r
Nosalty Logó

Mandulás kalács Verától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vera vagyok
Mandulás kalács Verától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 518 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3104 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 343 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.7 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 518 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65 g

Zsír

  • Összesen
    150.4 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2299.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    584 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1016 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    382.2 g
  • Cukor
    173 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    111.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    838 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    326 micro
  • Kolin:
    410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    823 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    508 micro
Összesen 3104 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 343 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, belekeverünk 1 tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk állni 2-3 percig.
  2. Ezalatt egy tálba beleszitáljuk a lisztet, amibe belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a fahéjat.
  3. Ezután az élesztős tejet és a kicsit felvert tojást is a liszthez öntjük. (Én ezt össze szoktam keverni először villával, és csak utána öntöm bele az olvasztott vajat.) Ezután kézzel összegyúrjuk alaposan. A liszt minőségétől függően, gyúrás közben lehet, hogy még szükség lesz egy kis tejre vagy lisztre. A lényeg az, hogy ne legyen túl kemény a tészta. Ezután meghintjük egy kis liszttel, hogy ne ragadjon a tálhoz, lefedjük, és 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
  4. Aki kenyérsütőgéppel kelesztené, az csak tegye bele az összes hozzávalót a gépbe, a többit az elvégzi helyette. Én jobban szeretem kézzel csinálni.:)
  5. Míg a tészta kel, addig ledaráljuk a mandulát, és belekeverjük a fahéjat. Egy kis edénybe tesszük a tejet, a vajat és a cukrot, és az egészet felforraljuk, kevergetés közben. Ez gyorsan kész van, kb. 2 perc, ezért nem szabad a tűzön hagyni, mert odaéghet! A felforralt tejet ráöntjük a darált mandulára, és alaposan összekeverjük. Azután hagyjuk hűlni.
  6. Mikor a tészta megkelt, akkor kinyújtjuk nagyjából téglalap formájúra. Ennek a tetejére rákenjük a mandulás tölteléket. Szépen egyenletesen kell szétteríteni. Utána a tésztát feltekerjük, mint egy tekercset, és rátesszük egy sütőlapra, bármilyen formára hajtva.:) Ezután bevagdossuk a tekercset azért, mert akkor a legjobb az íze, ha a töltelék is meg tud egy kicsit pirulni.
  7. Ezután megint megkelesztjük, mert a kétszeri kelesztéstől lesz finom, laza a tészta. Ilyenkor már elég csak 30 percig keleszteni, de le kell takarni egy konyharuhával.
  8. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  9. Ha ez az idő letelt, akkor megkenjük a tetejét egy tojás sárgájával. Ezután beletesszük a sütőbe, és 25-30 percig sütjük. (Nekem gázsütőm van, akinek modernebb, annak valószínűleg hamarabb megsül.)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 1968
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 01.

Ajánló

Szerintem nem olyan bonyolult kelt tésztát készíteni, és ez viszonylag egyszerűbb recept. Bátran neki lehet vágni, legfeljebb nem lesz tökéletes.:) Nekem sem sikerül mindig ugyanúgy.:)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Vera vagyok 15 recept

Ezt a kalácsot inkább dióval szoktam csinálni, de most csak mandula volt itthon. Tudom, azt szokták mondani, hogy hagyjuk kihűlni a tésztát, mielőtt felvágjuk és megesszük, de én imádom a friss, meleg kelt tésztát.:)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...