Mandulás kalács Verától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vera vagyok
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
4 kcal
-
17g tej9 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A töltelékhez
Összesen
518
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
100g tej56 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A töltelékhez
Összesen
3104
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
27.6g finomliszt101 kcal
-
2.2g friss élesztő2 kcal
-
11g tej6 kcal
-
5.5g vaj40 kcal
-
6.1g tojás8 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A töltelékhez
Összesen
343
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 25.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 383.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.7 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 18.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
518
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65 g
Zsír
-
Összesen 150.4 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 612 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2299.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 584 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 340 mg
-
Foszfor 1016 mg
-
Nátrium 221 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 382.2 g
-
Cukor 173 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 111.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 838 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 326 micro
-
Kolin: 410 mg
-
Retinol - A vitamin: 823 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 180 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 508 micro
Összesen
3104
kcal
- 9% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 16.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
343
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
2 dkg friss élesztő
-
1 dl tej
-
5 dkg vaj
-
1 db tojás
-
5 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 tk fahéj
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához meglangyosítjuk a tejet, belekeverünk 1 tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk állni 2-3 percig.
- Ezalatt egy tálba beleszitáljuk a lisztet, amibe belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a fahéjat.
- Ezután az élesztős tejet és a kicsit felvert tojást is a liszthez öntjük. (Én ezt össze szoktam keverni először villával, és csak utána öntöm bele az olvasztott vajat.) Ezután kézzel összegyúrjuk alaposan. A liszt minőségétől függően, gyúrás közben lehet, hogy még szükség lesz egy kis tejre vagy lisztre. A lényeg az, hogy ne legyen túl kemény a tészta. Ezután meghintjük egy kis liszttel, hogy ne ragadjon a tálhoz, lefedjük, és 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
- Aki kenyérsütőgéppel kelesztené, az csak tegye bele az összes hozzávalót a gépbe, a többit az elvégzi helyette. Én jobban szeretem kézzel csinálni.:)
- Míg a tészta kel, addig ledaráljuk a mandulát, és belekeverjük a fahéjat. Egy kis edénybe tesszük a tejet, a vajat és a cukrot, és az egészet felforraljuk, kevergetés közben. Ez gyorsan kész van, kb. 2 perc, ezért nem szabad a tűzön hagyni, mert odaéghet! A felforralt tejet ráöntjük a darált mandulára, és alaposan összekeverjük. Azután hagyjuk hűlni.
- Mikor a tészta megkelt, akkor kinyújtjuk nagyjából téglalap formájúra. Ennek a tetejére rákenjük a mandulás tölteléket. Szépen egyenletesen kell szétteríteni. Utána a tésztát feltekerjük, mint egy tekercset, és rátesszük egy sütőlapra, bármilyen formára hajtva.:) Ezután bevagdossuk a tekercset azért, mert akkor a legjobb az íze, ha a töltelék is meg tud egy kicsit pirulni.
- Ezután megint megkelesztjük, mert a kétszeri kelesztéstől lesz finom, laza a tészta. Ilyenkor már elég csak 30 percig keleszteni, de le kell takarni egy konyharuhával.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Ha ez az idő letelt, akkor megkenjük a tetejét egy tojás sárgájával. Ezután beletesszük a sütőbe, és 25-30 percig sütjük. (Nekem gázsütőm van, akinek modernebb, annak valószínűleg hamarabb megsül.)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1942
- Feltöltés dátuma: 2013. június 01.
Ajánló
Szerintem nem olyan bonyolult kelt tésztát készíteni, és ez viszonylag egyszerűbb recept. Bátran neki lehet vágni, legfeljebb nem lesz tökéletes.:) Nekem sem sikerül mindig ugyanúgy.:)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Vera vagyok
15 recept
Ezt a kalácsot inkább dióval szoktam csinálni, de most csak mandula volt itthon. Tudom, azt szokták mondani, hogy hagyjuk kihűlni a tésztát, mielőtt felvágjuk és megesszük, de én imádom a friss, meleg kelt tésztát.:)