ez a finomság készült. Kétszer is... A lányom kedvence a brokkoli -ezért készült el utólag a majdnem kész ételnél - a kérését figyelembe véve a brokkoli, és már nem volt időm összekeverni, de együtt tálalni igen, és így ettük ezt az ételt. Finom. Természetesen ez csak a mi elkészítésünk, enélkül is nagyon finom és illatos, ízes étel. A tálalásnál azért tűnik nagy adagnak, mert a tészta alatt bujkálnak a brokkoli rózsák... de azért látszik, hogy ott van... A tetejére, az én adagomra nagy lyukú reszelőn sikerült a sajtot ráreszelni. Ettől még azonban nagyon finom volt. Ennyi a történet.