Mandulás hattyúk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kovács Györgyi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 34% Zsír
-
17g mandula98 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
33g margarin239 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
Összesen
609
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 34% Zsír
-
100g mandula590 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
Összesen
3658
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 34% Zsír
-
13.8g mandula82 kcal
-
27.7g finomliszt101 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
5.5g tojássárgája18 kcal
-
13.8g porcukor54 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
27.7g margarin198 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
6.9g étcsokoládé38 kcal
Összesen
507
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 40.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 161 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 14.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 299 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 281 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 212 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
609
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 51.2 g
Zsír
-
Összesen 242.2 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 121 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 438 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1895.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 357 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 393 mg
-
Foszfor 966 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 335.2 g
-
Cukor 159 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 85.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1791 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 43 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 191 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 426 mg
-
Retinol - A vitamin: 1684 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 1272 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 491 micro
Összesen
3658
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 33.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 262.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 11.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 248 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 59 mg
-
Retinol - A vitamin: 233 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
507
kcal
Hozzávalók
-
10 dkg mandula
-
20 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
2 db tojássárgája
-
10 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
20 dkg margarin
-
2 ek cukor
-
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
- A mandulát forró vízbe téve a barna héjától megszabadítjuk. Ha megszáradt, ledaráljuk.
- Egy tálba rakjuk a lisztet, a darált mandulát, csipet sót, sütőport, tojássárgáját, porcukrot, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a hideg margarint.
- Összegyúrjuk a hozzávalókat, a kezünk melegétől fog a margarin megpuhulni. Addig gyúrjuk, míg a tészta össze nem áll. Majd legalább 1 órára a hűtőszekrénybe rakjuk.
- A hűtőből kivéve lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Egy 6 cm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggatunk, majd félbehajtjuk. Egy éles kés segítségével a félkör egyenes részénél háromnegyed részig bevágjuk a tésztát. Ebből formázzuk meg a nyakat, majd még két bevágást ejtünk, amiből a szárnyakat formázzuk. Egyiket kb. a feléig, másikat egynegyed részig vágjuk. Mindegyik tésztát hattyúvá próbáljuk formázni.
- Sütőlapra téve, tojásfehérjével vékonyan lekenjük őket, és kristálycukorral megszórjuk.
- Előmelegített sütőbe téve 10-15 perc alatt világosra sütjük. Ha kihűlt, olvasztott csokoládéból szemeket készítünk.
- Sütés hőfoka: 165 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2320
- Feltöltés dátuma: 2015. január 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Kovács Györgyi
57 recept
Még ünnepek előtt a neten akadtam rá erre a hattyúkra. A recept hozzávalóin változtattam, plusz még úgy gondoltam, mandulát teszek hozzá. Jó döntés volt. Nagyon finom porhanyós, puha tésztám lett.